Γυρίζει πίσω το ρολόι της υπογονιμότητας σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση | ΥΓΕΙΑ | iefimerida.gr

Γυρίζει πίσω το ρολόι της υπογονιμότητας σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση

Μωρό κοιμάται με την αδερφή του δίπλα
Γυρίζει πίσω το ρολόι της υπογονιμότητας σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια την εφαρμογή του PRP (Platelet Rich Plasma), σε γυναίκες με υψηλή FSH και Ε2, δηλαδή με ωοθηκική ανεπάρκεια.

Το θετικό αποτέλεσμα ήρθε σύντομα μέσα από τη γέννηση των πρώτων μονοζυγωτικών διδύμων στο Ηράκλειο με φυσική σύλληψη, και άλλων παιδιών απανταχού στον κόσμο, καθώς το 95% των γυναικών που υπόκεινται σε θεραπεία PRP, επισκέπτονται την πρωτοποριακή μονάδα της Κρήτης, από το εξωτερικό κυρίως.

Είναι γεγονός ότι τα βλαστικά κύτταρα μπορούν κάτω από το κατάλληλο βιολογικό ερέθισμα να μεταμορφωθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των ωαρίων. Η παρουσία βλαστικών κυττάρων στις ωοθήκες και η μετατροπή τους σε ώριμα ωοκύτταρα (ωάρια) έχει αποδειχθεί σε πειραματόζωα από ερευνητές του Χάρβαρντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης
Το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης

Οι εγχύσεις αυξητικών παραγόντων, λοιπόν, όταν χρησιμοποιούνται για πολλούς άλλους τύπους ιατρικών θεραπειών, αποτελούνται από το ίδιο το αίμα και τα κύτταρα του ασθενούς και ονομάζεται PRP (Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) ή PDGF (Αιμοπεταλιακός αυξητικός παράγοντας).

Πώς γίνεται η διαδικασία αναζωογόνησης των ωοθηκών;

Η διαδικασία της ωοθηκικής αναζωογόνησης στο Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης περιλαμβάνει δύο στάδια. Αρχικά, γίνεται η προετοιμασία του PRP σας με αιμοληψία, προκειμένου να αποκτηθεί μια ικανοποιητική ποσότητα αίματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια διαχωρίζονται από τα ερυθροκύτταρα του αίματος και τον ορό με μια διαδικασία που ονομάζεται φυγοκέντρηση. Κατόπιν, το παρασκεύασμα εγχύεται στις ωοθήκες κολπικά με καθοδήγηση υπερήχου και ελαφρά αναισθησία. Η όλη θεραπεία διαρκεί από μία έως δύο ώρες.

Τι είναι οι αυξητικοί παράγοντες, πώς λειτουργούν, είναι ασφαλείς;

Οι αυξητικοί παράγοντες παράγονται φυσιολογικά από ορισμένα κύτταρα του αίματος (αιμοπετάλια και λευκοκύτταρα) όταν το σώμα τραυματίζεται, προκειμένου να επισκευαστούν με φυσικό τρόπο οι ιστοί του σώματος. Οι PRP εγχύσεις έχουν χρησιμοποιηθεί κλινικά για πολλά χρόνια από τους γιατρούς για τη θεραπεία τραυματισμών μαλακού και συνδετικού ιστού, καθώς και σε οστικά μοσχεύματα. Επίσης, οι PRP εγχύσεις χρησιμοποιούνται σε επαγγελματίες αθλητές, σε ασθενείς με εγκαύματα για να αναγεννηθεί το δέρμα αλλά και σε μη χειρουργικά λίφτινγκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που χαρακτηρίζει τη PRP θεραπεία είναι η ασφάλειά της, δεδομένου ότι από το αίμα του ίδιου του ασθενούς δεν μπορεί να υπάρξει μετάδοση ιών και αλλεργική αντίδραση.

Ποιοι είναι υποψήφιοι ασθενείς για αυτή τη διαδικασία;

Κάθε υγιής γυναίκα που ανήκει σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες ασθενών:

  • Γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών σε εμμηνόπαυση ή προ εμμηνοπαυσιακή φάση.
  • Γυναίκες  με χαμηλό αριθμό αποθεματικών ωαρίων και χαμηλά επίπεδα ορμονών (AΜΗ).
  • Οι γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POF).

Αντιμετώπιση της χαλάρωσης του κόλπου

Το γυναικείο σώμα ταλαιπωρείται από τους τοκετούς, τη διαδικασία της γήρανσης, ή ακόμη και λόγω κληρονομικότητας, με αποτέλεσμα οι μύες του περινέου να χαλαρώνουν, να έχουν μειωμένο τόνο, ισχύ και έλεγχο ενώ η εσωτερική και η εξωτερική διάμετρος αυξάνεται και μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα ακράτειας ούρων. Η χαλάρωση του κόλπου μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά του σε απώλεια της αυτοεκτίμησης, γενικευμένη απογοήτευση και συμπτώματα κατάθλιψης.

«Στο Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης αρχίσαμε πριν από έναν χρόνο τη χρήση του PRP στον κόλπο για την αντιμετώπιση της κολπικής χαλάρωσης ή ξηρότητας και της ακράτειας ούρων, με θεαματικά αποτελέσματα. Η ίδια θεραπεία έχει θεαματικά αποτελέσματα μετά από εφαρμογή σε γυναίκες που παρουσιάζουν κολπική ξηρότητα (δυσπαρεύνια), μετά από θεραπεία νεοπλασιών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γυναίκες που υποβάλλονται στη θεραπεία PRP για κολπική αναζωογόνηση στο Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης απολαμβάνουν τη σεξουαλική πράξη σχεδόν σαν την πρώτη φορά, καθώς υπάρχει αύξηση της αισθητικότητας και της διέγερσης της κλειτορίδας, ενίσχυση της φυσική λίπανση του κόλπο και αύξηση της συχνότητας επίτευξης οργασμού. Συγχρόνως, υπάρχει μείωση πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ για όσες γυναίκες πάσχουν από δυσπαρευνία καθώς επίσης διορθώνεται η απώλεια ούρων.

Τεκνοποίηση σε γυναίκες πάσχουσες από νεοπλασία

κατάψυξη ωοθηκικού ιστούπροσφέρει μια εναλλακτική λύση, ειδικά για τις γυναίκες που δεν μπορούν να υποβληθούν σε κατάψυξη ωαρίων για ιατρικούς λόγους. Η κατάψυξη του ωοθηκικού ιστού μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακόμα και οι γυναίκες που πρέπει να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία σχεδόν αμέσως μετά τη διάγνωση μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους, χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο.

Η κρυοσυντήρηση του ωοθηκικού ιστού είναι μια μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας που εφαρμόζεται στο Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης στην οποία το εξωτερικό στρώμα μιας ωοθήκης, το οποίο περιέχει μεγάλο αριθμό νεαρών ωαρίων, αφαιρείται και καταψύχεται για μελλοντική χρήση. Στη διαδικασία κατάψυξης του ωοθηκικού ιστού, ένα τμήμα μιας ωοθήκης απομακρύνεται συνήθως με λαπαροσκόπηση. Στο εργαστήριο, το εξωτερικό στρώμα των ωοθηκών (που ονομάζεται φλοιός των ωοθηκών) κόβεται σε μικρές λωρίδες και καταψύχεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν η ασθενής θεραπευτεί από την πρωτογενή ασθένεια και είναι έτοιμη να έχει παιδιά, οι ωοθηκικές λωρίδες αποψύχονται και μεταμοσχεύονται πίσω στο σώμα, λαπαροσκοπικά.  Στις περισσότερες περιπτώσεις που αναφέρονται στη βιβλιογραφία, οι μεταμοσχευμένες ωοθηκικές λωρίδες επανακτούν κανονική λειτουργία παραγωγής ορμονών και ωαρίων. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί παγκοσμίως περισσότερες από 40 γεννήσεις μετά από κατάψυξη ωοθηκών και μεταμόσχευση.

Ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της κατάψυξης των ωοθηκικών ιστών είναι ο αριθμός των ωαρίων που μπορούν να καταψυχθούν. Η κατάψυξη των ωοθηκικών ιστών επιτρέπει στις γυναίκες να καταψύξουνέναν πολύ μεγάλο αριθμό νεαρών ωαρίων, για μελλοντική χρήση. Όταν ο κατεψυγμένος ωοθηκικός ιστός επανεμφυτευτεί στο σώμα και επανακτήσει τις λειτουργίες του, τα ανώριμα ωάρια που καταψύχθηκαν στο εσωτερικό του ιστού αρχίζουν να αναπτύσσονται κανονικά και γίνονται ανακτήσιμα σε μια διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στο κέντρο μας ήδη ακολουθείται η διαδικασία αυτή με μεγάλη επιτυχία και δίνοντας την δυνατότητα σε γυναίκες που δεν θα μπορούσαν ποτέ να νιώσουν την ευτυχία της μητρότητας να έχουν στα χέρια τους το παιδί τους.

Είμαστε σε επιτυχή συνεργασία εδώ και χρόνια με τον  Claus Yding Andersen στο Aarhus University of Denmark, πρωτοπόρο στον κόσμο της μεθόδου αυτής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διεθνής Πιστοποίηση ποιότητας και ασφάλειας

Ο τομέας των υπηρεσιών Υγείας είναι πολυδιάστατος και εξαιρετικά σύνθετος αναφορικά με τους προσδιοριστικούς παράγοντες της ποιότητας και της ασφάλειας στις υπηρεσίες του, ο οποίος ρυθμίζεται τόσο από Διεθνείς και Εθνικούς κανόνες, όσο και από περισσότερο εξειδικευμένα ρυθμιστικά πλαίσια - πρωτόκολλα.

Το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης ανέπτυξε & εφαρμόζει εξειδικευμένο σύστημα ποιότητας, πιστοποιημένο από τον Διεθνή αναγνωρισμένο Φορέα Πιστοποίησης Swiss Approval International, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των αρχών του εξειδικευμένου προτύπου DIN SN EN 15224, ενσωματώνοντας διεθνώς αναγνωρισμένα ειδικά εργαλεία διασφάλισης ποιότητας στην Υγεία καθώς και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, εξασφαλίζοντας ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας που παρέχει στους ασθενείς του.

Η πιστοποίηση από την Swiss Approval International www.swissapproval.ch για την επιτυχημένη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προτύπου DIN SN EN 15224 στο Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης [το οποίο να σημειωθεί ότι εφαρμοζότανε ήδη (πριν γίνει Ευρωπαϊκό) από την Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία, την Γερμανία και άλλες Χώρες], είναι ο κορυφαίος τρόπος προκειμένου να επιτευχθούν μεταξύ άλλων:

  • Αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων ασφάλειας των ασθενών αλλά και του επιχειρησιακού κινδύνου στους οργανισμούς του κλάδου υγείας. 
  • Εφαρμογή διαδικασιών ποιοτικού ελέγχου στην υγειονομική περίθαλψη για την πρόληψη σφαλμάτων και ανεπιθύμητων συμβάντων.
  • Αξιολόγηση της κλινικής αποτελεσματικότητας.
  • Επαρκής και ενημερωμένη κατάρτιση προσωπικού.
  • Συνεχής βελτίωση της κλινικής απόδοσης.
Ο δρ. Ματθαίος Φραϊδάκης
Ο δρ. Ματθαίος Φραϊδάκης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επικοινωνία: Ματθαίος Φραϊδάκης MD, PhD, Μαιευτήρ - Χειρουργός Γυναικολόγος. Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης: www.fertilitycrete.gr # Mail:info@fertilitycrete.gr
Τηλέφωνο: +30 2810 245253

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ