Γιατί δεν πρέπει να κολλήσει κάποιος εσκεμμένα τη μετάλλαξη Όμικρον -Πέντε λόγοι, προειδοποιούν οι ειδικοί - iefimerida.gr

Γιατί δεν πρέπει να κολλήσει κάποιος εσκεμμένα τη μετάλλαξη Όμικρον -Πέντε λόγοι, προειδοποιούν οι ειδικοί

Άνδρας με μάσκα περνά μπροστά από γκράφιτι αγγέλου γιατρού
Γιατί δεν πρέπει να κολλήσετε εσκεμμένα τη μετάλλαξη Όμικρον/Φωτογραφία: AP/Amit Sharma
ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

Η ερώτηση που ακούγεται συχνά το τελευταίο διάστημα είναι: «Γιατί να μην κολλήσω Όμικρον και να τελειώνω; Είναι ήπια, έτσι δεν είναι; Και θα ενισχύσει και την ανοσία».

Η άποψη αυτή ακούγεται συχνά σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, η ιδέα της σκόπιμης προσπάθειας να κολλήσει κάποιος Όμικρον είναι «εξοργιστική» σύμφωνα με τον Δρ. Πολ Όφιτ, διευθυντή του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι σαν να παίζεις με δυναμίτη»

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Δρ. Ρόμπερτ Μέρφι, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Havey για την Παγκόσμια Υγεία στο Northwestern University Feinberg School of Medicine. «Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη αυτή και ακούγεται από τα χείλη όλων των τύπων ανθρώπων, από τους εμβολιασμένους – ακόμη και άτομα που έχουν κάνει την τρίτη δόση – αλλά και τους ανεμβολίαστους» προσθέτει, προειδοποιώντας όμως: «πρέπει να είσαι τρελός για να προσπαθήσεις να μολυνθείς από την Όμικρον. Είναι σαν να παίζεις με έναν δυναμίτη».

Σε περίπτωση, λοιπόν, που η σκέψη αυτή έχει περάσει από το μυαλό σας, ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίος δεν πρέπει να προσπαθήσετε να κολλήσετε εσκεμμένα τη μετάλλαξη Όμικρον.


1. Δεν είναι «κακό κρυολόγημα»

Πυρετός, πόνοι στο σώμα, διογκωμένοι λεμφαδένες, πονόλαιμος και βαριά συμφόρηση αναφέρονται συχνά ακόμη και στις ηπιότερες περιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον, είπε ο Μέρφι, αφήνοντας τον κόσμο εξασθενημένο για μέρες. «Ο κόσμος μιλά για την Όμικρον σαν να είναι ένα κρυολόγημα. Δεν είναι ένα κακό κρυολόγημα» είπε. «Είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια».

Μπορεί να έχετε λιγότερες πιθανότητες να καταλήξετε σε ΜΕΘ αλλά δεν έχετε 0% πιθανότητες να πεθάνετε
Μπορεί να έχετε λιγότερες πιθανότητες να καταλήξετε σε ΜΕΘ αλλά δεν έχετε 0% πιθανότητες να πεθάνετε
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια πρόσφατη μελέτη σε πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα που δημοσιεύτηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ διαπίστωσε πως ο κίνδυνος σοβαρής έκβασης από τον κορωνοϊό ήταν υψηλότερος σε εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε άτομα που είχαν ένα από τα παρακάτω νοσήματα: διαβήτης ή χρόνια νεφρική, καρδιακή, πνευμονική, νευρολογική ή ηπατική νόσο.

Ωστόσο, ακόμη και άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά, είπε ο Μέρφι. «Έχω έναν εμβολιασμένο και με την τρίτη δόση ασθενή αυτή τη στιγμή - άνω των 65 ετών χωρίς υποκείμενους παράγοντες κινδύνου- που βρίσκεται στο νοσοκομείο και δεν τα πάει καλά».

Είναι αλήθεια πως εάν κολλήσετε την μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, σε αντίθεση με την μετάλλαξη Δέλτα, «είναι λιγότερο πιθανό να νοσηλευτείτε, έχετε λιγότερες πιθανότητες να καταλήξετε σε ΜΕΘ, λιγότερες πιθανότητες να σας βάλουν σε μηχανικό αναπνευστήρα και λιγότερο πιθανό να πεθάνετε – και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδας» είπε ο Όφιτ. «Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια» πρόσθεσε ο Όφιτ. «Είναι απλώς λιγότερο σοβαρή. Αλλά δεν έχετε 0% πιθανότητα να πεθάνετε. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να θέλετε να μολυνθείτε».

2. Μπορεί να αποκτήσετε long Covid

Η απώλεια της όσφρησης (και επομένως η αίσθηση της γεύσης) έχει γίνει το πιο κοινό σύμπτωμα σε ήπιες περιπτώσεις κορωνοϊού. Μελέτες δείχνουν πως περίπου το 80% των ανθρώπων ανακτούν την αίσθηση μέσα σε ένα μήνα περίπου, αλλά λίγοι εξακολουθούν να μην μπορούν να μυρίσουν ή να γευτούν μετά από έξι μήνες ή περισσότερο. Λίγοι ατυχείς μπορεί να μην ανακτήσουν ποτέ αυτές τις δύο αισθήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο δυσάρεστο κι αν είναι αυτό, είναι μόνο ένα από τα διάφορα προβλήματα υγείας που μπορεί να διαρκέσουν για πολύ μετά από θετική διάγνωση κορωνοϊού. Το long Covid όπως ονομάζεται το φαινόμενο αυτό, χαρακτηρίζεται από εξουθενωτικά συμπτώματα όπως δύσπνοια, σοβαρή κόπωση, πυρετός, ζάλη, διάρροια, μυικό και κοιλιακό πόνο, αλλαγές διάθεσης και δυσκολίες ύπνου.

Οι σοβαρές μορφές του long Covid μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες, την καρδιά και τα νεφρά, καθώς και την ψυχική σας υγεία και μπορεί να χαρακτηριστούν ως αναπηρία, τουλάχιστον σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους στην Αμερική.

«Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε τον long Covid» είπε ο Όφιτ. «Επειδή όμως δεν τον καταλαβαίνουμε, καλύτερα να μην κολλήσουμε μια μόλυνση από έναν φυσικό ιό. Ένας φυσικός ιός ονομάζεται πάντα ιός άγριου τύπου και υπάρχει ένας καλός λόγος γι’ αυτό: είναι εκτός ελέγχου» είπε ο Όφιτ προσθέτοντας: «Μην διακινδυνεύσετε να κολλήσετε μόλυνση από φυσικό ιό».


3. Μεταδίδετε την ασθένεια στα παιδιά

Στην Αμερική, λίγο περισσότερα από τα μισά (54%)των παιδιών ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Μόνο το 23% των παιδιών μεταξύ 5 και 11 ετών, έχουν λάβει την πρώτη τους δόση, σύμφωνα με το CDC. Και επειδή οι αναμνηστικές δόσεις – που θεωρούνται βασικός πολέμιος στη μάχη κατά της μετάλλαξης Όμικρον- μόλις εγκρίθηκαν από το CDC για παιδιά έως 12 ετών, λίγα έχουν κάνει την τρίτη δόση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παιδί κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Παιδί κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε επικίνδυνη συμπεριφορά μπορεί να σας εκθέσει στην μετάλλαξη Όμικρον, όπως το να μην φοράτε μάσκα, να μην ακολουθείτε τις οδηγίες κοινωνικής απόστασης ή να συγκεντρώνεστε με πλήθη, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους, θα εκθέσει ενδεχομένως άλλους που μπορεί στη συνέχεια να μεταφέρουν τον ιό στα παιδιά τους.

Τα στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής δείχνουν μια ανοδική τάση των κρουσμάτων στα παιδιά, η οποία ξεπερνά κατά πολύ «την κορυφή των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας». «Για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιανουαρίου, αναφέρθηκαν πάνω από 580.000 παιδικά κρούσματα κορωνοϊού»« ανέφερε το AAP. «Αυτός ο αριθμός είναι μια αύξηση 78% σε σχέση με τα 325.000 προστιθέμενα κρούσματα που αναφέρθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου και σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν» ανέφερε το AAP.

Οι λοιμώξεις από κορωνοϊό στα παιδιά είναι συνήθως ήπιες μέχρι στιγμής στην πανδημία, αλλά το τεράστιο μέγεθος των κρουσμάτων που προκαλούνται από την πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον στέλνει παιδιά κάτω των 18 ετών σε νοσοκομεία σε αριθμούς ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα έλεγα ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύονται αυτά τα παιδιά είναι να τα εμβολιάσουμε και να περιβάλλονται από αδέρφια και γονείς που έχουν εμβολιαστεί οι ίδιοι» δήλωσε η διευθύντρια του CDC, Δρ. Ροσέλ Ουαλένσκι σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.


4. Πιέζεται περισσότερο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης

Με το να κολλήσετε εσκεμμένα οποιαδήποτε μετάλλαξη του κορωνοϊού, «θα διατηρήσετε την πανδημία και θα πιεστεί το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης» είπε ο Μέρφι.

Το CNN δίνει παράδειγμα από την Αμερική. Το Σαββατοκύριακο σχεδόν το ¼ των περισσότερων από 5.000 νοσοκομείων που αναφέρονται στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ δήλωσαν πως αντιμετώπιζαν «σημαντική έλλειψη προσωπικού». Αυτός είναι ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός από οποιαδήποτε άλλη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έδειξαν τα δεδομένα.

Οι ελλείψεις προσωπικού αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο καθώς οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης είτε έχουν μολυνθεί είτε αναγκάζονται να τεθούν σε καραντίνα γιατί έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό. Η έλλειψη προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης δε θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή – περισσότεροι από 138.000 ασθενείς κορωνοϊού βρίσκονταν στα νοσοκομεία των ΗΠΑ από το Σάββατο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, τα δεδομένα από το HHS διαπίστωσαν πως οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι πληρέστερες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% με σχεδόν το 305 των κλινών να χρησιμοποιείται για ασθενείς κορωνοϊού. «Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν έχει σχεδιαστεί μόνο για να φροντίζει άτομα με Covid. Έχει σχεδιαστεί για να φροντίζει παιδιά με σκωληκοειδίτιδα και άτομα με καρδιακές προσβολές και άλλους που έχουν εμπλακεί σε τροχαία ατυχήματα» δήλωσε ο Δρ Ασίς Τζα, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown, στο CNN. «Και όλα αυτά θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα γιατί έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί, πολλά άτομα υψηλού κινδύνου που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση» συνέχισε. Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες ρεκόρ κρουσμάτων πάνω από ένα εκατομμύριο καθημερινά.

5. Μην τα βάζετε με τη Μητέρα Φύση

Ήταν ποτέ καλή ιδέα να κολλήσετε μια ασθένεια επίτηδες; Όσοι είναι μιας ορισμένης ηλικίας θα θυμούνται τους γονείς τους που συνήθιζαν να διοργανώνουν «πάρτι ανεμοβλογιάς» για να εκθέσουν τα μικρά τους παιδιά σε ένα μολυσμένο παιδί. Επειδή εάν κάποιος ενήλικας κολλούσε ανεμοβλογιά θα το περνούσε πολύ πιο σοβαρά, η ιδέα ήταν να βάλετε το παιδί σας να την κολλήσει νωρίς για να το «ξεπεράσει».

«Αυτή κι αν ήταν κακή ιδέα» είπε ο Όφιτ και ανέφερε μια ιστορία σχετικά με μια εκπαιδευτική ταινία για τα εμβόλια που έκανε πριν από χρόνια και ο καμεραμάν αποκάλυψε πως η αδερφή του είχε πάει το παιδί της σε ένα τέτοιο πάρτι ανεμοβλογιάς. Δυστυχώς, το παιδί πέθανε από την μόλυνση. «Μην τα βάζετε με τη Μητέρα Φύση» είπε. «Προσπαθεί να μας σκοτώσει από τότε που συρθήκαμε από τον ωκεανό στη στεριά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ