Βόρεια Κορέα: Τι είδαν τουρίστες που την επισκέφθηκαν μετά την πανδημία - iefimerida.gr

Βόρεια Κορέα: Τι είδαν τουρίστες που την επισκέφθηκαν μετά την πανδημία

Ρωσίδα τουρίστρια βγάζει μια selfie μετά το check-in για να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για να πετάξει στη Βόρεια Κορέα
Ρωσίδα τουρίστρια βγάζει μια selfie μετά το check-in για να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για να πετάξει στη Βόρεια Κορέα / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι τουρίστες επέστρεψαν στη Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά μετά την πανδημία. Τι αντίκρισαν περιγράφεται παρακάτω.

Η Lena Bychcova δεν μπορούσε να το πιστέψει πραγματικά όταν ήρθε η τουριστική της βίζα για τη Βόρεια Κορέα.

Πολλοί Ρώσοι τουρίστες βρέθηκαν αποκλεισμένοι από τουριστικούς προορισμούς. Αλλά η Βόρεια Κορέα - ως βασικός σύμμαχος της Ρωσίας - πρόσφερε μια σπάνια ευκαιρία για ταξίδια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επαγγελματίας του μάρκετινγκ ήταν μία από τους περίπου 100 Ρώσους υπηκόους στους οποίους επετράπη να ταξιδέψουν στη Βόρεια Κορέα αυτόν τον μήνα, σε αυτό που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο διεθνές τουριστικό ταξίδι στη χώρα μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο τουρισμός στη Βόρεια Κορέα ελέγχεται αυστηρά. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε μεμονωμένους ταξιδιώτες και οι ομάδες ακολουθούνται από συνοδούς. Τα έσοδα από τον τουρισμό χρησιμοποιούνται για τη στήριξη του καθεστώτος του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το ταξίδι στη Βόρεια Κορέα δεν είναι χωρίς σημαντικούς κινδύνους. Ο Αμερικανός φοιτητής Otto Warmbier συνελήφθη σε ένα ταξίδι στη Βόρεια Κορέα το 2016, φερόμενος ότι έκλεψε μια προπαγανδιστική αφίσα. Επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες 17 μήνες αργότερα σε κατάσταση φυτού και πέθανε μετά από λίγο καιρό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πιο ασυνήθιστες διακοπές σκι στον κόσμο

Ο Bychcova και η υπόλοιπη ομάδα έφτασαν στην Πιονγκγιάνγκ στις 9 Φεβρουαρίου, ταξιδεύοντας μέσω ενός αεροπλάνου Air Koryo, ιδιοκτησίας της Βόρειας Κορέας, από το Βλαδιβοστόκ.

Ενώ η Bychcova παραδέχεται ότι ήταν ανήσυχη για το ταξίδι, λέει ότι η περιέργεια κέρδισε και δεν μπορούσε να χάσει την ευκαιρία να δει μια χώρα που λίγοι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν.

Ο ταξιδιωτικός blogger Ilya Voskresensky, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην περιοδεία, αισθάνθηκε παρόμοια ένταση. Παρά τους ενδοιασμούς του, παραδέχεται ότι ένας λόγος για να συνεχίσει το ταξίδι ήταν για να ανακαλύψει εάν η σύγχρονη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να συγκριθεί με τη Σοβιετική Ρωσία για την οποία του είπαν τα μέλη της οικογένειάς του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όταν κοιτάς τη Βόρεια Κορέα, συνειδητοποιείς ότι η γιαγιά και ο παππούς σου ζούσαν όπως ζούσαν εδώ», λέει ο Voskresensky στο CNN. «Είναι μια τηλεμεταφορά στο παρελθόν. Δεν υπάρχουν απολύτως διαφημίσεις στην πόλη. Το μόνο που εμφανίζεται είναι συνθήματα κόμματος, σημαίες και ούτω καθεξής».

Το τετραήμερο ταξίδι κόστισε σε κάθε επισκέπτη περίπου 750 δολάρια. Η ομάδα είχε πάντα μαζί της ρωσόφωνους οδηγούς και μεταφραστές. Το δρομολόγιο περιλάμβανε επίσκεψη στα χάλκινα αγάλματα των αείμνηστων ηγετών Kim Il Sung και Kim Jong Il στο λόφο Mansu, το Παλάτι των Παιδιών Mangyongdae, όπου παρακολούθησαν μουσικοχορευτική παράσταση και τρεις ημέρες στο χιονοδρομικό κέντρο Masikryong.

Η Lena Bychcova κοιτάζει έξω από το παράθυρο του δωματίου της στο Masikryong Ski Resort
Η Lena Bychcova κοιτάζει έξω από το παράθυρο του δωματίου της στο Masikryong Ski Resort / Φωτογραφία: Elena Bychcova / CNN

Αυστηροί κανόνες

Στους Ρώσους δόθηκαν επίσης αυστηροί κανόνες που έπρεπε να ακολουθήσουν, ειδικά όταν επρόκειτο για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μας ζητήθηκε να μην φωτογραφίσουμε τους στρατιώτες ή γενικά άτομα με στολή, να μην φωτογραφίσουμε τα εργοτάξια ή κάποιο από τα υπό κατασκευή κτίρια», εξηγεί η Bychcova. «Και υπήρχαν κανόνες για το πώς να τραβάτε φωτογραφίες και γενικά να αντιμετωπίζετε πορτρέτα ή γλυπτά ηγετών. Εάν έχετε μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό με μια φωτογραφία του αρχηγού, τότε δεν μπορείτε να διπλώσετε την εφημερίδα έτσι ώστε το πορτρέτο να ζαρώσει».

Αυτές οι εφημερίδες έγιναν μερικά από τα αγαπημένα της αναμνηστικά από τη Βόρεια Κορέα. Η Bychcova λέει ότι δεν υπήρχαν πολλά να αγοράσει, αλλά υπήρχαν δύο καταστήματα - ένα στο αεροδρόμιο και ένα στην πρωτεύουσα - όπου αυτή και άλλοι τουρίστες μπορούσαν να πάρουν μαγνήτες, κούκλες, σετ Lego και άλλα μικρά δώρα.

Ρωσίδα τουρίστρια βγάζει μια selfie μετά το check-in για να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για να πετάξει στη Βόρεια Κορέα
Ρωσίδα τουρίστρια βγάζει μια selfie μετά το check-in για να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για να πετάξει στη Βόρεια Κορέα / Φωτογραφία: ΑΡ

Η σχέση Ρωσίας και Βόρειας Κορέας

Πριν από την πανδημία, η μεγαλύτερη πηγή εισερχόμενων τουριστών στη Βόρεια Κορέα δεν ήταν η Ρωσία, αλλά η Κίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ρώσοι ταξιδιώτες του σκι ήταν οι πρώτοι τουρίστες που επετράπη να εισέλθουν στη Βόρεια Κορέα μετά την πανδημία, ένα σημάδι της αυξανόμενης δημοτικότητας της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα.

Με τις παγκόσμιες κυρώσεις και τη συρρίκνωση της δεξαμενής συμμάχων, το αυξημένο ενδιαφέρον της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας η μία για την άλλη έχει σημάνει συναγερμό μεταξύ των αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η Βόρεια Κορέα προμήθευσε τη Ρωσία με πυραύλους για χρήση εναντίον της Ουκρανίας.

Τόσο ο Voskresensky όσο και η Bychcova λένε ότι η απόφασή τους να ταξιδέψουν δεν αφορούσε την πολιτική – πήγαν στη Βόρεια Κορέα ανυπόμονοι να γνωρίσουν τους ντόπιους και να δημιουργήσουν σχέσεις.

Μετά την επιστροφή, ωστόσο, η Bychcova δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι πραγματικά δυνατό στο σύστημα της Βόρειας Κορέας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μια ομάδα Ρώσων τουριστών, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ στη Βόρεια Κορέα, Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024
Μια ομάδα Ρώσων τουριστών, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ στη Βόρεια Κορέα, Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024 / Φωτογραφία: AP Photo/Cha Song Ho

«Περίπου 200 παιδιά – τα μετρήσαμε στη σκηνή! – είχαν ετοιμάσει μια ωριαία συναυλία ειδικά για εμάς. Και ήμασταν μόνο 97», λέει. «Οπότε στη σκηνή ήταν περισσότερος ο κόσμος παρά οι θεατές. Μπορούσαμε να νιώσουμε ότι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια συγκεκριμένη εικόνα για το πώς μοιάζει η Βόρεια Κορέα για εμάς. Αλλά κάποιες λεπτομέρειες αποκάλυψαν ότι δεν ήταν απολύτως αλήθεια, ότι υπάρχει μια άλλη ζωή».

Ενώ οι Ρώσοι μπόρεσαν να συζητήσουν ελεύθερα το ταξίδι τους στη Βόρεια Κορέα και τις σκέψεις τους για το καθεστώς Κιμ, το ίδιο προνόμιο δεν ισχύει στη χώρα τους.

Η κριτική στον Πούτιν, τις πολιτικές της Ρωσίας και τον στρατό είναι ποινικά αδικήματα στη Ρωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ τόσο ο Voskresensky όσο και η Bychcova γνώριζαν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Βόρεια Κορέα, και οι δύο είπαν στο CNN ότι ήλπιζαν ότι το ταξίδι θα άξιζε τον κόπο προκειμένου να συνδεθούν με τους κανονικούς πολίτες της Βόρειας Κορέας.

Τώρα, και οι δύο λένε ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να πάνε ξανά στη Βόρεια Κορέα κάποια μέρα – αλλά μόνο εάν αλλάξει η πολιτική κατάσταση.

«Το κύριο μήνυμα του περιεχομένου μου είναι ότι οπουδήποτε ανεξάρτητα από τη χώρα, την εθνικότητα, είναι κανονικοί άνθρωποι που ζουν εκεί, και θα πρέπει να συμπεριφέρεστε στους ανθρώπους με αγάπη παντού», λέει ο Voskresensky. «Ελπίζω ότι τα ταξίδια θα σώσουν τον κόσμο».

Ένα άλλο ρωσικό ταξίδι σκι στη Βόρεια Κορέα έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2024.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγή: CNN



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ