Μαραντζίδης: «Μεταλλάσσεται» ο Τσίπρας σε σοσιαλδημοκράτη; [βίντεο] - iefimerida.gr

Μαραντζίδης: «Μεταλλάσσεται» ο Τσίπρας σε σοσιαλδημοκράτη; [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα άρθρα του Ν. Μαραντζίδη για την μετάλλαξη του Σύριζα, έχουν ανάψει φωτιές. Απτόητος επιμένει.

Ναί ο Σύριζα και ο Αλέξης Τσίπρας μεταλλάσσονται. Και από ένα ριζοσπστικό κόμμα της κινηματικής Αριστεράς, ο Σύριζα μετατρέπεται σταδιακά σε ένα κανονικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Οπως συνέβη, σημειώνει ο Νίκος Μαραντζίδης και με το Πασόκ της δεκαετίας του 70, όταν το σύνθημα που δονούσε τους οπαδούς του ήταν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και «Εξω από την ΕΟΚ».

Οπως συνέβη με τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες που εγκατέλειψαν την δικτατορία του προλεταριάτου και τον λενινισμό, στο περίφημο συνέδριο του SPD στο Bad Godesberg.

Οπως συνέβη με τα παραδοσιακά κομουνιστικά κόμματα της Ευρώπης που έγιναν Ευρωκομουνιστικά, όπως συνέβη με το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα που ολοκλήρωσε την αλλαγή του με το Δημοκρατικό Κόμμα.,που δεν είναι πλέον καν αριστερό.
Ετσι και ο Σύριζα, λέει στο iefimerida, ο Νίκος Μαραντζίδης. Ο κινηματικός και ακραίος Σύριζα που ήταν ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, που φλέρταρε με τον εξτρεμισμό και την βία, μετατρέπεται σε ένα εθνικολαϊκιστικό κόμμα, που αφομοιώνει την ρητορική και την πολιτική πρακτική της σοσιαλδημοκρατίας.

Ομως ο Σύριζα ποτέ δεν έκανε αυτοκριτική για τα όσα έλεγε και έκανε πρίν το 2015, του επισημαίνουμε. Μήπως περιμένει απλά και μόνο να επιστρέψει στην αντιπολίτευση, για να κάνει εκ νέου στροφή στον ριζοσπαστισμό; Στην αντιμνημονιακή πολιτική;

Οχι, λέει ο Ν. Μαραντζίδης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει έναν δρόμο που δεν έχει επιστροφή. Δεν μπορείς, μετασχηματίζεσαι. Νομίζετε, συνεχίζει, ότι οι ευρωπαίοι τον καλούν στα συνέδριά τους επειδή νομίζουν οτι έχει γίνει σοσιαλιστής; Οχι, απλά γνωρίζουν την δύναμη των θεσμών τους. Ξέρουν ότι οι ευρωπαικοί θεσμοί είναι τόσο ισχυροί που θα τον καταπιούν.

Πώς μπορούμε να εμπιστευθούμε ένα κόμμα, που όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς; Που παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη, που αμφισβητεί τις ανεξάρτητες αρχές, που στήνει κομματικό κράτος...

Δεν λέω ότι πρέπει απαραίτητα να τον εμπιστευθούμε, απαντά ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης. Λέω απλά ότι η χώρα έχει ανάγκη από κανονικότητα. Μια κεντροδεξιά και μια κεντροαριστερά, που να μπορούν να συνδιαλέγονται. Χωρίς την ακραία πόλωση που χαρακτηρίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Οσο δαιμονοποιούμε τον Σύριζα, μένουμε αμήχανοι απέναντι στον Σύριζα του σήμερα, μιλάμε με όρους του χθές και εμποδίζουμε την επιστροφή στην κανονικότητα, λέει ο Νίκος Μαραντζίδης.

Σας κατηγορούν ότι «ερωτοτροπείτε» με τον Σύριζα;

Ο Νίκος Μαραντζίδης βάζει τα γέλια και απαντά: Ημουν και είμαι ένας προοδευτικός φιλελεύθερος και αυτές οι προσωπικές επιθέσεις θα πέσουν γρήγορα. Λέω εδώ και 10 χρόνια τα ίδια πράγματα και θέλω να συνεχίσω να λέω τις απόψεις μου, όπως όλοι, χωρίς τον φόβο της αυτολογοκρισίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ