Η ενεργή σεξουαλική ζωή καθυστερεί την εμμηνόπαυση | ΥΓΕΙΑ | iefimerida.gr

Η ενεργή σεξουαλική ζωή καθυστερεί την εμμηνόπαυση

Πώς το σεξ συνδέεται με την εμμηνόπαυση
Πώς το σεξ συνδέεται με την εμμηνόπαυση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έρευνα, του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Royal Society Open Science" της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κάνουν σεξ σε τακτική βάση -τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή τον μήνα-, έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης σε σχέση με όσες κάνουν λιγότερο σεξ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.000 γυναίκες στις ΗΠΑ με μέση ηλικία 45 ετών, τις οποίες παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετίας. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι όσες γυναίκες έκαναν σεξ, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή πιο συχνά, ήταν κατά μέσο όρο 28% λιγότερο πιθανό να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σχέση με όσες είχαν σεξουαλική δραστηριότητα σπανιότερα από μια φορά το μήνα. Ως σεξουαλική δραστηριότητα οι επιστήμονες κατέγραψαν εκτός από τη σεξουαλική επαφή, το στοματικό σεξ, το σεξουαλικό άγγιγμα και / ή το να προσποιείται κανείς σεξουαλική διέγερση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για όσες έκαναν σεξ τουλάχιστον μια φορά το μήνα, η πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης ήταν μειωμένη κατά 19%. Η πιο συνηθισμένη συχνότητα σεξουαλικής επαφής ήταν μια φορά την εβδομάδα (ποσοστό 64% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα). Έως το τέλος της δεκαετούς έρευνας, το 45% των γυναικών είχαν εμμηνόπαυση σε μέση ηλικία 52 ετών. 

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, τονίζει χαρακτηριστικά: Η συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι η συχνότητα του σεξ έχει μεγάλη συσχέτιση με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης. Βέβαια, και από τα ίδια τα συμπεράσματα της έρευνας δεν είναι ακόμη σαφής ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τη συχνότητα του σεξ με την ηλικία της εμμηνόπαυσης, η οποία θέτει τέρμα στην αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας. Υπάρχει άλλωστε η υπόθεση ότι, αν μια γυναίκα δεν έχει ερωτική ζωή, δεν κάνει δηλαδή σεξ και δεν υπάρχουν πιθανότητες εγκυμοσύνης, τότε το σώμα της 'επιλέγει' να μην επενδύσει στην ωορρηξία, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα είχε κανένα νόημα, θα ήταν άσκοπο. 

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2030 περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύριο γυναίκες θα έχουν περάσει το «κατώφλι» των 50 ετών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί και την… πόρτα στην εμμηνόπαυση. Μία όμως στις 100 γυναίκες θα μπει στην εμμηνόπαυση πρόωρα, δηλαδή μεταξύ 30 έως 40 χρονών, άσχετα με το πόσο ενεργή είναι σεξουαλικά. Αυτό είναι στατιστική και επιστημονική διαπίστωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, και εφόσον οι γυναίκες αυτές δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να δώσει λύσεις, προκειμένου να γίνουν μητέρες. Μία από αυτές είναι η μέθοδος (διαβάστε περισσότερα) με την οποία επιτυγχάνεται αναζωογόνηση των ωοθηκών, με αποτέλεσμα η γυναίκα να καταφέρνει να συλλάβει με δικά της ωάρια. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ωοθηκική ανεπάρκεια εξαιτίας εμμηνόπαυσης, υπάρχει πάντα η εναλλακτική να επιτευχθεί εγκυμοσύνη με ωάρια δότριας. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παράγοντες που οδηγούν μια γυναίκα σε πρόωρη εμμηνόπαυση δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί. Γνωρίζουμε όμως ότι η κληρονομικότητα παίζει ρόλο. Έτσι, αν η μητέρα μιας γυναίκας μπήκε πρόωρα στην εμμηνόπαυση, είναι πιθανό το ίδιο να συμβεί και με εκείνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό ο γυναικολόγος να ενημερώνεται για το κληρονομικό ιστορικό, έτσι ώστε να συζητηθούν εναλλακτικές πρόληψης. Όπως για παράδειγμα η κατάψυξη ωαρίων, που ουσιαστικά εξασφαλίζει παράταση της γονιμότητας της γυναίκας, ακόμα και στην περίπτωση που μπει πρόωρα στην εμμηνόπαυση.  

Θάνος Παράσχος

Διαβάστε περισσότερα για την εμμηνόπαυση εδώ:

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εμμηνόπαυση σεξουαλική ζωή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ