Σαββατοκύριακο στη Χαλκίδα -Οι 11 στάσεις που αξίζει να κάνετε, τι να δείτε, πού να φάτε - iefimerida.gr

Σαββατοκύριακο στη Χαλκίδα -Οι 11 στάσεις που αξίζει να κάνετε, τι να δείτε, πού να φάτε

Χαλκίδα
Φώτο:Shutterstock
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Η Χαλκίδα αποτελεί τον πιο γνωστό, κοντινό προορισμό στην Αθήνα, την συνηθέστερη μονοήμερη εκδρομή και σε κάθε περίπτωση την ιδανική επιλογή (και) για οικογένειες, με πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Η Χαλκίδα απέχει περίπου μία ώρα από την Αθήνα και η αλήθεια είναι πως έχουμε συνδέσει το μέρος για μονοήμερη εκδρομή και νόστιμο φαγητό δίπλα στη θάλασσα. Όμως, η Χαλκίδα κρύβει πολλές ομορφιές και αξίζει να τις ανακαλύψετε οργανώνοντας μια απόδραση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κάστρο στο ψηλότερο λόφο της πόλης, βόλτες σε παλιές συνοικίες, κοντινές εκδρομές, η γέφυρα με τα «τρελά νερά», ένα μοναδικό φαινόμενο, μαγαζιά δίπλα σε παιδική χαρά πάνω στη θάλασσα δίνουν στη Χαλκίδα επιπλέον πλεονεκτήματα για μια απόδραση μέχρι εκεί μιας και κυριολεκτικά βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα.

Αυτή την εποχή η Χαλκίδα είναι όμορφη και πιο «ήσυχη» όπου μπορείτε να περπατήσετε βλέποντας τα αξιοθέατα της πόλης και φυσικά να απολαύσετε νόστιμα ψάρια και θαλασσινά σε ταβερνάκια με θέα θάλασσα.

Οι γονείς με μικρά παιδιά μπορούν να κάνουν τις βόλτες τους στο μεγάλο παραλιακό δρόμο και φυσικά να απολαύσουν τον καφέ τους σε μαγαζιά που ακριβώς δίπλα τους υπάρχει παιδική χαρά. Επιπλέον, αξίζει να κάνετε μια στάση στο πάρκο της Αρέθουσας, το οποίο βρίσκεται στην νότια είσοδο της πόλης, και τα παιδιά να δουν από κοντά τις παιχνιδιάρες πάπιες.

Εξερευνώντας τη πόλη, μέσα ειδικά από τα στενά, θα ανακαλύψτε μια άλλη πλευρά του τόπου. Ήσυχες γειτονιές, φροντισμένοι κήποι και την συνοικία της Αγίας Παρασκευής που έχουν διατηρηθεί κάποια αρχοντικά, ενώ θα γνωρίσετε την ιστορία της Χαλκίδας με τους πρόσφυγες και θα δείτε το τζαμί Εμίρ Ζαδέ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πόλη του Μυταρά, του Ορέστη Μακρή, της Σωτηρίας Μπέλλου, έχει πολλές ομορφιές και αξίζει να περάσετε ένα Σαββατοκύριακο για να δείτε την γοητεία της Χαλκίδας.

Χαλκίδα απόδραση
Φώτο:Shuttertock

Τι αξίζει να δείτε στη Χαλκίδα

Γέφυρα του Ευρίπου

Η Χαλκίδα έχει χαρακτηριστεί ως η «πόλη των τρελών νερών» και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Στη περιοχή είναι διαδεδομένο το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων, ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα ένα δεκάλεπτο στασιμότητας των νερών. Το συγκεκριμένο φαινόμενο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, προσπάθησαν πάρα πολλοί επιστήμονες να το εξηγήσουν, αλλά δεν κατάφεραν πολλά πράγματα. Όπως μου είπε ο κύριος Μπάμπης που κάνει την ξενάγηση στη γέφυρα προκειμένου να μάθουν παραπάνω πληροφορίες οι επισκέπτες του τόπου, ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε πως αυτό το φαινόμενο εξαρτάται από την Σελήνη. Μάλιστα, όπως ο ίδιος επισήμανε, κάποιες συγκεκριμένες ημέρες μέσα στο μήνα τα νερά δεν ακολουθούν τη ροή, δεν ακολουθούν απολύτως κανένα κανόνα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν πάρει την ονομασία «τρελά νερά» γιατί μπορεί να αλλάξουν τη ροή μία φορά, μπορεί 14 φορές και μπορεί καθόλου.

Χαλκίδα
Φώτο:Shuttertock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, η Σελήνη δεν πάει με το δικό μας ημερολόγιο και το μοναδικό παλλυρικό φαινόμενο την τελευταία ημέρα των «ακατάστατων» νερών στις 12 χειμερινή πάντα ώρα τα νερά αρχίζουν να κυλούν από το βορρά προς το νότο. Όσοι αστρονόμοι, μαθηματικοί και θαλασσοπόροι προσπάθησαν να το εξηγήσουν δεν τα κατάφεραν.

Κάστρο Καράμπαμπα

Στο ψηλότερο λόφο της Χαλκίδας βρίσκεται το κάστρο Καράμπαμπα, το οχυρό σήμα- κατατεθέν του μέρους με το σημερινό κάστρο να χρονολογείται από το 1684 σε σχέδια του Βενετού Τζερόλιμο Γκαλόπο για λογαριασμό των Οθωμανών.

Το κάστρο είναι στενόμακρο με τρεις προμαχώνες και η μόνη πύλη βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά. Πλέον, το μόνο σωζόμενο κτίριο στο εσωτερικό του κάστρου είναι ο ναός του Προφήτη Ηλία, κτισμένος το 1895, ενώ ο εσωτερικός διάδρομος του δυτικού πύργου έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο όπου εκτίθενται γλυπτά, από ανάγλυφες παραστάσεις μέχρι αρχιτεκτονικά μέλη, που χρονολογούνται από την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή, ενετική και οθωμανική εποχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χαλκίδα απόδραση
Φώτo:Shuttertock

Να σημειώσουμε πως το κάστρο έχει θέα όλη τη Χαλκίδα και το τοπίο θα σας

Διαδρομή από τον Τάφο του Σκαρίμπα μέχρι τον παραλιακό δρόμο

Ακριβώς κάτω από το κάστρο του Καράμπαμπα βρίσκεται ο τάφος του ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα, ο οποίος έχει συνδεθεί απόλυτα με τον τόπο. Παίρνοντας το μονοπάτι από εκεί που «αναπαύεται» ο ποιητής η διαδρομή είναι μέσα στο πράσινο και βγάζει σε μια γραφική συνοικία με χαμηλά σπίτια με καταπράσινες αυλές και θέα στο ποτάμι. Κατηφορίζοντας σε όλη τη διαδρομή θα έχετε θέα τον παραλιακό δρόμο της Χαλκίδας.

χαλκιδα
Η ζωή της πόλης «χτυπάει» στο παραλιακό δρόμο. Φώτο:Shuttertock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚοκκινο σπίτι χαλκίδα
Το χαρακτηριστικό κόκκινο σπίτι στη Χαλκίδα. Φώτο: Shuttertock

Νέο Αρχαιολογικό μουσείο «Αρέθουσα»

Στη περιοχή του Αγίου Στεφάνου σε ένα βιομηχανικό κτίριο βρίσκεται το νέο Αρχαιολογικό μουσείο. Το παλιό εργοστάσιο οινοπνευματοποιίας και ποτοποιίας με την επωνυμία «Αρέθουσα» λειτούργησε στις αρχές του 20ού αιώνα και σήμερα στεγάζει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο
Χαλκίδας.

Στη θεματική έκθεση του νέου μουσείου αναπτύσσονται διαχρονικά ζητήματα πολιτειακής οργάνωσης, οικονομίας, πολιτισμικών ταυτοτήτων και λατρείας και παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τον νομό Ευβοίας και τη Σκύρο.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με διαδραστικό χάρτη περιήγησης σε θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Εύβοια και τη Σκύρο, ντοκυμαντέρ και πολυμεσικές εφαρμογές μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η διάδραση με τον επισκέπτη, ενώ είναι προσβάσιμο για ΑμεA. Επίσης διαθέτει πωλητήριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣυνοικία Αγία Παρασκευή και η ομώνυμη εκκλησία

Μια βόλτα στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, εκεί όπου βρίσκεται και ο ναός, αξίζει να τη βάλετε στο πρόγραμμα σας για να δείτε την μη τουριστική πλευρά του τόπου με σπίτια αρχοντικά, αλλά και αστικές κατοικίες.

Κάντε μια στάση να μπείτε μέσα στο ναό, ο οποίος είναι μία από τις ελάχιστες σωζόμενες ενοριακές εκκλησίες που κατασκευάστηκαν από την λατινική εκκλησία κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας. Σύμφωνα με τις ανασκαφές που έχουν γίνει θεωρείται πως στη στη θέση του ναού υπήρχε βασιλική του 5ου με 6ου αιώνα,  η οποία μετά την κατάκτηση της Εύβοιας από τους Φράγκους ανακατασκευάστηκε σε γοτθικό ναό. Μετά το 1853 έγιναν πολλές τροποποιήσεις όταν η πρόσοψη καταστράφηκε από σεισμό.

Χαλκίδα Νέα Αρτάκη
Ο οικισμός Νέα Αρτάκη που φημίζεται για τα ταβερνάκια με ψάρια και θαλασσινά. Φώο:Shuttertock

Οθωμανικό Τέμενος

Σε κοντινή απόσταση περπατώντας από το ναό της Αγίας Παρασκευής είναι η πλατεία Πεσόντων, όπου εκεί βρίσκεται το Τζαμί του Εμίρ Ζαδέ με τη θολωτή του σκεπή να δεσπόζει επιβλητικά στη πλατεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιθανολογείται πως το τζαμί φτιάχτηκε τον κατακτητή Μωάμεθ αμέσως μετά την άφιξη των Τούρκων στην Εύβοια τον 15ο αιώνα. Το άφθονο αρχαιολογικό υλικό που βρίσκεται έξω από το τζαμί υποδεικνύει την ύπαρξη παλιότερου χριστιανικού ναού, στη θέση του οποίου κτίστηκε πιθανά ο ναός του Αγίου Μάρκου κατά την ενετική περίοδο και στη συνέχεια το τούρκικο τζαμί.

Το τζαμί αποτελείται από μία μόνο αίθουσα που διαιρείται σε δύο πατώματα και η οποία προορίζεται για μουσείο μεσαιωνικής τέχνης.

Στάση για φαγητό σρη Χαλκίδα

Η Εύβοια έχει ενδιαφέρουσα γαστρονομία και μάλιστα θα βρείτε πολίτικα φαγητά μιας και κάποιες περιοχές είναι προσφυγικές. Πίτες με τοπικά τυρία, φαγητά με μανιτάρια Δίρφυς, μέλι, τοπικά τσίπουρα και ούζα είναι μόνο μερικά από όσα αξίζει να δοκιμάσετε στη Χαλκίδα. Εξάλλου, το μέρος φημίζεται για τα ουζερί του.

Χαλκίδα
Φώτο:Shuttertock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παντοπωλείον 1922

Ένα μαγαζί που μετράει 100 χρόνια ζωής και μέσα θα βρείτε εκλεκτά εδέσματα με άρωμα από την Πόλη. Ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη άνοιξε το μαγαζί όταν ήρθε πρόσφυγας στη Χαλκίδα. Λειτουργεί ως μπακάλικο με προϊόντα από την Πόλη, όπου μεταξύ άλλων θα βρείτε σουτζούκι, γλυκά, παλαιωμένα τσίπουρα, τυριά, και ως ταβέρνα με μαγειρευτά φαγητά και πίτες εποχής.

Το Ψαράκι

Ένα νέο ταβερνάκι στη περιοχή Αρτάκη δίπλα στη θάλασσα με νόστιμες θαλασσινές γεύσεις και φρέσκα ψάρια δίπλα στη θάλασσα και σε μια περιοχή που φημίζεται για το φαγητό της. Καβουροσαλάτα, προσφυγάκι, γαρίδες πανέ,καλαμαράκια, σαλάτα του καίσαρα με θαλασσινά και κριθαρότο γαρίδας είναι μερικά από τα πολύ γευστικά πιάτα που θα βρείτε στο μαγαζί.

Le Petit Savoureux

Ένα μικρό γουστόζικο μαγαζί με ρετρό διάθεση και πιστό κοινό. Εδώ μπορείτε να πάρετε σάντουιτς στο χέρι, όπως φοκάτσια με σνίτσελ, σάντουιτς με παστουρμά, αλλά και γλυκά με το χειροποίητο τιραμισού να είναι το best seller.

Mostar Alternacafe

Ένα όμορφο πολυμορφικό μαγαζί σε προνομιακή τοποθεσία και θέα στη Γέφυρα για κάθε ώρα της ημέρας. Μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας, να απολαύσετε το brunch σας και από το απόγευμα και μετά ιδανικό για να πιείτε cocktails ή ένα aperitivo. Στα plus ότι το εξωτερικό μέρος του μαγαζιού δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε κατάστρωμα πλοίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αποδραση ταξίδι Χαλκίδα προορισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ