Η οικία Κωλλέτη - Το πρώτο κέντρο διεκπεραίωσης ρουσφετιών - iefimerida.gr

Η οικία Κωλλέτη - Το πρώτο κέντρο διεκπεραίωσης ρουσφετιών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα από τα ομορφότερα σπίτια της Πλάκας είναι χτισμένο δίπλα στην Αρχαία Αγορά.

Χαρακτηριστικό του είναι η πήλινη γυναικεία μορφή που κοσμεί την πρόσοψη. Αποτελείται από ισόγειο, έναν όροφο και ένα δώμα και συνολικά είναι 550 τετραγωνικά μέτρα όσο και ο κήπος που το περιβάλλει. Τριγύρω του υπάρχουν φυτεμένες νεραντζιές, αιωνόβιοι φοίνικες και κυπαρίσσια. Η σημερινή του όψη δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν. Σε παλιούς ζωγραφικούς πίνακες από την Πλάκα, το σπίτι απεικονίζεται με έντονα χρώματα. Είχε κίτρινους τοίχους, γαλάζια παράθυρα και ήταν ένα κόσμημα για την πρωτεύουσα. Εκεί έμενε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιωάννης Κωλέττης.

Η οικία Κωλέττη ήταν από τα πρώτα κτίρια που αποκτήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού επί Μελίνας Μερκούρη και μάλιστα βρίσκεται δίπλα στο σπίτι που φιλοξένησε κάποτε την κινηματογραφική «Στέλλα». Σε αυτό το γειτονικό κτίριο στεγάζεται η Eφορεία Aρχαιοπωλείων και Iδιωτικών Aρχαιολογικών Συλλογών. Το σπίτι υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους σεισμούς του 1999, με αποτέλεσμα να προκληθούν και στατικά προβλήματα.

Η «μαϊμού του Κωλέττη»

Μια από τις πιο γνωστές φράσεις που προέρχονται από την περίοδο που έμενε ο Κωλέττης στο σπίτι της Πλάκας είναι η «Μαϊμού του Κωλέττη». Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, κάποια στιγμή ένας φίλος του πήγε δώρο μια μαϊμού, που είχε φέρει από ένα ταξίδι από το εξωτερικό. Η μαϊμού αποδείχτηκε ιδιαίτερα ενοχλητική όταν ο Πρωθυπουργός καλούσε κόσμο στο σπίτι του. Έπαιρνε τα γάντια, τα καπέλα και τα μπαστούνια των καλεσμένων και τα έκρυβε, ενώ μια φορά είχε κρύψει δύο τσιμπούκια σε ένα καπέλο και ένα παλτό ενός επισκέπτη. Από τότε η έκφραση «μαϊμού του Κωλέττη» χαρακτηρίζει όποιον είναι ενοχλητικός.

Ο Κωλέττης και τα ρουσφέτια

Εκείνη την περίοδο το κατώφλι του σπιτιού του Κωλέττη περνούσαν δεκάδες επισκέπτες καθημερινά. Μερικοί για να ζητήσουν κάποιο ρουσφέτι από τον πρωθυπουργό και άλλοι για να συζητήσουν μαζί του την πολιτική κατάσταση της χώρας. Ο Κωλέττης ήταν από ένας πολιτικός, που «προκαλούσε έντονα συναισθήματα, είτε θα τον αγαπούσες είτε θα τον μισούσες». Καταγόταν από το Συρράκο των Ιωαννίνων, σπούδασε στην Πίζα Ιατρική και μόλις τελείωσε τις σπουδές του εργάστηκε στην αυλή του Αλή Πασά στα Γιάννενα, καθώς ήταν προσωπικός γιατρός του γιου του....

Πηγή: mixanitouxronou

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ