Σεισμολόγος στο iefimerida: Δεν είναι βέβαιο ότι έγινε ο κύριος σεισμός στο Κιλκίς

Loading the player...

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλά στο iefimerida.gr για τον χορό των Ρίχτερ που σέρνει το Κιλκίς.

«Ο σημερινός σεισμός που έγινε το πρωί στις 6.24’ περίπου 30 χλμ βόρεια από το Κιλκίς είχε μέγεθος 4,7 και έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο Κιλκίς στα Γιαννιτσά στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές».

Ο Δ/ντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επισημαίνει ότι η ευρύτερη περιοχή είναι σεισμογενής και μάλιστα έχει δώσει και μεγάλους σεισμούς.

«Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι λίγο βορειότερα, στα ελληνογιουκοσλαβικά σύνορα το 1931 είχε γίνει μεγάλος σεισμός με μέγεθος 6,7 ρίχτερ. Συνεπώς έχουμε την ενεργοποίηση μιας τοπικής εστίας σε μια περιοχή που δίνει μεγάλους σεισμούς όπως δείχνει και το σεισμικό παρελθόν της περιοχής».

Συνιστά ψυχραιμία, ωστόσο είμαστε λίγες ώρες μετά το σεισμό και δεν μπορούν οι επιστήμονες να μιλήσουν με βεβαιότητα για το αν ήταν αυτός ο κύριος σεισμός ή όχι.

«Οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι, δεν χρειάζεται κάποιος πανικός. Ακόμα δεν είμαστε βέβαιοι για τον αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, είμαστε μόνο λίγες ώρες μετά τον σεισμό, το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, να εμπλουτίσουμε τα στοιχεία που μας δίνει η φύση για να μπορέσουμε να καταλήξουμε με πιο συγκεκριμένες αξιολογήσεις».