Έρευνα: Μύκητας που μπορεί να μας «φάει από μέσα προς τα έξω» ενδέχεται να εξαπλωθεί λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη - iefimerida.gr

Έρευνα: Μύκητας που μπορεί να μας «φάει από μέσα προς τα έξω» ενδέχεται να εξαπλωθεί λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη

μύκητας
© Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ερευνα προβλέπει ότι οι μύκητες που προκαλούν λοιμώξεις και ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους ετησίως θα επεκταθούν σε νέες περιοχές λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις ευθύνονται για περίπου 2,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, και η έλλειψη δεδομένων σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος.

Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ επικεντρώθηκαν στον μύκητα Aspergillus, που απαντάται σε όλο τον κόσμο και προκαλεί την ασπεργίλλωση, μια επικίνδυνη και συχνά θανατηφόρα λοίμωξη που πλήττει κυρίως τους πνεύμονες. Διαπίστωσαν ότι ορισμένα είδη Aspergillus θα επεκτείνουν την εξάπλωσή τους καθώς η κλιματική κρίση εντείνεται, εισχωρώντας σε νέα μέρη της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, της Κίνας και της Ρωσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι γνωρίζουμε για τους μύκητες Aspergillus

Οι μύκητες Aspergillus αναπτύσσονται σαν μικρά νημάτια στα εδάφη όλου του κόσμου. Όπως σχεδόν όλοι οι μύκητες, έτσι και αυτοί απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες μικροσκοπικών σπορίων που διασπείρονται μέσω του αέρα.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι εισπνέουν σπόρια μυκήτων καθημερινά χωρίς πρόβλημα, τα άτομα με αναπνευστικά νοσήματα (όπως άσθμα, κυστική ίνωση, ΧΑΠ), εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή εκείνοι που έχουν νοσήσει σοβαρά από γρίπη ή COVID-19, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος δεν καταφέρει να απομακρύνει τα σπόρια, ο μύκητας «αρχίζει να αναπτύσσεται και, για να το πω ωμά, ουσιαστικά σε τρώει από μέσα προς τα έξω», δήλωσε ο Norman van Rijn ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και ερευνητής για την κλιματική αλλαγή και τις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Τόνισε ότι η ασπεργίλλωση έχει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, περίπου 20% έως 40% και ότι οι επίσης πολύ δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς οι γιατροί δεν την έχουν πάντα υπόψη τους τους και οι ασθενείς συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετό και βήχα που είναι κοινά σε πολλές ασθένειες. Τα μυκητιακά παθογόνα γίνονται επίσης ολοένα και πιο ανθεκτικά στη θεραπεία, πρόσθεσε ο van Rijn.

Η μελέτη, που βρίσκεται υπό αξιολόγηση, κατέδειξε ότι είδη όπως το Aspergillus flavus, θα μπορούσε να αυξήσει την εξάπλωσή του κατά 16% εάν οι άνθρωποι συνεχίσουν να καίνε μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων. Αντίστοιχα, το Aspergillus fumigatus προβλέπεται να εξαπλωθεί βόρεια προς τον Βόρειο Πόλο καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται. Σύμφωνα με τη μελέτη, η εξάπλωσή του θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 77,5% έως το 2100, εκθέτοντας δυνητικά 9 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ανοχή των μυκήτων στη θερμοκρασία, επιτρέποντάς τους να επιβιώνουν καλύτερα μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και καύσωνες, διευκολύνουν επίσης τη μεταφορά σπορίων σε μακρινές αποστάσεις, προκαλώντας εξάρσεις μετά από φυσικές καταστροφές – χαρακτηριστικό παράδειγμα η έξαρση μυκητιασικών λοιμώξεων μετά τον ανεμοστρόβιλο του 2011 στο Τζόπλιν, Μιζούρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα μελέτη για τον Aspergillus «δικαίως ρίχνει φως στην απειλή των μυκήτων που ζουν στο φυσικό μας περιβάλλον και στο πόσο απροετοίμαστοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές στην εξάπλωσή τους», δήλωσε η Ελέιν Μπίγκνελ, συνδιευθύντρια του Κέντρου Ιατρικής Μυκητολογίας του MRC στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Ωστόσο, πολλές αβεβαιότητες παραμένουν και υπάρχει ακόμη τεράστιος όγκος έρευνας που πρέπει να γίνει, δήλωσε στο CNN.

Παρά τη θανατηφόρα φύση της ασπεργίλλωσης, υπάρχει πραγματική έλλειψη δεδομένων σχετικά με το πού βρίσκεται ο παθογόνος παράγοντας στο περιβάλλον και ποιος μολύνεται, τόνισε από την πλευρά του ο Justin Remais, καθηγητής επιστημών περιβαλλοντικής υγείας στο UC Berkeley, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ