Η αναφυλαξία απαιτεί ταχεία θεραπεία, γιατί κάθε χρόνο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, εάν είχαν ενημερωθεί για την κίνηση-κλειδί.
Η κίνηση αυτή θα πρέπει να γίνει κτήμα όλων. Ο όρος «αναφυλαξία» περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1902 από τους Σαρλ Ρισέ και Πολ Πορτιέ, ενώ μελετούσαν τις επιπτώσεις των μεδουσών σε έναν σκύλο.
Η αναφυλαξία αναφέρεται σε σοβαρή ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που προκαλείται από σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
Η αναφυλαξία μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται ως αντίδραση σε τροφή, σε τσίμπημα υμενόπτερου (μέλισσα, σφήκα ή άλλο έντομο) ή μετά από χρήση φαρμάκων.
Η αναφυλαξία μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή μέσα σε λίγα λεπτά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια και να ενεργούμε γρήγορα.
Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:
- δυσκολία στην αναπνοή
- αίσθημα πνιγμού
- γενικευμένη κνίδωση
- ερυθρότητα
- κνησμό
- πρήξιμο των χειλιών ή της γλώσσας
- λιποθυμία, ζάλη, πτώση της αρτηριακής πίεσης
- ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος
- αίσθημα επικείμενου θανάτου
Τι είναι το «στυλό» που μπορεί να σώσει ζωές
Οι ειδικοί τονίζουν πως μόλις εντοπιστούν τα συμπτώματα, η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση, αλλά και σωστή.
«Πρέπει να εντοπίσετε γρήγορα τη σοβαρότητα της αλλεργίας και να αντιδράσετε. Η χρήση ενός στυλό επινεφρίνης σώζει ζωές. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο έχουν αυτή τη συσκευή. Μη διστάσετε να τη χρησιμοποιήσετε» τονίζει η Δρ Σεβερίν Φερναντέζ, πρόεδρος της SYFAL, της γαλλικής ένωσης αλλεργιολόγων.
Αυτό το «στυλό επινεφρίνης» είναι ουσιαστικά σκεύασμα αυτοενιέμενης χορήγησης αδρεναλίνης και είναι εύκολο στη χρήση. Μπορεί να υπάρχει η αντίληψη πως η κορτιζόνη είναι το σημαντικότερο φάρμακο για ένα ασθενή με αλλεργικό σοκ, αλλά στην πραγματικότητα τα κορτικοστεροειδή, όπως και τα αντιισταμινικά, δρουν συμπληρωματικά στην αντιμετώπιση ενός επεισοδίου. Αντίθετα, είναι η επινεφρίνη (αδρεναλίνη) το φάρμακο που θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει μαζί του κάθε ασθενής με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργικού σοκ.
Τα «στυλό» κυκλοφορούν σε δύο δοσολογίες, μία για παιδιά με βάρος μεταξύ 10 και 22 κιλών (150mg) και μία για ενήλικες (300mg). Κάθε ασθενής που έχει μαζί του αγωγή επεισοδίου αναφυλαξίας θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος στη σωστή χρήση της αυτοενιέμενης αδρεναλίνης, διαβάζουμε στον ιστότοπο allos-ergon.gr.
«Δεν χρειάζεται να φοβάστε την ένεση αδρεναλίνης. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χρήση αυτής της πένας. Η δόση κάθε ατόμου βασίζεται στο βάρος. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία. Είναι μια απλή χειρονομία που μπορεί να σώσει μια ζωή. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν έχει πεθάνει ποτέ από ένεση αδρεναλίνης», τονίζει η Δρ Σεβερίν Φερναντέζ.