fbpx Πώς επιλέγει η φύση και πώς η επιστήμη το φύλο του μωρού | ΥΓΕΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΥΓΕΙΑ

Πώς επιλέγει η φύση και πώς η επιστήμη το φύλο του μωρού

Πώς γίνεται η επιλογή φύλου του μωρού;
16|12|2019 | 02:32
Πώς γίνεται η επιλογή φύλου του μωρού;

Η αναλογία μεταξύ φύλων στους ανθρώπους εκτιμάται ότι είναι ίση κατά τη σύλληψη, καθώς η φύση αποφασίζει με έναν ανεξήγητα σοφό τρόπο την ίση αναλογία.

Αν και οι γεννήσεις των αγοριών είναι ελαφρώς περισσότερες, περίπου 105 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια, αυτό συμβαίνει επειδή περισσότερα θηλυκά έμβρυα πεθαίνουν κατά την κύηση. Ορίστε τι άλλο χρειάζεται να ξέρεις για το πώς καθορίζεται το φύλο του παιδιού κατά τη φυσική σύλληψη: 

Το φύλο ενός μωρού καθορίζεται τη στιγμή της γονιμοποίησης   

Αυτό εξαρτάται από ένα χρωμόσωμα που ονομάζεται SRY και βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ.  Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα ζευγάρι χρωμοσωμάτων που σχετίζονται με το φύλο (φυλετικά χρωμοσώματα). Η γυναίκα έχει 2 Χ χρωμοσώματα και ο άνδρας ένα Χ και ένα Υ.  Επειδή η γυναίκα έχει μόνο Χ χρωμοσώματα, όλα τα ωάρια της έχουν ένα Χ χρωμόσωμα. Αντίθετα, τα σπερματοζωάρια στον άνδρα έχουν ή ένα Χ ή ένα Υ χρωμόσωμα. Αν επομένως το ωάριο που έχει πάντα ΧΧ χρωμόσωμα γονιμοποιηθεί από ένα ΧΧ σπερματοζωάριο, θα γεννηθεί κορίτσι, ενώ αν γονιμοποιηθεί από ένα ΧΥ, θα γεννηθεί αγόρι.

Ο πατέρας καθορίζει το φύλο του παιδιού 

Εφόσον κάθε σπερματοζωάριο μπορεί να έχει οποιοδήποτε από τα δύο φυλετικά χρωμοσώματα, τότε είναι αυτό που προσδιορίζει το φύλο του παιδιού.  

Το χρωμόσωμα Υ του πατέρα εξελίσσει το έμβρυο σε αγόρι

Αυτό συμβαίνει επειδή με τη σειρά του ενεργοποιεί κι άλλα γονίδια που συνδράμουν στην ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του αρσενικού φύλου. Αν αυτό το γονίδιο απουσιάζει, τα γονίδια που ενεργοποιούνται οδηγούν στην ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του θηλυκού φύλου. 

Στην αρχή όλα τα έμβρυα είναι ίδια 

Τα εσωτερικά και εξωτερικά γεννητικά όργανα των αγοριών και κοριτσιών, παρόλο που φαίνονται εντελώς διαφορετικά, έχουν την ίδια προέλευση. Στα πρώιμα στάδια δηλαδή της ανάπτυξης του εμβρύου είναι και φαίνονται ίδια. Διαφοροποιούνται ανάλογα με το ποιες ορμόνες θα επιδράσουν στην ανάπτυξή τους. 

Η διαδικασία διαφοροποίησης ξεκινά την 7η εβδομάδα κύησης

Τότε, αν το χρωμόσωμα Υ είναι παρόν, το γονίδιο SRY ενεργοποιείται. Αυτό παράγει την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη που συνδράμει στην ανάπτυξη των όρχεων και συνολικά των αρσενικών έξω γεννητικών οργάνων. Αν δεν υπάρχει Υ χρωμόσωμα, τότε σχηματίζονται οι ωοθήκες, η κλειτορίδα και τα χείλη του αιδοίου. Η ανάπτυξη των έξω γεννητικών οργάνων ολοκληρώνεται περίπου την 12η εβδομάδα. 

Το φύλο του παιδιού φαίνεται στο υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας Συνήθως πραγματοποιείται μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας. Κάποιες φορές όμως μπορεί να μη να φανεί, ή να επιβεβαιωθεί  το φύλο του παιδιού πολύ αργότερα.

Τι γίνεται όμως στο εργαστήριο;

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι είναι εφικτό για έναν εξωσωματικό να επιλέξει το φύλο του μωρού.  Όμως αυτό επιτρέπεται να το κάνει μόνο για ιατρικούς λόγους και όχι για κοινωνικούς, με βάση την επιθυμία των γονιών. Αυτό είναι εφικτό μέσω της Προεμφυτευτικής Διάγνωσης  – χάρη στην οποία επιλέγεται το φύλο του παιδιού με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 100%.  Όπως για παράδειγμα, στην περίπτωση της αιμορροφιλίας, μιας κληρονομούμενης ασθένειας που συνδέεται και μεταφέρεται με το φύλο. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή νοσούν μόνο τα αγόρια, ενώ τα κορίτσια μεταφέρουν απλά το κληρονομούμενο γονίδιο χωρίς όμως να αρρωσταίνουν, η προεμφυτευτική διάγνωση κρίνεται απαραίτητη, καθώς η γυναίκα πρέπει να κυοφορήσει μόνο κορίτσια, για να εξασφαλισθεί ότι το μωρό που θα γεννηθεί θα είναι υγιές.

Ο Δρ. Παράσχος, αναφερόμενος στη διαδικασία, εξηγεί ότι τρεις ή πέντε ημέρες μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση εξετάζεται κάθε έμβρυο και υφίσταται γενετική ανάλυση. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται τα έμβρυα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες και γενετικές ασθένειες. Ένα έμβρυο, που φέρει γενετικά τέτοιου είδους ανωμαλίες, κατά τη διάρκεια της προεμφυτευτικής διάγνωσης θα εντοπιστεί και θα δε θα χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα έμβρυα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι μόνο εκείνα που θα έχουν ελεγχθεί ως φυσιολογικά και είτε θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για εμβρυομεταφορά (διαβάστε περισσότερα) στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είτε θα καταψυχθούν με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης, σε περίπτωση δεύτερης εξωσωματικής γονιμοποίησης στο μέλλον. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η πιθανότητα το μωρό που θα γεννηθεί να φέρει νόσημα, που κληρονομείται και συνδέεται με το φύλο. Η εξέταση της Προεμφυτευτικής Διάγνωσης σχεδιάστηκε επομένως όχι μόνο για να είναι δυνατή η  επιλογή φύλου, αλλά κυρίως για να αποτρέψει τη μεταβίβαση κληρονομούμενων γενετικών συνδρόμων και γενετικών ανωμαλιών. 

Διαβάστε περισσότερα για την Προεμφυτευτική Διάγνωση εδώ:

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

ΣΧΟΛΙΑ