Αξιοποιώντας την τεχνολογία και την καινοτομία, το CDI οδηγεί την ψηφιακή κούρσα στον φαρμακευτικό κλάδο - iefimerida.gr

Αξιοποιώντας την τεχνολογία και την καινοτομία, το CDI οδηγεί την ψηφιακή κούρσα στον φαρμακευτικό κλάδο

Nico Gariboldi, Επικεφαλής του CDI
Nico Gariboldi, Επικεφαλής του CDI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρωτοστατώντας στην καινοτομία με περισσότερα από 200 διεθνή projects, το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer αξιοποιεί την επιστήμη δεδομένων και των πιο σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών για τη βελτίωση της εμπειρίας και της έκβασης της υγείας των ασθενών.

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο έχει παγκόσμια εμβέλεια και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ψηφιακής και τεχνολογικής υποδομής της Pfizer, αξιοποιώντας την επιστήμη και τις προηγμένες τεχνολογίες για την ανάπτυξη καινοτομιών που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών, όπως εξηγεί ο Nico Gariboldi, Επικεφαλής του CDI:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη, οι προσδοκίες όλων ήταν πολύ υψηλές –ίσως και λόγω της συγκυρίας της πανδημίας. Σήμερα, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια λειτουργίας, πώς αποτιμάτε αυτή τη διαδρομή;

Όταν το 2020 λέγαμε ότι το CDI ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στο πεδίο της ψηφιακής καινοτομίας στην Ελλάδα, υπήρχαν προσδοκίες αλλά σίγουρα, από κάποιες πλευρές, υπήρχαν και επιφυλάξεις. Η πανδημία έμοιαζε με έναν «άγραφο χάρτη», που κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά πού οδηγούσε. Τρία χρόνια μετά, όμως, νομίζω ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας όχι απλώς δικαιώνει τις προσδοκίες αλλά επιβεβαιώνει ότι το CDI άλλαξε τα δεδομένα και για την τοπική οικονομία –πέρα από την καινοτομία!

Ξεκινήσαμε με στόχο να προσλάβουμε 200 άτομα και αυτή τη στιγμή στοχεύουμε σε 500. Δημιουργούμε ευκαιρίες απασχόλησης με πολλές, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την περίοδο 2020-2030 η λειτουργία του CDI θα υποστηρίξει συνολικά 8.100 ετήσιες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Η άμεση συμβολή του Κέντρου στην απασχόληση για το ίδιο διάστημα εκτιμάται από την έρευνα σε 3.600 ετήσιες θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 1 θέση στο CDI υποστηρίζει 2,3 θέσεις στο σύνολο της ελληνικής αγοράς εργασίας. Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή του CDI στο ΑΕΠ της χώρας για το συγκεκριμένο διάστημα, που θα ανέλθει στα 486 εκατ. ευρώ. Από την έρευνα του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι κάθε ένα ευρώ προστιθέμενης αξίας από τη λειτουργία του CDI έχει διπλάσια συνεισφορά (δύο ευρώ) στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος συνεργασιών υψηλού επιστημονικού δυναμικού, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό και στα ταλέντα της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Ελλάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και βέβαια, είμαστε πολύ περήφανοι που οι προσπάθειες και το καινοτόμο έργο μας αναγνωρίζονται σε υψηλότατο επίπεδο: Πρόσφατα, το CDI τιμήθηκε με τη διάκριση «Digital Innovation Company» από τα κορυφαία διεθνή φαρμακευτικά βραβεία Prix Galien.

Όλα αυτά μας δίνουν ισχυρό κίνητρο να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

Ποιο ακριβώς είναι το έργο του CDI σε αυτή την κατεύθυνση των καινοτόμων ανακαλύψεων «που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών»;

Οι βασικές στρατηγικές προτεραιότητες της Pfizer Digital είναι τρεις:

  • Καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των ασθενών
  • Ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα
  • Συμβολή στην ανάπτυξη των πρωτοποριακών θεραπειών του αύριο

Και οι τρεις σχετίζονται άμεσα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας. Το CDI είναι το κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και για την υλοποίηση αυτών των προτεραιοτήτων. Είναι ένα παγκόσμιο κέντρο που οδηγεί την καινοτομία με περισσότερα από 200 διεθνή projects, στο πλαίσιο των οποίων χρησιμοποιούμε την επιστήμη των δεδομένων και τις πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες για να βελτιώσουμε την εμπειρία και τα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Με την παγκόσμια διάστασή του, το CDI αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Digital οργανισμού της Pfizer, που αξιοποιεί την επιστήμη και τις προηγμένες τεχνολογίες για να αναπτύξεικαινοτομίες που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σας έχει δικαιώσει η επιλογή της Θεσσαλονίκης;

Ήμασταν αρκετά σίγουροι για την επιλογή μας από την αρχή. Υπήρχαν βέβαια στιγμές με εκπλήξεις, αλλά αυτές ήταν μάλλον ευχάριστες. Για παράδειγμα, όταν το 2020 η πανδημία COVID-19 «φρέναρε» παγκοσμίως πολλές δραστηριότητες, ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμάς η ταχύτητα με την οποία η Ελλάδα «έτρεξε» στον δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

Πέρα από την εντυπωσιακή ιστορία της και τη στρατηγική γεωγραφική θέση της, που μας επιτρέπει να μεγιστοποιούμε την παγκόσμια συνεργασία και την παραγωγικότητα μας, η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια «δεξαμενή» από ταλαντούχους ανθρώπους. Εδώ υπάρχει συγκέντρωση ταλέντων του κλάδου της πληροφορικής, ενώ η πόλη έχει σημαντικό ρόλο ως εκπαιδευτικό Κέντρο της Ελλάδας και των Βαλκανίων με μεγάλα πανεπιστήμια και αξιόλογα ερευνητικά κέντρα. Σε συνδυασμό με τις ισχυρές οικονομικές προοπτικές της χώρας και την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική για την Καινοτομία, καθώς και το νέο αναδυόμενο περιβάλλον των νεοφυών επιχειρήσεων, τη δυνατότητα για συνεργασία με τεχνολογικά Ηubs και το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του πληθυσμού, για εμάς αποτέλεσε μια εξαιρετική επιλογή.

Μιλάτε συχνά για αυτό το «οικοσύστημα καινοτομίας». Στην πράξη, πώς συνεργάζεστε με αυτό και ποια είναι τα οφέλη για την κάθε πλευρά;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δουλεύουμε σε δύο πυλώνες: Ερευνητική καινοτομία, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, και ανοιχτές προσκλήσεις για start-ups, μέσω των οποίων δημιουργούμε σταθερές σχέσεις με το οικοσύστημα, παρέχοντας πέρα τα χρηματικά έπαθλα και ευκαιρίες συνεργασίας στις εταιρείες που διακρίνονται.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα δυναμικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας που εργάζεται και στους δύο αυτούς πυλώνες και στόχος του CDI είναι να το αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα, μέσα από αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

Στον πρώτο πυλώνα, έχουμε ήδη ανακοινώσει συνεργασίες με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μέσω αυτών των συνεργασιών συμβάλλουμε στην ανάδειξη ταλέντων και ιδεών πάνω στην έρευνα και την καινοτομία, ενώ, ταυτόχρονα, γεφυρώνουμε το χάσμα μεταξύ έρευνας και αγοράς, επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο και υποστηρίζουμε τα πανεπιστήμια παρέχοντάς τους πόρους και ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία.

Στον δεύτερο πυλώνα, είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τις δυναμικές ομάδες των νεοφυών επιχειρήσεων, που έχουν επιχειρηματικό πνεύμα και καινοτόμο νοοτροπία και με τις οποίες μπορούμε να μοιραστούμε νέες ιδέες. Πρωτοβουλίες όπως το «Start4Health», ένα πρόγραμμα που εστιάζει στο πεδίο της Ψηφιακής Υγείας, έχουν μετατραπεί σε θεσμούς και αγκαλιάζονται από το οικοσύστημα ακριβώς επειδή τα οφέλη είναι πολλαπλά για όλες τις πλευρές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσφατα ξεκίνησε ο φετινός, δεύτερος κύκλος του Προγράμματος «Start4Health». Τι περιμένετε από αυτόν;

Όπως πάντα, περιμένουμε από τα ταλαντούχα άτομα και τις startups που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να μοιραστούν μαζί μας καινοτόμες ιδέες και, με τη βοήθεια και την υποστήριξή μας, να τις αναπτύξουν σε τεχνολογικές λύσεις, με την προοπτική να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη για την υγεία και έτσι να βελτιωθεί η ζωή των ασθενών.

Το Start4Health είναι ένα Πρόγραμμα Επιτάχυνσης (Accelerator). Φέτος αναζητούμε αναζητούμε λύσεις που εμπίπτουν σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω τέσσερις θεματικούς πυλώνες:

  • Ηλεκτρονική υγεία: λύσεις που βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών μέσω της τεχνολογίας, που κυμαίνονται από ψηφιακούς βιοδείκτες, διάγνωση και θεραπεία, βιοϊατρικές συσκευές και παιδεία υγείας, έως συστήματα υποστήριξης κλινικών αποφάσεων.
  • Βιοπληροφορική: υπολογιστικές τεχνικές, αλγόριθμοι και πλατφόρμες που επεξεργάζονται, αναλύουν και ερμηνεύουν βιολογικά δεδομένα και βοηθούν αποτελεσματικά σε νέες και ταχύτερες ανακαλύψεις στον τομέα των βιοεπιστημών.
  • Επιχειρηματική Ευφυϊα: λύσεις που περιλαμβάνουν ανάλυση δεδομένων, αναφορά και λήψη αποφάσεων, βελτιστοποίηση λειτουργιών και στρατηγικής.
  • Πράσινη καινοτομία: πρωτοβουλίες με επίκεντρο τη βιωσιμότητα εντός της αλυσίδας αξίας της φαρμακευτικής βιομηχανίας, που εκτείνονται από την παραγωγή έως την παράδοση, π.χ. μεταφορές, έξυπνα κτίρια και διαχείριση απορριμμάτων.

Όπως αναφέρατε, ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος έχει ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής έως τις 26 Μαΐου στο https://centerfordigitalinnovation.pfizer.com/start4health .

Αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για σπουδαία ταλέντα και δυναμικές ομάδες να συναντηθούν και να συνεργαστούν, αναδεικνύοντας καινοτόμες προτάσεις και λύσεις που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, κάτι που είναι σταθερός στόχος και αποστολή του CDI. Αλλά και για εμάς αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρούμε πιθανούς συνεργάτες στο έργο μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είχατε την ευκαιρία έως τώρα να συνεργαστείτε με startups μέσα από τέτοια προγράμματα;

Η προοπτική μιας μελλοντικής συνεργασίας με την Pfizer είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα και είναι κάτι που γίνεται στην πράξη. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η πρόσφατη συνεργασία μας με την e-Nios (e-Noesis Inspired Operational Systems), τον νικητή του περσινού προγράμματος Start4Health. Πρόκειται για μια φιλόδοξη συνεργασία, η οποία στοχεύει να απαντήσει στην κορυφαία πρόκληση της εξατομίκευσης των θεραπειών για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών..

Η βιοπληροφορική είναι «κλειδί» για τη δουλειά μας, καθώς επιτρέπει πιο αποτελεσματικές και ταχύτερες ανακαλύψεις στον τομέα των βιοεπιστημών, μέσω υπολογιστικών τεχνικών, αλγορίθμων και πλατφορμών που επεξεργάζονται, αναλύουν και ερμηνεύουν βιολογικά δεδομένα. Και ανυπομονούμε πραγματικά να εργαστούμε σε αυτούς τους τομείς με περισσότερες startups, καθώς το Start4Health και άλλα παρόμοια προγράμματα μας φέρνουν πιο κοντά στο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ