Τα συγκλονιστικά πλάνα από την διάσωση των παιδιών της Ταϊλάνδης- Μέσα στις στοές - iefimerida.gr

Τα συγκλονιστικά πλάνα από την διάσωση των παιδιών της Ταϊλάνδης- Μέσα στις στοές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το βίντεο το τράβηξαν οι διασώστες και δείχνει κάποια από τα παιδιά να βγαίνουν από το σπήλαιο, σχεδόν ναρκωμένα, μέσα σε φορεία.

Ορισμένα από τα παιδιά που είχαν παγιδευτεί στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, βγήκαν από τις πλημμυρισμένες στοές "κοιμισμένα" πάνω σε φορεία. Το αποκάλυψε ένας από τους διασώστες, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων που Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, που συμμετείχε στην επιχείρηση.

Οπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, οι διασώστες χορήγησαν στα παιδιά ένα ήπιο ηρεμιστικό, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν ήρεμα. Αλλωστε τα περισσότερα παιδιά, δεν ήξεραν ούτε κολύμπι, πόσο μάλλον κατάδυση. Ομως ο χρόνος πίεζε, αφού το οξυγόνο μειωνόταν και υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να βρέξει ξανά. Οπως φαίνεται στο βίντεο, οι διασώστες καταδύθηκαν και έφθασαν μέχρι το σημείο όπου είχαν εγκλωβιστεί τα παιδιά. Τα τοποθέτησαν σε ειδικά φορεία και τα οδήγησαν στην έξοδο μέσα απο στενές στοές.

Γιατροί είχαν πάρει θέση κατά μήκος της διαδρομής, για να τα εξετάζουν κατά διαστήματα και να διαπιστώνουν σε τι κατάσταση βρίσκονταν. Μόλις τα οδηγούσαν στον χώρο υποδοχής που είχαν ετοιμάσει, τους πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες και τα μετέφεραν στο νοσοκομείο, τυλιγμένα μέσα σε ισοθερμικές κουβέρτες.

Τα 12 αγόρια και ο προπονητής τους έχασαν περίπου 2 κιλά σωματικού βάρους ο καθένας κατά την 17ημερη περιπέτειά τους, αλλά είναι σε καλή κατάσταση. Οι γονείς τους μπόρεσαν να τα επισκεφθούν, αλλά ήταν υποχρεωμένοι να φορούν προστατευτικές μάσκες και να στέκονται σε απόσταση από τα παιδιά, ώστε να μην μεταφέρουν τυχόν μικρόβια.

Η Ταϊλάνδη απηύθυνε έκκληση για βοήθεια σε 13 δύτες "παγκοσμίου κλάσης" για να συνδράμουν την επιχείρηση. Οι αρμόδιοι της επιχείρησης έπλεξαν ιδίως το εγκώμιο του Αυστραλού Ρίτσαρντ "Χάρι" Χάρις, που είναι αναισθησιολόγος και δύτης. Χωρίς αυτόν "δεν θα μπορούσε να γίνει η επιχείρηση", είπαν. Είναι ο δύτης που μόλις βγήκε από την σπηλιά έμαθε ότι είχε χάσει τον πατέρα του.

Ο επικεφαλής της μονάδας των ειδικών δυνάμεων που Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης που ήταν επικεφαλής της όλης επιχείρησης, ο υποναύαρχος Απακόρν Γιουκονγκάε, χαιρέτισε επίσης τη διεθνή συνεργασία, που έκανε δυνατή την επιτυχία της επιχείρησης.

"Δεν είμαστε ήρωες. Η αποστολή ήταν επιτυχής χάρη στη συνεργασία όλων. Για αυτό εκπαιδευόμαστε. Το Ναυτικό έχει ένα σύνθημα: Δεν εγκαταλείπουμε κανέναν", τόνισε.

Βοήθεια στην Ταϊλάνδη έστειλαν τις τελευταίες ημέρες η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Λάος, η Μιανμάρ, η Κίνα και η Αυστραλία. Συμμετείχαν επίσης εθελοντές διασώστες από τη Δανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Ουκρανία και τη Φινλανδία

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ