Cantina: Ένα εστιατόριο στη Σίφνο που βγήκε κατευθείαν από τα βράχια -Γιατί όλοι μιλούν για αυτό το μαγαζί - iefimerida.gr

Cantina: Ένα εστιατόριο στη Σίφνο που βγήκε κατευθείαν από τα βράχια -Γιατί όλοι μιλούν για αυτό το μαγαζί

Ο chef Γιώργος Σαμοΐλης με το team της Cantina
Ο chef Γιώργος Σαμοΐλης με το team της Cantina

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθεί κανείς τη Σίφνο. Παραδοσιακή, κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, εξαιρετικές παραλίες, νυχτερινή ζωή για κάθε γούστο. Ωστόσο, το άλλο δυνατό χαρτί της Σίφνου είναι το φαγητό.

Αλλωστε, στη γενέτειρα του Τσελεμεντέ δεν θα μπορούσε να μην υπάρχουν εστιατόρια που σερβίρουν πεντανόστιμα εδέσματα. Ενα από τα πιο δημοφιλή μαγαζιά, αν όχι το δημοφιλέστερο, είναι το εστιατόριο Cantina.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Bρίσκεται σε μία παραλία, σχεδόν απομονωμένη, κάτω από τον μεσαιωνικό οικισμό του Κάστρου, στα Σεράλια, όπου μέχρι πριν από μερικά χρόνια λειτουργούσε ένα μόνο ταβερνάκι. Σήμερα είναι τρία στο σύνολό τους, συνθέτοντας ένα ωραίο μικροπεριβάλλον. Εδώ ήταν και το λιμάνι της πρωτεύουσας στην αρχαία Σίφνο.

Τα 99 σκαλιά για την κατάβαση και κυρίως για την ανάβαση από την παραλία ήταν ο λόγος που το σημείο αυτό πάντα προοριζόταν για λίγους και καλούς. Εκεί, λοιπόν, βρήκε ο Γιώργος Σαμοΐλης, ο chef που κάποτε ήταν μοριακός βιολόγος, το ιδανικό σκηνικό να δημιουργήσει την Cantina. Εντόπισε το συγκεκριμένο σημείο και έκανε «μια απρόσμενη, κυκλαδίτικη έκπληξη», φτιάχνοντας ένα εστιατόριο που μοιάζει να βγήκε κατευθείαν από τα βράχια!

«Το μαγικό περιβάλλον ήταν που μας ενέπνευσε να δημιουργήσουμε έναν πραγματικά ξεχωριστό χώρο», λέει χαρακτηριστικά στο iefimerida. 

Σεράλια, 1936
Σεράλια, 1936
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
To εστιατόριο Cantina στη Σίφνο.
To εστιατόριο Cantina στη Σίφνο.

Σίφνος: Στην κουζίνα της Cantina δημιουργείται ένα μενού με επίκεντρο τη βιωσιμότητα

Η εντυπωσιακή Cantina άνοιξε στη Σίφνο το καλοκαίρι του 2020 με βασικό αξίωμα το μότο «καμία απώλεια - καμία σπατάλη». Ετσι έχει καταφέρει να υιοθετήσει ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας, που σέβεται τους πόρους της φύσης, αναδεικνύοντας τη σημασία της αειφορίας και στη γαστρονομία. Γι' αυτό το μενού της Cantina είναι ξεχωριστό.

Εδώ τίποτα δεν πετιέται, τίποτα δεν πάει χαμένο, μέσα από τη δημιουργική και μελετημένη χρήση του κάθε υλικού.

Ο Γιώργος Σαμοΐλης χιουμοριστικά επιστρατεύει τη φράση «From nose to tail», που σημαίνει από τη μύτη μέχρι την ουρά, για να τονίσει πως ο εχθρός είναι ένας: food waste.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα περισσότερα συστατικά προέρχονται από τη Σίφνο, με ψωμί ψημένο σε ξυλόφουρνο, βιολογικά λαχανικά, κρέατα ελευθέρας βοσκής, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά και vegan επιλογές.

Επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι διαθέτει υψηλή γαστρονομία, η Cantina απέσπασε μια σπουδαία διάκριση στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για το 2022 από το Αθηνόραμα, αυτό της ελληνικής σύγχρονης κουζίνας στα νησιά.

Σκορπίνα στα κάρβουνα με σάλτσα μπουρδέτο, γύρος ξιφία, ψαρινή σεφταλιά, μπαρμπούνι στα κάρβουνα με καφέ σάλτσα από κόκαλο ψαριού είναι μερικά μόνο από τα πιάτα με κύριο συστατικό το ψάρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιώργος Σαμοΐλης επιλέγει, επίσης, και τα καλύτερα κρέατα. Μοσχαρίσια στηθοπλευρά με θυμαρίσιο μέλι και φύκια καπνιστά σε τάκος φάβας, χοιρινό με πουρέ από κουκιά, τα πιάτα της Cantina είναι ένα κι ένα!

Πιο πρόσφατα, έγινε ένα ακόμα σημαντικό γαστρονομικό event στην Cantina. Ο Γιώργος Σαμοΐλης συνάντησε τον Γιώργο Κατάρα, τον σεφ του «Vanderveen» (Άμστερνταμ) και της «Hytra», και μαζί διαμόρφωσαν ένα σύνθετο μενού γευσιγνωσίας 8 σταδίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καπνιστή ντομάτα στο κονσομέ της με καπνιστό χοιρινό λίπος, καλαμάρι με σάλτσα από χυμό παστινάκι σε ζύμωση με λάδι από κουκούτσια βανίλιας, προζυμένια πίτα με ταραμά και βρύα και γιαπωνέζικο ψωμί με βούτυρο από πάστα λαχανικών σε ζύμωση, ψάρι ημέρας ποσέ σε λεμονάτο βούτυρο σαμπαγιόν με βλίτα, αρμυρίκια και κρίταμο, καπνιστό πιτσούνι με το ζωμό του, φιστίκια και βανίλιες στη σχάρα, ήταν μερικά από τα πιάτα που σερβιρίστηκαν.

Εξίσου εντυπωσιακός με τα πιάτα της Cantina είναι και ο χώρος της. Ο Γιώργος Σαμοΐλης είχε ζητήσει από τον αρχιτέκτονα David González, που δραστηριοποιείται στο νησί και ανέλαβε τον σχεδιασμό, να μην πειράξει τίποτα γύρω. Ετσι, το αποτέλεσμα είναι ένα ρουστίκ καταφύγιο μέσα σε ξερολιθιές και παραδοσιακούς τοίχους, χτισμένους χωρίς τσιμέντο, ανάμεσα σε πέτρες. Η διακόσμηση αποτελείται απλώς από βράχους που προεξέχουν και άγρια ​​χόρτα.

Πιστεύοντας στη δύναμη της απλότητας, το εστιατόριο ταιριάζει την αυθεντικότητα των ντόπιων πρώτων υλών με τη δημιουργικότητα του σεφ σε ένα μοναδικό περιβάλλον ανεπιτήδευτης ομορφιάς.

Όλα συνθέτουν μια εκδοχή της ελληνικής φιλοξενίας, που αγκαλιάζει τις γευστικές μας αναμνήσεις και ταυτόχρονα εξελίσσει την τοπική παράδοση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κάβα ακολουθεί το πνεύμα και την ολιστική προσέγγιση της κουζίνας της Cantina με ποιοτικές ετικέτες κρασιού, ποτά και δροσιστικά cocktails. Ολα αυθεντικά, σαν το άγριο τοπίο γύρω της, η Cantina είναι σίγουρα ένα από τα πιο ιδιαίτερα εστιατόρια, που αξίζει να επισκεφθείτε, έχοντας κάνει πρώτα κράτηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Cantina, 2284 035395, Σίφνος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σίφνος εστιατόριο γεύση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ