Πώς το σεξ συνιστά φάρμακο για τον οργανισμό -Σε ποια προβλήματα βοηθά - iefimerida.gr

Πώς το σεξ συνιστά φάρμακο για τον οργανισμό -Σε ποια προβλήματα βοηθά

Άντρας και γυναίκα κάνουν σεξ στο κρεβάτι
Πώς το σεξ μπορεί να αποτελέσει φάρμακο για τον οργανισμό / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το να κάνετε περισσότερο σεξ δεν είναι η συμβουλή που θα περιμένατε να λάβετε από τον παθολόγο σας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μια ενεργή σεξουαλική ζωή θα μπορούσε να είναι εξίσου σημαντική με την παρακολούθηση της διατροφής σας, τη συγκράτηση της κατανάλωσης αλκοόλ και τη διακοπή του καπνίσματος για την ενίσχυση της υγείας σας.

«Σίγουρα η "βελτίωση της υγείας σας" δεν είναι το πρώτο που σκέφτεστε όταν σκέφτεστε το σεξ, αλλά η ανοσία, η καρδιαγγειακή υγεία και η κατάθλιψη είναι μερικοί μόνο από τους τομείς στους οποίους οι μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να έχει οφέλη», λέει η Kaye Wellings, καθηγήτρια σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι τα οφέλη του σεξ για τον οργανισμό

Οι έρευνες δείχνουν ότι το σεξ μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και ακράτειας.

Πέρυσι, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility έδειξε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα τουλάχιστον τρεις φορές το μήνα συνδέεται με μια πιο ήπια λοίμωξη Covid-19. Η θεωρία είναι ότι προετοιμάζει τον οργανισμό να χειρίζεται αποτελεσματικότερα τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Αυτό ακολούθησε μια μελέτη του 2004 στο περιοδικό Psychological Reports, η οποία διαπίστωσε ότι η σεξουαλική επαφή μία ή δύο φορές την εβδομάδα αυξάνει τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α, μέρος της αντισωματικής απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος που μας προστατεύει από τις λοιμώξεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο οργασμός μπορεί να καθαρίσει μια βουλωμένη μύτη τόσο αποτελεσματικά όσο ένα ρινικό σπρέι, ανέφερε το περιοδικό Ear, Nose & Throat πέρυσι - πιθανώς επειδή η άσκηση έχει αποδειχθεί επίσης αποσυμφορητική, καθώς η επακόλουθη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος χαλαρώνει τη βλέννα, ενώ η αύξηση της κυκλοφορίας ενθαρρύνει τη ροή του ρινικού εκκρίματος.

Και έρευνα από το University College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα τουλάχιστον κάθε μήνα είχαν μεταγενέστερη εμμηνόπαυση από εκείνες που δεν ήταν σεξουαλικά ενεργές. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αν δεν ανιχνεύεται η σεξουαλική δραστηριότητα, ο οργανισμός αποπροσανατολίζει την ωορρηξία, πυροδοτώντας την εμμηνόπαυση.

Μπορεί επίσης να κάνει καλό στην ψυχική υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στο περιοδικό The Journal of Sexual Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διατηρούσαν σεξουαλική σχέση κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού -είτε ζούσαν με τον σύντροφό τους είτε όχι- είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από εκείνους που δεν το έκαναν.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το σεξ είναι τόσο σημαντικό βαρόμετρο της γενικής υγείας που θα έπρεπε να συζητείται ευρύτερα από τους γιατρούς με τους ασθενείς τους - ωστόσο αυτό συμβαίνει σπάνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ως γιατρός, ρωτάς ευχαρίστως τις γυναίκες για τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, ωστόσο η σεξουαλική δραστηριότητα είναι κάτι που σπάνια συζητάμε», λέει ο Geoffrey Hackett, ουρολόγος και καθηγητής της υγείας των ανδρών στο Πανεπιστήμιο Aston του Μπέρμιγχαμ.

«Και το ζήτημα είναι ακόμη χειρότερο με τους άνδρες, ωστόσο το να γνωρίζω αν ένας άνδρας έχει τακτική στύση μου λέει πάρα πολλά για την υγεία του». Η αδυναμία στύσης μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, αλλά μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα απόφραξης των αρτηριών που τροφοδοτούν το πέος, ένα πιθανό σημάδι βουλωμένων αρτηριών σε άλλα σημεία του σώματος.

Η φυσική ικανότητα για σεξ υποδηλώνει επίσης ένα ορισμένο επίπεδο φυσικής κατάστασης. «Εκτιμούμε ότι 20 λεπτά σεξουαλικής δραστηριότητας σε έναν άνδρα ισοδυναμούν με περπάτημα ενός μιλίου, και αυτό είναι ένα λογικό ποσό σωματικής προσπάθειας αν το κάνετε αρκετά συχνά», λέει ο καθηγητής Hackett.

Όταν κάνουν σεξ, οι άνδρες καίνε κατά μέσο όρο 100 θερμίδες και ο καρδιακός τους ρυθμός αυξάνεται έως και 170 παλμούς ανά λεπτό - αυτό βοηθά στην ενίσχυση της καρδιάς - σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behaviour τον Φεβρουάριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άνδρες που κάνουν σεξ δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα έχουν 45% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με εκείνους που κάνουν σεξ μία φορά το μήνα ή λιγότερο, ανέφερε το American Journal of Cardiology το 2010.

Ο καθηγητής Hackett επισημαίνει τη μελέτη Caerphilly Heart Disease Study, η οποία δημιουργήθηκε το 1979 και στην οποία συμμετείχαν 914 άνδρες ηλικίας 45 έως 59 ετών, η οποία διαπίστωσε ότι οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις σε διάστημα 20 ετών ήταν διπλάσιοι στους άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή μία φορά το μήνα σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα.

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε σεξ

«Θα πρότεινα στους άνδρες και στις γυναίκες να στοχεύουν σε κάποιου είδους σεξουαλική δραστηριότητα δύο φορές την εβδομάδα», λέει.

Η σωματική καταπόνηση πιστεύεται ότι συμβάλλει στην εξήγηση του γιατί μπορεί να βελτιώσει την ανοσία - συγκεκριμένα αυξάνοντας τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α, τα οποία η άσκηση έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι μόνο η άσκηση - υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία της σεξουαλικής δραστηριότητας που μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία.

Μια μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Urology, διαπίστωσε ότι η εκσπερμάτιση περισσότερες από 20 φορές το μήνα μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 20% για τους άνδρες ηλικίας 20 έως 50 ετών - η θεωρία είναι ότι «ξεπλένει το σύστημα», λέει ο καθηγητής Hackett.

Εν τω μεταξύ, η διέγερση και ο οργασμός στις γυναίκες έχουν συνδεθεί με καλύτερη δύναμη του πυελικού εδάφους και μειωμένη ακράτεια, που πιστεύεται ότι συνδέεται με τις μυϊκές συσπάσεις.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές «αν η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα κάνει τους ανθρώπους πιο υγιείς ή αν οι υγιείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κάνουν τακτικό σεξ», λέει ο καθηγητής Wellings. «Είναι επίσης σημαντικό να βοηθήσουμε τους ασθενείς με διάγνωση να διατηρήσουν τη σεξουαλική τους ζωή», προσθέτει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ασθενείς των οποίων η σεξουαλική υγεία αντιμετωπίζεται «έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερο έλεγχο του πόνου και καλύτερες σχέσεις με τους συντρόφους τους και την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε πρόσφατα ο Δρ Narjust Duma, ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη των ΗΠΑ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Πνεύμονα.

Δε σημαίνει ότι θα αρρωστήσουν όσοι δεν κάνουν σεξ

Όμως ο καθηγητής Wellings τονίζει ότι ενώ το τακτικό σεξ είναι «πιθανότατα σημαντικό, δεν θέλω οι άνθρωποι να σκέφτονται ότι επειδή δεν κάνουν σεξ τόσο συχνά ή δεν έχουν σύντροφο για να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα, θα καταλήξουν άρρωστοι».

«Πολλά από τα οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορούν να αποκτηθούν με μη σεξουαλικούς τρόπους, όπως η άσκηση ή η αγκαλιά με φίλους και συγγενείς».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σεξ Υγεία μελέτη έρευνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ