Πώς είναι η ζωή σε μια πόλη που δεν έχει ήλιο για 5 μήνες -Και το απίθανο κόλπο για να... μη μελαγχολούν [εικόνες] - iefimerida.gr

Πώς είναι η ζωή σε μια πόλη που δεν έχει ήλιο για 5 μήνες -Και το απίθανο κόλπο για να... μη μελαγχολούν [εικόνες]

Η κεντρική πλατεία της πόλης Ριουκάν φωτίζεται από τους καθρέφτες
Η κεντρική πλατεία της πόλης Ριουκάν φωτίζεται από τους καθρέφτες/Φωτογραφία: Tripadvisor/Rowie
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το φως του ήλιου είναι σημαντικό όσον αφορά στην υγεία μας, την καλή διάθεση αλλά και τη γενική ευημερία. Και η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Ωστόσο, μια πόλη της Νορβηγίας βρήκε μια πρωτότυπη λύση για να έχει ηλιοφάνεια τις περισσότερες ημέρες του έτους.

Πολλές κάτοικοι πόλεων στο βόρειο ημισφαίριο της γης, που στερούνται το άμεσο ηλιακό φως έχουν απεγνωσμένη ανάγκη βιταμίνης D που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας και που η έλλειψή της συνδέεται με πολλά προβλήματα. Ένα άλλο αρνητικό, είναι πως η ζωή σε συνεχές σκοτάδι μοιάζει τόσο μελαγχολική. Και μπορεί κάποιοι να έχουν την δυνατότητα να μετακομίζουν σε χώρες που είναι πάντα ζεστές, ωστόσο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, που συνηθίζουν να μην βλέπουν ήλιο για μήνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το χρειάζονται, απλώς συνηθίζουν να περιμένουν υπομονετικά για ένα πιο λαμπρό αύριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πόλη Ριουκάν, που βρίσκεται 3 ώρες βορειοδυτικά του Όσλο της Νορβηγίας, είναι γνωστή ως μία από τις πιο σκοτεινές πόλεις της γης. Και υπάρχουν περίπου 3.386 κάτοικοι στο Ριουκάν, μια πόλη που πήρε το όνομά της από τους ομώνυμους καταρράκτες ύψους 104 μέτρων που βοηθούν στην παραγωγή μεγάλης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος.

Η πόλη Ριουκάν της Νορβηγίας από ψηλά
Η πόλη Ριουκάν της Νορβηγίας από ψηλά

Στην πόλη αυτή της Νορβηγίας όμως, οι ακτίνες του ήλιου δεν κάνουν την εμφάνισή τους από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, λόγω των γύρω βουνών. Στην πραγματικότητα υπάρχει φως στο Ριουκάν εκτός από τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αλλά αυτό ισχύει για σχεδόν όλη την Νορβηγία, λόγω του μεσονυκτίου ήλιου. Αυτό που είναι διαφορετικό όμως στο Ριουκάν είναι το γεγονός πως τα βουνά που περιβάλλουν την πόλη, δεν επιτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου να την πλησιάσουν.
Και προκειμένου οι κάτοικοι αυτής της πόλης στην Νορβηγία να έχουν ένα κομμάτι ήλιου, η πόλη έχει διαθέσει 5 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες για να εγκαταστήσει καθρέφτες, οι οποίοι είναι ηλιακοί και έχουν τοποθετηθεί σε υψόμετρο 450 μέτρων πάνω από την πόλη και ακολουθούν την κίνηση του ήλιου. Το αποτέλεσμα είναι το φως του ήλιου να φωτίζει την πλατεία της πόλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ακτίνες του ήλιου αντανακλούν στους καθρέφτες και φωτίζουν το κέντρο της πόλης
Οι ακτίνες του ήλιου αντανακλούν στους καθρέφτες και φωτίζουν το κέντρο της πόλης

Σε μια συνέντευξη, ένας από τους κατοίκους είπε πως οι άνθρωποι του Ριουκάν έχουν συνηθίσει να ζουν χωρίς το φως του ήλιου. «Στο τέλος της ημέρας, δεν το σκέφτεσαι καν. Αλλά αυτό το φως είναι τόσο ζεστό. Όχι μόνο σωματικά. Αλλά και διανοητικά. Σου ζεσταίνει την καρδιά».

Το απίστευτο αυτό κόλπο κόστισε 5 εκατομμύρια κορώνες αλλά έχει κάνει την πόλη πολύ δημοφιλή
Το απίστευτο αυτό κόλπο κόστισε 5 εκατομμύρια κορώνες αλλά έχει κάνει την πόλη πολύ δημοφιλή

Φυσικά, όπως όλες οι επαναστατικές ιδέες και αυτή έλαβε κάποια κριτική, με κάποιους να λένε πως πρόκειται για ένα κόλπο και πως η πόλη ξόδεψε πολλά χρήματα για ένα μικρό, μόνο, κομμάτι ήλιου. Ωστόσο, στον αντίποδα των επικρίσεων, το πρωτότυπο αυτό κόλπο, όχι μόνο παρείχε στους κατοίκους αυτής της Νορβηγικής πόλης τον ήλιο που τόσο λαχταρούσαν, αλλά βοήθησε την πόλη να γίνει δημοφιλής προσελκύοντας πλήθος τουριστών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

100 χρόνια μετά την αρχική ιδέα, οι καθρέφτες πήραν την θέση τους

Η ιδέα του ηλιακού καθρέφτη προέκυψε για πρώτη φορά από τον ιδρυτή της πόλης, Σαμ Έιντε, το 1913, που είχε κατανοήσει την σημασία του ήλιου και προσπάθησε να δημιουργήσει έναν ηλιακό καθρέφτη, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Σύμφωνα με τον τουριστικό οργανισμό της Νορβηγίας: «Η ιδέα ήρθε και πάλι στην επιφάνεια το 2005 από τον Μάρτιν Άντερσεν, καλλιτέχνη και κάτοικο της πόλης. Το 2013, ο καθρέφτης εγκαταστάθηκε επίσημα – 100 χρόνια μετά την αρχική ιδέα».

Το άγαλμα του ιδρυτή της πόλης Σαμ Έιντε που είχε την αρχική ιδέα με τους καθρέφτες, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης
Το άγαλμα του ιδρυτή της πόλης Σαμ Έιντε που είχε την αρχική ιδέα με τους καθρέφτες, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης

Φωτογραφίες: Visit Norway, Wikipedia, Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ