Αντικείμενο που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχει έως και 40.000 φορές περισσότερα βακτήρια από την τουαλέτα - iefimerida.gr

Αντικείμενο που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχει έως και 40.000 φορές περισσότερα βακτήρια από την τουαλέτα

Μελέτη βακτηρίων
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενώ πολλοί θεωρούν ότι η τουαλέτα είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο με το οποίο έρχονται σε επαφή, πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ότι υπάρχει ένα καθημερινό δοχείο που συσσωρεύει έως και 40.000 φορές περισσότερα βακτήρια.

Σύμφωνα με έρευνες, τα μπουκάλια νερού ή τα θερμός που παίρνουμε μαζί μας στο σχολείο ή στη δουλειά μπορεί να περιέχουν περίπου 20,8 εκατομμύρια μονάδες σχηματισμού αποικιών (CFU).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φιλοξενούν σημαντικό αριθμό μικροβίων που σχηματίζουν αποικίες, αριθμός που έρχεται σε αντίθεση με τον μέσο όρο των 515 CFU που βρίσκονται στην επιφάνεια μιας τουαλέτας.

Πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια στα επαναχρησιμοποιημένα μπουκάλια

Μελέτη του Πανεπιστημίου Henan στην Κίνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Annals of Civil and Environmental Engineering, ανέλυσε το περιεχόμενο επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών. Διαπίστωσαν ότι ένα χιλιοστόλιτρο νερού μπορεί να περιέχει περίπου 75.000 βακτήρια στην αρχή της ημέρας, αριθμός που μπορεί να κλιμακωθεί σε 2 εκατομμύρια βακτήρια σε μία μόνο ημέρα, εάν δεν πλυθεί σωστά.

Από την άλλη πλευρά, μια ανάλυση του Πανεπιστημίου Purdue στις Ηνωμένες Πολιτείες, που πραγματοποιήθηκε σε 90 επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε τουλάχιστον 15% των περιπτώσεων το νερό που περίσσευε δεν απορρίπτονταν, αλλά ξαναγεμιζόταν την επόμενη ημέρα. Αυτή η συνήθεια αυξάνει την ανάπτυξη βακτηρίων, καθώς το ξέπλυμα των μπουκαλιών με νερό δεν επαρκεί για την απομάκρυνση της συσσωρευμένης βρωμιάς.

Πλαστικά μπουκάλια / Φωτογραφία: Shutterstock
Πλαστικά μπουκάλια / Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας αυτής έδειξαν ότι μόνο το 42% των χρηστών πλένουν το μπουκάλι νερού τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Το 25% πλένει τα μπουκάλια νερού μερικές φορές την εβδομάδα, ενώ το 13% τα καθαρίζει μόνο μερικές φορές το μήνα. Αυτό το χαμηλό ποσοστό καθαρισμού συμβάλλει στον κίνδυνο μόλυνσης.

Η κύρια πηγή βακτηρίων είναι αυτά που ζουν στο στόμα μας, όπως οι σταφυλόκοκκοι και οι στρεπτόκοκκοι, τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με τα μπουκάλια. Επιπλέον, τα χέρια που αγγίζουν επιφάνειες όπως πληκτρολόγια, κινητά τηλέφωνα ή κουμπιά ανελκυστήρων μεταφέρουν βακτήρια στα καπάκια και τις επιφάνειες του δοχείου, ενθαρρύνοντας τη διασταυρούμενη μόλυνση.

Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Η συνεχής επαφή με τα βακτήρια που συσσωρεύονται στα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία, εμετό και κοιλιακό άλγος, ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου. Στην περίπτωση πιο ανθεκτικών βακτηρίων, ο κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων αυξάνεται.

Για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους, οι ειδικοί συνιστούν να πλένετε καθημερινά τα μπουκάλια με σαπούνι και νερό, χρησιμοποιώντας μια ειδική βούρτσα για να φτάσετε στις περιοχές στον πυθμένα όπου συσσωρεύεται η βρωμιά. Είναι επίσης σημαντικό να τα αφήνετε να στεγνώσουν πριν τα ξαναγεμίσετε και να αποφεύγετε να τα μοιράζεστε με άλλους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βακτήρια μπουκάλια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ