Καθηγητής Συρίγος: Επιστρέφει η ένταση σε Αιγαίο και Κύπρο με την εκλογή Ερντογάν - iefimerida.gr

Καθηγητής Συρίγος: Επιστρέφει η ένταση σε Αιγαίο και Κύπρο με την εκλογή Ερντογάν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Αγγελου Συρίγου όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, μετά την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Η πρόβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, μιλώντας στο iefimerida, είναι πως οι σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας θα επιστρέψουν στην φάση της ένταση που ζήσαμε στις αρχές του 2018, όταν τουρκική πυραβλάκατος για παράδειγμα επιχείρησε να διεμβολίσει ελληνικό πολεμικό σκάφος στο Αιγαίο η όταν η Τουρκία επιχειρούσε να εμποδίσει τις έρευνες των ξένων εταιρειών (TOTAL, ENI) στην Κυπριακή ΑΟΖ. Γιατί φυσικά αυτό που κυρίως θέλει να εξασφαλίσει ο Τούρκος Πρόεδρος είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας, έστι όπως τα αντιλαμβάνεται εκείνος, στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο. Αλλά φυσικά όλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις και στο Αιγαίο. Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο και από το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία βασίζεται στους εθνικιστές, ακροδεξιούς του Μπαχτσελί, που σίγουρα θα ωθήσουν την κυβέρνηση σε πιό ακραίες ενέργειες. Ποιά μπορεί να είναι η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης; Η αποτροπή. Η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, με κοινές ασκήσεις, αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας του άξονα Ελλάδας Κύπρου με ισχυρούς συμμάχους στην περιοχή, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Η ακόμα η Γαλλία και η Ιταλία που μετέχουν με τις εταιρείες τους στις έρευνες που γίνονται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία, λέει ο καθηγητής Συρίγος στο iefimerida, δεν θα επιχειρήσει θερμό επεισόδιο όσο θα ξέρει ότι η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ