Διπλωματία στα χιόνια: Ο Πούτιν έκανε σκι με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επειτα από αρκετές εβδομάδες σκληρής ρητορικής μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έβαλε τα πέδιλα του σκι για χάρη της διπλωματίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έκαναν μαζί σκι, στο Σότσι. Οι δύο τους ανέβηκαν μαζί σε λιφτ και στη συνέχεια έκαναν κατάβαση στις πίστες χιονοδρομικού κέντρου. Μάλιστα ο Πούτιν, μιλώντας με τουρίστες, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο την επόμενη φορά να δοκιμάσει το σνόουμπορντ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αυτή η επίδειξη διπλωματίας του... σκι έγινε στο περιθώριο των συνομιλιών των δύο ηγετών, έπειτα από την ένταση που προκλήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες. Η Ρωσία άλλαξε τη φορολογία της με τρόπο που δεν ευνοεί τη Λευκορωσία, η οποία καταλογίζει στη Μόσχα ότι ασκεί οικονομικές πιέσεις προκειμένου να διατηρήσει την πολιτική κυριαρχία της στον γείτονά της. Από την πλευρά της, η Μόσχα εκτιμά ότι δεν θα επιδοτεί τη Λευκορωσία χωρίς κάποιο αντιστάθμισμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο στενών εταίρων.

Η αλλαγή στην φορολογία συνεπάγεται την αύξηση των τιμών στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς τη Λευκορωσία, που διυλίζει ένα μεγάλο μέρος του για να το ξαναστείλει στη Ρωσία ή την Ευρώπη.

«Οι σοβαρές αποφάσεις δεν επιτρέπουν την ταραχή» δήλωσε ο Πούτιν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο συμμάχους είναι «ακλόνητες», υπενθυμίζοντας τους στενούς δεσμούς μεταξύ των οικονομιών τους και διαβεβαιώνοντας ότι η Μόσχα έχει πολλά να χάσει από την οικονομική εξασθένιση της Λευκορωσίας.

Φωτογραφία: AP/ Sergei Chirikov

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ