Μπορεί να προβλεφθεί ο νευρολογικός long covid; Ερευνητές του Χάρβαρντ απαντούν θετικά - iefimerida.gr

Μπορεί να προβλεφθεί ο νευρολογικός long covid; Ερευνητές του Χάρβαρντ απαντούν θετικά

Ο ερευνητής Μιχάλης Σπανός και το εργαστήριο στη Βοστόνη
Ο ερευνητής Μιχάλης Σπανός και το εργαστήριο στη Βοστόνη

Πρωτεΐνες στο αίμα μπορεί να είναι σε θέση να «προβλέψουν» ποιοι ασθενείς θα παρουσιάσουν νευρολογικά συμπτώματα long covid.

Αυτό προκύπτει από μελέτη ερευνητών του τμήματος CVRC του Πανεπιστημίου Harvard, η οποία βρίσκεται σε στάδιο προ-δημοσίευσης. Επίσης, στην έρευνα καταδεικνύεται και πώς ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία μακροπρόθεσμα, ενώ γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί και το φαινόμενο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα, είχε σκοπό να ερευνήσει την ανάπτυξη νευρολογικών συμπτωμάτων έως και ένα χρόνο μετά από COVID-19 λοίμωξη και να εντοπίσει κλινικοεργαστηριακά στοιχεία ή βιοδείκτες που μπορεί να σχετίζονται με αυτά.

Όπως φαίνεται, τα νευρολογικά συμπτώματα του long Covid θα μπορούσαν να προβλεφθούν με βάση τα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών στο αίμα των ασθενών κατά την οξεία λοίμωξη, όμως σίγουρα χρειάζονται μελέτες με μεγαλύτερο δείγμα ασθενών και ειδικό σχεδιασμό για το επιβεβαιώσουν αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το iefimerida παρουσιάζει τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας:

1. Το 40% των ασθενών με κορωνοϊό εκδήλωσαν σύνδρομο long covid.

2. Οι ασθενείς που εκδήλωσαν long covid ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν σοβαρότερη νόσο κατά την οξεία φάση με επηρεασμένη ηπατική και νεφρική λειτουργία. Υπήρχε μικρή, αλλά όχι στατιστικά σημαντική, υπερίσχυση του θηλυκού φύλου

3. Οι ασθενείς που ήταν στην εντατική με covid-19 είχαν υψηλότερες τιμές πρωτεϊνών εγκεφαλικής βλάβης από τους ασθενείς που ήταν στην εντατική προ-COVID (2018) για άλλες αιτίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό καταδεικνύει ότι ο ιός έχει αντίκτυπο στον ανθρώπινο εγκέφαλο και οι αυξημένες τιμές δεν οφείλονται μόνο στην ιστικη υποξία που συμβαίνει κατά την διασωλήνωση στη εντατική.

4. Η αύξηση των πρωτεΐνών εγκεφαλικής βλάβης (GFAP και NFL) μπορεί να έχει προβλεπτικό χαρακτήρα για τα neuro long covid συμπτώματα μετά από ανάλυση παλινδρόμησης (regression analysis)

5. Μαζί με αυτούς τους δείκτες ήταν σημαντικά αυξημένες και οι πρωτεινες ενεργοποίησης κυττάρων άμυνας (TIM-3, MCP-4).

Ο ερευνητής Μιχάλης Σπανός σχολιάζει στο iefimerida τα εξής:

Ο Μιχάλης Σπανός στο εργαστήριο
Ο Μιχάλης Σπανός στο εργαστήριο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από την έρευνα φαίνεται αφενός πως βιοδείκτες, ανιχνεύσιμοι στο αίμα με ειδικές ευαίσθητες μεθόδους, μπορεί να έχουν την δυνατότητα να προβλέψουν την ανάπτυξη μακρόχρονων νευρολογικών συμπτωμάτων μετά από την COVID-19 λοίμωξη.

Αφετέρου, φαίνεται ότι η ανίχνευση πρωτεϊνών που ενεργοποιούν τα κύτταρα άμυνας στους ασθενείς αυτούς μπορεί εν μέρει να εξηγεί την παθοφυσιολογια του φαινομένου, αφού θα μπορούσαν (οι πρωτεΐνες αυτές) να ευθύνονται για την ιστική ενεργοποίηση των μακροφάγων του εγκεφάλου (κύτταρα άμυνας) που ονομάζεται μικρογλοιακή ενεργοποίηση και έχει παρατηρηθεί και νεκροτομικά στον εγκέφαλο των ασθενών που έχουν νοσήσει και καταλήξει από COVID-19».

Η μελέτη

Στη μελέτη του εργαστηρίου, χρησιμοποιήθηκαν υπερ-ευαίσθητα αντιδραστήρια (που δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στο εμπόριο) για την ανίχνευση των δεικτών εγκεφαλικής βλάβης. Συμπεριλήφθηκαν επίσης δείγματα ασθενών που ήταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας την προ-covid εποχή και συγκρίθηκαν με τους αντίστοιχους covid ασθενείς.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι οι πρωτεΐνες εγκεφαλικής βλάβης (GFAP, NFL, Tau) φαίνεται πως αυξάνονται με την ηλικία. «Έτσι, χρησιμοποιήθηκαν προηγμένες στατιστικές μέθοδοι προκειμένου να ελεγχθεί αυτός ο συγχυτικός παράγοντας (ηλικία) ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η αύξηση των δεικτών αυτών στους ασθενείς με neuro long covid ήταν εξ αιτίας της νόσου και όχι της αυξημένης ηλικίας τους», αναφέρουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη μελέτη διευκρινίζεται επίσης ότι το δείγμα των ασθενών ήταν μικρό (53), δεν υπήρξαν απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου και το δείγμα ελέγχου προ-covid (2018) δεν αξιολογήθηκε από ειδικό νευρολόγο. Τα νευρολογικά συμπτώματα των ασθενών αυτών αξιολογήθηκαν από τον εκάστοτε ιατρό που τους παρακολουθούσε.

Δείτε την παλαιότερη συνέντευξη του Μιχάλη Σπανού στο iefimerida.gr, με βάση προηγούμενη έρευνα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του Covid-19.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ