Οι επιστήμονες ετοιμάζονται να «βαφτίσουν» επίσημα τον νέο κοροναϊό - iefimerida.gr

Οι επιστήμονες ετοιμάζονται να «βαφτίσουν» επίσημα τον νέο κοροναϊό

Ψεκάζουν επιβάτες που κατεβαίνουν από αεροπλάνο
Ψεκάζουν επιβάτες που κατεβαίνουν από αεροπλάνο / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο… όνομα αναμένεται να πάρει σύντομα ο νέος κοροναϊός που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας ώστε να αφήσει πίσω το προσωρινό "2019-nCoV".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νέος κοροναϊός που ξεκίνησε από την Ούχαν της Κίνας και συνεχώς εξαπλώνεται σε άλλες χώρες, σύντομα θα αποκτήσει ένα νέο όνομα αφήνοντας πίσω το προσωρινό "2019-nCoV" που του έχει δοθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μια ομάδα επιστημόνων εργάστηκε πίσω από... κλειστές πόρτες ώστε να βρουν ένα νέο όνομα και η απόφαση τους αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σύντομα. Αυτό μάλιστα, έχει βρεθεί και έχει υποβληθεί προς δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, οπότε αναμένεται να δημοσιοποιηθεί άμεσα.

Η ονοματοδοσία του νέου κοροναϊού θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα

Η επίκουρη καθηγήτρια Κρίσταλ Γουάτσον του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι «η ονομασία ενός νέου ιού συχνά καθυστερεί αρκετά και η προσοχή έχει εστιαστεί μέχρι σήμερα στο πρόβλημα της δημόσιας υγείας, πράγμα κατανοητό. Υπάρχουν όμως λόγοι που η ονομασία του ιού θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα».

Για να τον διακρίνουν από τους προηγούμενους κοροναϊούς, έως τώρα οι επιστήμονες τον αναφέρουν ως «νέο» ή «2019-nCoV», που σημαίνει «ένας νέος κοροναϊός, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2019».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κρίσταν Γουότσον τόνισε επίσης, επί του ζητήματος πως: «Το όνομα αυτό που έχει σήμερα, δεν είναι εύκολο στη χρήση του, με αποτέλεσμα τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να χρησιμοποιούν άλλα ονόματα για τον ιό. Ο κίνδυνος όταν δεν υπάρχει ένα επίσημο όνομα, είναι ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν όρους όπως Ιός της Κίνας και αυτό μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις εναντίον συγκεκριμένων πληθυσμών».

Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Την κατάσταση επιδεινώνουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπου ανεπίσημα ονόματα επικρατούν γρήγορα και μετά είναι δύσκολο κανείς να τα «ξεριζώσει». Το επείγον καθήκον της επίσημης ονοματοδοσίας του ιού είναι ευθύνη της Διεθνούς Επιτροπής Ταξινόμησης των Ιών (ICTV).

Τα παραδείγματα του παρελθόντος

Το 2009 το ξέσπασμα του ιού Η1Ν1 είχε ανεπίσημα βαφτιστεί «γρίπη των χοίρων». Αυτό οδήγησε την Αίγυπτο να εξοντώσει όλο τον πληθυσμό των χοίρων της χώρας, παρόλο που ο ιός εξαπλωνόταν από τους ανθρώπους και όχι από τους χοίρους.

Αλλά και τα επίσημα ονόματα μπορεί να αποδειχθούν προβληματικά. Ενδεικτικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) άσκησε κριτική για το όνομα που δόθηκε στον ιό MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής) το 2015, καθώς θεωρήθηκε ότι το εν λόγω όνομα ευνοούσε την πυροδότηση αντιδράσεων κατά συγκεκριμένων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων (εν προκειμένω αραβικών και μουσουλμανικών).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι οδηγίες του ΠΟΥ για το όνομα του νέου κοροναϊού

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ, το όνομα για τον νέο κοροναϊό δεν πρέπει να περιλαμβάνει γεωγραφική ένδειξη, όνομα ανθρώπου, ζώου ή φαγητού, αλλά ούτε και αναφορές σε συγκεκριμένη κουλτούρα ή βιομηχανία. Πρέπει επίσης να είναι σύντομο και περιγραφικό όπως το SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο).

Για να «πιάσει» το όνομα όμως, «πρέπει επίσης να 'κυλάει' από τη γλώσσα λίγο πιο γρήγορα από τα άλλα ονόματα εκεί έξω», δήλωσε ο καθηγητής ιολογίας Μπένζαμιν Νιούμαν του Πανεπιστημίου Α&Μ του Τέξας, μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας, η οποία ξεκίνησε να συνεδριάζει πριν δύο εβδομάδες για να βρει όνομα στο νέο κοροναϊό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορoναϊός Υγεία Επιστήμη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ