Αύξηση των εξωσωματικών και της κατάψυξης ωαρίων: Ποιες είναι οι νέες ανάγκες που έχουν προκύψει; - iefimerida.gr

Αύξηση των εξωσωματικών και της κατάψυξης ωαρίων: Ποιες είναι οι νέες ανάγκες που έχουν προκύψει;

Αύξηση της ζήτησης για εξωσωματική γονιμοποίηση
Αύξηση των εξωσωματικών και της κατάψυξης ωαρίων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με το Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA), η ζήτηση για εξωσωματική αυξήθηκε κατά 2,5% το 2016.

Ένα ακόμα καλό νέο; Τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής φαίνεται επίσης να αυξάνουν. Κάτι βέβαια που οφείλεται σε όλες τις νέες εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Υπάρχουν όμως κι άλλα νέα σχετικά με το θέμα αυτό. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νέες τάσεις

Δύο ομάδες φαίνεται ότι στρέφονται σε κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με σαφή αύξηση ως προς τη ζήτηση. Η μία ομάδα είναι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Η άλλη είναι οι γυναίκες χωρίς σύντροφο. Πιο συγκεκριμένα, 3% των γυναικών χωρίς σύντροφο επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με τη βοήθεια της εξωσωματικής. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται εξωσωματική γονιμοποίηση με χρήση δότη σπέρματος ή δότριας ωαρίου.  

Σε αύξηση και η κατάψυξη ωαρίων

Επίσης, η κατάψυξη ωαρίων (διαβάστε περισσότερα) είναι μια θεραπεία με αυξανόμενη πλέον ζήτηση. Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση 11% το 2016. Τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής επίσης φαίνεται να αυξάνουν. 

Σύμφωνα μάλιστα με το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG), αναμένεται ότι πάνω από το 50% των νέων γυναικών στο μέλλον θα καταψύχουν τα ωάριά τους, με σκοπό να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους και να μπορούν να αναβάλλουν την εγκυμοσύνη στο χρόνο που θα είναι πιο κατάλληλος για αυτές. 

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, το 25% των γυναικών μεταξύ 18 έως 24 χρόνων ανησυχούν για την ικανότητά τους να συλλάβουν, το ίδιο και το 49% των γυναικών κάθε ηλικίας. Αυτό πιθανόν δικαιολογεί γιατί αναμένεται αύξηση της μεθόδου της κατάψυξης. Ποιο είναι το σχόλιο του Δρ. Θάνου Παράσχου, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO σχετικά με αυτό; 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής είναι αυτές που έχουν οδηγήσει σε όλες αυτές τις μεθόδους που έχουν σκοπό να διαφυλάξουν τη γονιμότητα της γυναίκας, παίρνοντας ως δεδομένο την ανάγκη της να γίνει μητέρα σε μεγαλύτερη ηλικία. Παρόλα αυτά, η προσωπική μου άποψη είναι ότι δε θα πρέπει να πηγαίνουμε κόντρα στη φύση παρά τις όποιες εξελίξεις. Αν μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος και να αποκτήσει μωρό στην ηλικία που η φύση την ευνοεί και είναι με το μέρος της, είναι καλύτερο να το προτιμήσει. Δε θα σταματήσω να το λέω αυτό. Ακόμα και μια εξωσωματική έχει καλύτερα αποτελέσματα στις νεότερες ηλικίες. Όλες αυτές οι μέθοδοι που εξασφαλίζουν παράταση της γονιμότητας θα πρέπει να λειτουργούν ως προστατευτικό δίχτυ. Σίγουρα είναι καλό ότι υπάρχουν και είναι βέβαιο ότι καθησυχάζουν το μεγάλο άγχος των γυναικών για τη γονιμότητά τους». 

Και συνεχίζει ο Δρ. Παράσχος: «Μια γυναίκα που ανησυχεί για τη γονιμότητά της και έχει ασαφές πλάνο για το πότε θα γίνει μητέρα θα πρέπει να επιδιώξει να καταψύξει τα ωάριά της πριν την ηλικία των 37, καθώς μετά από αυτό το ηλικιακό όριο μειώνεται η πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής στο χρόνο που θα χρειαστεί να γίνει η απόψυξη των ωαρίων». 

Διαβάστε περισσότερα για την εξωσωματική εδώ:

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο της σχετικής έρευνας εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ