Βρέθηκε η αρχαιότερη επιγραφή με στίχους της Οδύσσειας - iefimerida.gr

Βρέθηκε η αρχαιότερη επιγραφή με στίχους της Οδύσσειας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αρχαιολόγοι που ερευνούσαν τον χώρο γύρω από το ιερό της Ολυμπίας, αποκάλυψαν μια πήλινη πλάκα στην οποία αναγράφονται 13 στίχοι της ξ ραψωδίας της «Οδύσσειας» του Ομήρου.

Είναι το αρχαιότερο σωζόμενο κείμενο της Οδύσσειας. Οι αρχαιολόγοι, πρώτα είδαν το μικρό τμήμα που εξείχε από το έδαφος και κατάλαβαν αμέσως ότι πρόκειται για επιγραφή. Αλλά φυσικά δεν φαντάζονταν για το τί θα έβρισκαν. Ετσι, μαζί με ευρήματα από την ρωμαϊκή εποχή, μετέφεραν την μικρή πήλινη πλάκα, στο εργαστήριο συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Οι έρευνες των αρχαιολόγων ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2017. Χθες, ύστερα από 10 μήνες ερευνών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας ανακοίνωσε ότι στην πήλινη πλάκα, διασώζονται 13 στίχοι από τη ραψωδία ξ της «Οδύσσειας». Είναι τα λόγια του Οδυσσέα στον Εύμαιο, τον πιστό του χοιροβοσκό, που πρώτο συνάντησε όταν επιτέλους έφτασε στην Ιθάκη. Εκεί έγινε και η πρώτη του συνάντηση με τον γιό του, εκεί έγινε και η αναγνώριση του Οδυσσέα από τον γιό του Τηλέμαχο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πήλινη πλάκα χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αιώνα μ.Χ. Εφόσον αυτή η πρώτη χρονολόγηση επιβεβαιωθεί, λένε οι αρχαιολόγοι, τότε η πήλινη πλάκα θα διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των ομηρικών επών που έχει έρθει ποτέ στο φως. Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν οτι ίσως η επιγραφή να είναι και παλαιότερη και να είναι του 2ου αιώνα μετά Χριστόν. Στο μεταξύ, οι έρευνες συνεχίζονται στην περιοχή, ενώ οι επιστήμονες καλούνται να διερευνήσουν γιατί βρέθηκε στον συγκεκριμένο χώρο, η επιγραφή με τους 13 στίχους. Προς το παρών αποφεύγουν τις ανακοινώσεις εκτιμώντας οτι η μελέτη πρέπει να συνεχιστεί...

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όταν ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη, ακολουθώντας τη συμβουλή της Αθηνάς, συνάντησε πρώτα τον Εύμαιο στην καλύβα του. Ηταν ο πιστός του υπηρέτης-βοσκός, που φρόντιζε τους χοίρους, ενώ αγαπούσε τον γιο του Οδυσσέα, τον Τηλέμαχο, και σεβόταν την Πηνελόπη. Ο Εύμαιος τον υποδέχθηκε με πατρική στοργή και αργότερα στην καλύβα του έγινε η αναγνώριση Τηλέμαχου και Οδυσσέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Οδύσσεια Οδυσσέας Ολυμπία Ιθάκη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ