Και όμως αυτή είναι η πιο σπουδαία απόκρουση του Μπανκς -Οχι στην κεφαλιά του Πελέ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την χαρακτήρισαν «απόκρουση του αιώνα».

Στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό στο ματς της Βραζιλίας με την Εθνική ομάδας της Αγγλίας, ο Γκόρντον Μπανκς (έφυγε σήμερα από την ζωή) έκανε το ... αδιανόητο. Σε κεφαλιά του Πελέ που μάλιστα έσκασε στο έδαφος και φαινόταν να έχει σίγουρη πορεία προς τ' αντίπαλα δίχτυα, πέταξε το κορμί του προς τα δεξιά και κατάφερε να βγάλει τη μπάλα, παραχωρώντας κόρνερ, σε μια από τις πιο επικές στιγμές στην ιστορία όλων των Μουντιάλ.

Ομως ο ίδιος ο Μπανκς είχε τονίσει ότι δεν ήταν η καλύτερη απόκρουση στην καριέρα του. «Όχι, ήταν ένα πέναλτι του Τζοφ Χαρστ απέναντι στη Στόουκ για τα ημιτελικά του Λιγκ Καπ Αγγλίας το 1972», είχε πει.

Ο ίδιος ο Γκόρντον Μπανκς είχε πει πως είχε κάνει δυσκολότερη απόκρουση, στον ημιτελικό του Λιγκ Καπ απέναντι στη Γουέστ Χαμ με τη φανέλα της Στόουκ το 1972.

Στην παράταση του επαναληπτικού αγώνα και με την Στόουκ να έχει το προβάδισμα με 1-0 - η Γουέστ Χαμ είχε φύγει με το διπλό από την έδρα της Στόουκ 1-2 - η ομάδα του Λονδίνου είχε κερδίσει πέναλτι. Ο ήρωας των Άγγλων Τζοφ Χαρστ στον τελικό του Μουντιάλ του 1966 ανέλαβε την εκτέλεση, με τον Μπανκς ενώ έχει πέσει προς τα δεξιά να απλώνει το χέρι του και να διώχνει εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Ετσι το παιχνίδι πήγε σε άλλους δύο επαναληπτικούς (δεν υπήρχαν πέναλτι) και η Στόουκ πήρε την πρόκριση για τον τελικό που βρήκε απέναντί της την Τσέλσι, όπου και κέρδισε (2-1) και το μοναδικό μεγάλο της τρόπαιο μέχρι και σήμερα.

Η απόκρουση του στην κεφαλιά του Πελέ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ