Η ποιότητα των ωαρίων των γυναικών εξαρτάται από τους μεταβολικούς παράγοντες - iefimerida.gr

Η ποιότητα των ωαρίων των γυναικών εξαρτάται από τους μεταβολικούς παράγοντες

Γονιμότητα και ποιότητα ωραρίων
Γονιμότητα και ποιότητα ωραρίων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Queensland, στην Αυστραλία, η αύξηση των επιπέδων μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται σε όλα τα ανθρώπινα κύτταρα θα μπορούσε να ενισχύσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας και να βοηθήσει στην επιλογή των καλύτερων ωαρίων για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στην πιο εμπεριστατωμένη παγκόσμια μελέτη για τα τελικά βήματα της ωρίμανσης των ωαρίων, η ποιότητα των ωαρίων βρέθηκε να εξαρτάται σημαντικά από το σημαντικό μεταβολικό συνένζυμο που ονομάζεται νικοτιναμίδη δινουκλεοτίδιο αδενίνης “NAD+”. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το “NAD+” βοηθά να διασφαλιστεί ότι τα ωάρια διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των κυτταρικών δομικών τους στοιχείων καθώς ωριμάζουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιστημονική ερευνητική ομάδα του Queensland, μετά από τετραετή μελέτη, έκανε την ανακάλυψη μελετώντας την κίνηση των ατράκτων, τη δομή που ξεχωρίζει τα χρωμοσώματα, σε ζωντανά ωάρια που υποβάλλονται σε ωρίμανση. Παρακολούθησαν την ταχύτητα των ατράκτων κατά τη διάρκεια των τελικών σταδίων ωρίμανσης των ωαρίων και διαπίστωσαν ότι απαιτείται μια «έκρηξη» ταχύτητας που εξαρτάται από το “NAD+”, για να αποτρέψει το ωάριο να χάσει πάρα πολλά από τα δομικά στοιχεία του.

Τα στατιστικά στοιχεία στην Αυστραλία λένε ότι περίπου το 4% όλων των παιδιών που γεννήθηκαν στην Αυστραλία είναι το αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και το 1/4 των Αυστραλών γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση είναι άνω των 40 ετών. Το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώνεται σημαντικά από 35% σε ασθενείς κάτω των 30 ετών σε μόλις 8% για γυναίκες άνω των 40 ετών.

Το σχόλιο του ειδικού στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Ρωτήσαμε τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Γυναικολόγο - Μαιευτήρα, Ειδικό Γονιμότητας, Ενδοσκοπικό Χειρουργό, Διευθυντή του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, να μας σχολιάσει αυτή την πολύ σημαντική ερευνητική διαπίστωση:

«Το NAD + είναι ένα κρίσιμο συνένζυμο που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος και εμπλέκεται σε εκατοντάδες μεταβολικές διεργασίες, αλλά τα επίπεδα μειώνονται με την ηλικία. Εάν μπορούμε να διατηρήσουμε σταθερά τα επίπεδα “NAD+”, θα μπορούμε να βελτιώσουμε τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος τόσο φυσικά όσο και μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

Πάντως, η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται σχετικά νωρίς, από την ηλικία των 30 ετών και μετά, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο να μείνει κάποια γυναίκα έγκυος με τα δικά της ωάρια. Όμως, οι εξελίξεις στις τεχνικές της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προσφέρουν πολλές δυνατότητες στις γυναίκες που θέλουν να πετύχουν εγκυμοσύνη, έστω και σε μεγαλύτερη ηλικία. Αν και η ποιότητα των ωαρίων και η ωοθηκική εφεδρεία - τα ωάρια που διαθέτουν ακόμα στις ωοθήκες τους - φθίνουν πολύ γρήγορα μετά τα 35, η μήτρα όμως δεν φθίνει με την ηλικία. Έτσι, μια γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει τις εξελιγμένες μεθόδους της εξωσωματικής, όπως για παράδειγμα ο προεμφυτευτικός έλεγχος και η μικρογονιμοποίηση. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει ωάρια νεαρής δότριας, αν δεν καταφέρει να συλλάβει με δικά της ωάρια. Έτσι, δε χάνεται πολύτιμος χρόνος με σειρά αποτυχημένων εξωσωματικών, στις οποίες η βασική αιτία αποτυχίας ήταν τα κακής ποιότητας ωάρια της γυναίκας που θέλει να γίνει μητέρα. Επιπλέον, η κατάψυξη ωαρίων και η απόψυξή τους στον επιθυμητό χρόνο, χωρίς να καταστραφούν χάρη στη μέθοδο της υαλοποίησης (διαβάστε περισσότερα), είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ενισχύει τις πιθανότητες για επιτυχημένη εξωσωματική. Με αυτό τον τρόπο η βιολογική ηλικία της γυναίκας αποκτά μικρότερη σημασία για την επιτυχία της εξωσωματικής.

Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι υπάρχει αύξηση στις επιτυχίες τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο European Society of Human Reproduction and Embryology στη Βιέννη, μία στις τέσσερις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης στέφεται με επιτυχία. Το ποσοστό αυτό μάλιστα αφορά και τη χώρα μας, στην οποία σημειώνεται υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πολλά υπογόνιμα ζευγάρια από το εξωτερικό επισκέπτονται την Ελλάδα, προκειμένου να καταφέρουν να αποκτήσουν παιδί, απευθυνόμενοι σε ένα κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της χώρας μας.»

Διαβάστε περισσότερα για την ηλικία και τη γυναικεία υπογονιμότητα εδώ:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ