Βρετανία: Ειδικοί επεξεργάζονται μοντέλα για πιθανή πανδημία γρίπης των πτηνών μετά τον θάνατο 11χρονης - iefimerida.gr

Βρετανία: Ειδικοί επεξεργάζονται μοντέλα για πιθανή πανδημία γρίπης των πτηνών μετά τον θάνατο 11χρονης

Συλλογή νεκρών πτηνών σε παραλία του Περού, όπου χιλιάδες πουλιά πέθαναν από γρίπη των πτηνών τον Νοέμβριο
Συλλογή νεκρών πτηνών σε παραλία του Περού, όπου χιλιάδες πουλιά πέθαναν από γρίπη των πτηνών τον Νοέμβριο / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Guadalupe Pardo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μοντέλα για μια πιθανή πανδημία γρίπης των πτηνών επεξεργάζονται αξιωματούχοι υγείας στη Βρετανία μετά το διεθνή συναγερμό που προκάλεσε ο θάνατος ενός 11χρονου κοριτσιού από την ασθένεια.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) έχει συγκροτήσει μια ομάδα 26 ειδικών για να μοντελοποιήσει μια πιθανή εστία H5N1 σε περίπτωση που ο ιός της γρίπης των πτηνών εξελιχθεί και αρχίσει να εξαπλώνεται μεταξύ ανθρώπων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον περασμένο μήνα ένα κορίτσι εννέα ετών στον Ισημερινό επιβεβαιώθηκε ως το πρώτο κρούσμα της γρίπης A-H5 (σ.σ. της γρίπης των πτηνών) σε άνθρωπο στη χώρα, ενώ στην Καμπότζη ο θάνατος της 11χρονης ήταν η πρώτη γνωστή ανθρώπινη μόλυνση με το στέλεχος H5N1 στη χώρα από το 2014, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μαμ Μπουνχένγκ την Πέμπτη. Το κορίτσι ζούσε κοντά σε μια προστατευόμενη περιοχή και οι υγειονομικοί υπάλληλοι πήραν δείγματα από ένα νεκρό πουλί εκεί.

Φόβοι μήπως ο H5N1 γίνει ο καταλύτης για την επόμενη πανδημία

O ιός Η5Ν1 εξαπλώνεται στα πουλερικά και τα άγρια πτηνά εδώ και 25 χρόνια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι επιστήμονες φοβούνται ότι ο ιός θα μπορούσε ενδεχομένως να εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων και να γίνει ο καταλύτης για την επόμενη πανδημία. Ωστόσο, η UKHSA είπε ότι «δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι ο ιός εξελίσσεται ώστε να μολύνει ανθρώπους ή άλλα θηλαστικά». «Ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός δεν περνά εύκολα στους ανθρώπους, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να έρθουν άνθρωποι σε επαφή με τον ιό λόγω των υψηλών επιπέδων στα πτηνά».

Από την εμφάνισή του το 1996, σπάνια καταγράφηκε μετάδοση του στελέχους προς και μεταξύ των ανθρώπων. Μόνο 131 κρούσματα γρίπης των πτηνών έχουν καταγραφεί σε θηλαστικά από τον Οκτώβριο του 2021. Η ομάδα των Βρετανών ειδικών της UKHSA περιλαμβάνει τον καθηγητή του Imperial College Νιλ Φέργκιουσον, του οποίου η μοντελοποίηση ήταν το κλειδί για το πρώτο εθνικό lockdown στη Βρετανία για την Covid-19, καθώς και την επικεφαλής ιατρό της UKHSA, δρ Σούζαν Χόπκινς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι μέτρα εξετάζουν οι Βρετανοί ειδικοί

Μεταξύ των πολιτικών ανάσχεσης μιας τέτοιας πανδημίας της γρίπης των πτηνών που εξετάζει η ομάδα των Βρετανών ειδικών περιλαμβάνεται και η εισαγωγή τεστ πλευρικής ροής για τη νόσο, ενώ αξιολογούν κατά πόσον θα είναι εφικτή η ανάπτυξη ενός τεστ αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων κατά του ιού.

«Προκειμένου να διευκολυνθεί η ετοιμότητα, ο σχεδιασμός και οι βελτιώσεις στην παρακολούθηση, αναπτύσσονται σενάρια πρώιμης μετάδοσης στον άνθρωπο», ανέφερε το UKHSA. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών στο παρελθόν εργάζονταν συνήθως σε πτηνοτροφεία ή είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένα πτηνά.

Από τις αρχές του περασμένου χρόνου, η γρίπη των πτηνών έχει προκαλέσει καταστροφή σε πτηνοτροφεία ανά την υφήλιο, οδηγώντας στον θάνατο περισσότερων από 200 εκατομμυρίων πτηνών λόγω της ασθένειας ή μαζικών σφαγών, ανέφερε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων. «Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι ιοί της γρίπης των πτηνών που βλέπουμε να κυκλοφορούν στα πτηνά δεν εξαπλώνονται εύκολα στους ανθρώπους», δήλωσε η αρμόδια για περιστατικά γρίπης των πτηνών διευθύντρια της UKHSA δρ Μίρα Τσαντ.

«Ωστόσο, οι ιοί εξελίσσονται συνεχώς και παραμένουμε σε επαγρύπνηση για τυχόν ενδείξεις μεταβαλλόμενου κινδύνου για τον πληθυσμό, ενώ συνεργαζόμαστε με εταίρους για την αντιμετώπιση κενών στα επιστημονικά στοιχεία». Η UKHSA προέτρεψε τoυς Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν την επαφή με άρρωστα ή νεκρά άγρια πτηνά σε δημόσιους χώρους όπως πάρκα, λίμνες και ποτάμια και να πλένουν σχολιαστικά τα χέρια τους μετά το τάισμα άγριων πτηνών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ