Bayer Hellas: Στηρίζει την Ελλάδα μέσα από την κλινική έρευνα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer Hellas, Andreas Pollner

Αρωγός στην προσπάθεια της Ελλάδας αναφορικά με την ανάπτυξη και εξέλιξη της κλινικής έρευνας είναι εδώ και χρόνια η Bayer Hellas.

Σε συνέντευξή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer Hellas, Andreas Pollner, αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο σύστημα υγείας της χώρας μας, στο πώς η Bayer συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία της κλινικής έρευνας αλλά και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Ποιες συνθήκες επικρατούν σήμερα στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα και πώς η Bayer τοποθετείται πάνω σε αυτές;

Βρισκόμαστε σχεδόν δύο χρόνια από τη στιγμή που παρατηρήθηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου Covid-19, κάτι που έμελλε να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που κινείται και λειτουργεί η ανθρωπότητα. Αυτό που έχει γίνει ξεκάθαρο αυτά τα δύο χρόνια είναι η ανάγκη όχι μόνο για περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων υγείας, αλλά για έναν ουσιαστικό επανασχεδιασμό τους. Χρειάζεται ένα ριζικό και αποτελεσματικό λίφτινγκ που θα επιτρέψει στα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις.

Όσον αφορά το ελληνικό σύστημα, είναι αλήθεια ότι παρακολουθούμε σημαντικές πρωτοβουλίες όλο αυτό το διάστημα και παρατηρείται αξιοσημείωτη πρόοδος. Ωστόσο, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, συνεπώς επιπλέον αποφασιστικά βήματα θα επιταχύνουν αυτή τη δυναμική.

H Bayer Hellas στηρίζει την Ελλάδα μέσα από την κλινική έρευνα

Στη Bayer, αντιμετωπίζουμε την επιτάχυνση της κλινικής έρευνας και την καινοτομία στον πυλώνα της κλινικής πρακτικής ως βασικά συστατικά των συστημάτων υγείας του μέλλοντος. Παράλληλα, η προτεραιοποίηση της φαρμακευτικής καινοτομίας μπορεί να αποτελέσει «κεφάλαιο» - ένα μυστικό επιτυχίας για το μέλλον των χωρών και των κοινωνιών. Βλέπετε, η έγκαιρη και πρόωρη πρόσβαση σε νέα και καινοτόμα φάρμακα μπορεί να μειώσει δραστικά την επιβάρυνση από ασθένειες.

Η Bayer βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας εδώ και χρόνια ως ένας εταίρος που υποστηρίζει και βοηθά τη χώρα να πετύχει τους εθνικούς της στόχους προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ισχυρή παρουσία της Bayer στον τομέα της κλινικής έρευνας συνδράμει καταλυτικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Τι κατάσταση επικρατεί στον τομέα της κλινικής έρευνας σήμερα και πώς η Bayer συμβάλλει από την πλευρά της στην ανάπτυξη και ευημερία του;

Οι κλινικές μελέτες αποτελούν το πρώτο και ουσιαστικό μέσο δια του οποίου η κλινική έρευνα μετασχηματίζεται σε πρακτικά αποτελέσματα με τη μορφή καινοτόμων σκευασμάτων. Η Ελλάδα έχει ισχυρά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όσον αφορά το καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και τα κέντρα κλινικών μελετών.

Όσον αφορά τις προοπτικές, οι επενδύσεις σε κλινικές μελέτες μπορούν εύκολα να

ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, εάν οι ελληνικές Αρχές αναλάβουν δράση προς τη σωστή κατεύθυνση. Η μείωση της γραφειοκρατίας και των περιττών καθυστερήσεων, η αύξηση των φορολογικών κινήτρων και η επένδυση σε υποδομές πληροφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας στα νοσοκομεία είναι μερικές μόνο από τις κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν.

Ο πυλώνας των κλινικών δοκιμών εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς μέσα από την εισαγωγή καινοτόμων ερευνητικών μεθόδων και τεχνολογιών αλλά και των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών που εφαρμόζονται. Η πανδημία απέδειξε ότι οι κλινικές δοκιμές, για να παραμείνουν σε καλό δρόμο, πρέπει να υιοθετήσουν νέους τρόπους πραγματοποίησης της έρευνας, διατηρώντας ταυτόχρονα την ακεραιότητα των δεδομένων και την ασφάλεια των ασθενών.

Η παρουσία της Bayer στην Ελλάδα μεταφράζεται σε σημαντική αξία για την τοπική οικονομία και κοινωνία, με έναν κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 140 εκατομμύρια τον χρόνο, ενώ ο αριθμός των στελεχών της εταιρείας ξεπερνά τους 250 εργαζομένους.

Στηρίζουμε τους Έλληνες επαγγελματίες υγείας και ασθενείς, αλλά και τις προσπάθειες της πολιτείας, προωθώντας την κλινική έρευνα μέσω της ανάπτυξης γνώσεων από τα πρώτα στάδια της ιατρικής εκπαίδευσης, βελτιώνοντας την κλινική πρακτική ώστε να μπορούν να απορροφηθούν εύκολα τα οφέλη της κλινικής έρευνας και ενημερώνοντας ορθά και πλήρως τις κοινότητες των ασθενών.

Αυτή τη στιγμή, έχουμε 15 κλινικές δοκιμές που «τρέχουν», εκ των οποίων οι 3 είναι πιλοτικές μελέτες που δοκιμάζουν και διερευνούν νέες πρακτικές σε συνθήκες «πραγματικής ζωής» και επιστροφής στην κανονικότητα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Bayer Hellas υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης, επενδύοντας 6 εκατομμύρια ευρώ έως το 2022 στην Ελλάδα κι αυτό πιστοποιεί τη σταθερή υποστήριξη στη χώρα.

Υπάρχει ένα ρητό στην Ελλάδα που λέει ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Θα λέγατε ότι η χώρα έχει φτάσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων της όσον αφορά τις κλινικές δοκιμές ή ότι υπάρχει ακόμη χώρος για βελτίωση;

Η κλινική έρευνα είναι ένας πυλώνας που μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη. Η Ελλάδα συγκεντρώνει σήμερα περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέσω κλινικών δοκιμών. Νομίζω πως το ποσό αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερο.

Η Bayer στέκεται δίπλα στην Ελλάδα στην προσπάθεια της χώρας να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια μέσω κλινικών δοκιμών. Το κάνουμε αυτό υποστηρίζοντας την Ακαδημία Κλινικών Σπουδών της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, μια πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε σχετικά πρόσφατα και για την οποία είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια αυξανόμενη κουλτούρα γύρω από συνεργασίες. Πώς θα μπορούσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με αξιόλογα ιδρύματα και οργανισμούς που θα βοηθήσουν τους στόχους Ελλάδας αλλά και των εταιρειών;

Στη Bayer βλέπουμε τη συνεργασία ως καταλύτη ανάπτυξης. Βασικό χαρακτηριστικό της στρατηγικής της εταιρείας είναι η πεποίθηση ότι οι στρατηγικές συνεργασίες στον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ευημερίας για ένα οικοσύστημα. Κι αυτό το βλέπουμε στην πράξη – αυτή τη στιγμή πάνω από 100 ελληνικά πανεπιστήμια και δημόσια νοσοκομεία συμμετέχουν σε 20 διεθνείς κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙ ή ΙΙΙ. Η υποστήριξη του τοπικού οικοσυστήματος μέσω του προγράμματος Level-up αλλά και χρηματοδότησης επιλεγμένων spin-off είναι μερικά από τα δείγματα γραφής της Bayer στον ελληνικό χώρο.

Πώς προβλέπετε ότι θα είναι τα συστήματα υγείας στο μέλλον;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με απόλυτη σιγουριά, ωστόσο έχουμε ισχυρές ενδείξεις που μας οδηγούν να προβλέπουμε ότι το μέλλον των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης θα είναι σημαντικά διαφορετικό απ’ ότι σήμερα, έχοντας μετασχηματίσει τον τρόπο που οι ασθενείς αλληλοεπιδρούν με τους γιατρούς, την εξέλιξη της κλινικής πρακτικής και την παροχή νοσοκομειακών υπηρεσιών.

Οι νέες τεχνολογίες και η ανάλυση δεδομένων θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση των αναγκών των ασθενών και στην ικανότητά τους να τις ικανοποιούν με τον βέλτιστο τρόπο, επιτρέποντας στους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς και να συνεισφέρουν στην κοινωνία για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα και αποδοτικότερα. Ως εκ τούτου, η επένδυση στην υγεία είναι πλούτος, πρωτίστως κοινωνικός.

Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός όσον αφορά τόσο την ενίσχυση των δυνατοτήτων του εθνικού συστήματος υγείας όσο και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής υγείας. Η πρόοδος που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι εμφανής.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία στη χώρα ώστε να επενδύσει περισσότερο προς την κατεύθυνση αυτή και να συστηθεί ως ιδανικό παράδειγμα για την υιοθέτηση της ψηφιοποίησης και την προώθηση της κλινικής έρευνας. Κάτι τέτοιο θα μετατρέψει την Ελλάδα σε κέντρο αριστείας όσον αφορά την κλινική έρευνα και να αξιοποιήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Η Bayer υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες της πολιτείας, τόσο για την κλινική έρευνα όσο και για την ψηφιοποίηση της υγείας, μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων που στοχεύουν στη βελτίωση της φροντίδας που παρέχεται στους Έλληνες ασθενείς αλλά και της εκπαίδευσης που προσφέρεται στους επαγγελματίες υγείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Bayer Κλινική έρευνα Σύστημα Υγείας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ