Η απόκοσμη ομορφιά της Ελλάδας: Ξένος οδηγός με 1.000 φωτό καταγράφει γνωστές και άγνωστες άγριες γωνιές - iefimerida.gr

Η απόκοσμη ομορφιά της Ελλάδας: Ξένος οδηγός με 1.000 φωτό καταγράφει γνωστές και άγνωστες άγριες γωνιές

Νησί Παναγιά στην Πάργα
Νησί Παναγιά στην Πάργα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Όταν ταξιδεύεις στην Ελλάδα, μπορεί να νιώσεις σαν να βρίσκεσαι σε μια καρτ ποστάλ, τη στιγμή που ανακαλύπτεις πως το τοπίο εκτείνεται μέχρι τον ορίζοντα προς όλες τις κατευθύνσεις».

Έτσι αναφέρει στην εισαγωγή του το «Wild Guide Greece» των Σαμ Φίρμαν και Νικ Χούτον, που δημοσιεύεται από τον εκδοτικό οίκο Wild Thing Publishing, ενός νέου οδηγού που χαρτογραφεί την «υπέροχη άγρια πλευρά» της Ελλάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συλλογή είναι γεμάτη από φωτογραφίες που απεικονίζουν περισσότερα από 1.000 παραδεισένια μέρη -πολλά από τα οποία είναι ελάχιστα γνωστά- στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα πολλά νησιά της, μαζί με λεπτομερείς οδηγίες και πληροφορίες για το πώς να επισκεφθείτε αυτές τις τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των συντεταγμένων στον χάρτη.

Μεταξύ των μερών που παρουσιάζονται συμπεριλαμβάνεται ένα μοναστήρι στα Μετέωρα, ένα ειδυλλιακό σημείο για κολύμπι με αναπνευστήρα στην Κέρκυρα και ένα μαγευτικό νησάκι που βρίσκεται ανοιχτά των Παξών.

Οι συγγραφείς σημειώνουν: «Αυτό το βιβλίο είναι μια συλλογή από άγρια σημεία πορείας, αλλά ένα ταξίδι αποτελείται από περισσότερα. Τα "ενδιάμεσα μέρη" συχνά είναι από μόνα τους άξια οδηγού, δεδομένου ότι τόσο μεγάλο μέρος της χώρας είναι συνυφασμένο με θεαματικά, απρόσιτα εδάφη. Σε αμέτρητες περιπτώσεις βρεθήκαμε να περνάμε ανάμεσα σε ορεινά χωριά τη "χρυσή ώρα", με το χαμηλό φως να παρατείνεται στα φαράγγια από κάτω, αναρωτώμενοι εάν πρέπει απλώς να αναθεωρήσουμε τον προορισμό μας. Δεδομένης της πληθώρας ταξιδιωτικών βιβλίων και ιστολογίων, είναι εκπληκτικό το πώς οι τόποι μπορούν ακόμα να παραμένουν άγριοι αν τους προσεγγίσουμε με ανοιχτό μυαλό και λίγους πόρους».

Προσφέροντας μια συμβουλή, οι συγγραφείς προσθέτουν: «Αν μπορείτε, πάρτε μαζί σας μια σκηνή, μια αιώρα ή μερικές τοπικές λιχουδιές για να μπορέσετε να μείνετε περισσότερο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βυθιστείτε στην απόκοσμη ομορφιά της Ελλάδας»

Μετέωρα, Κεντρική Ελλάδα: «Αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO είναι μια πολιτιστική και γεωλογική χώρα θαυμάτων με μοναστήρια της Ανατολικής Ορθοδοξίας που βρίσκονται απόκρημνα σε ένα τοπίο με τιτάνιους και απόκοσμους βράχους» εξηγεί το βιβλίο. Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένα από τα μοναστήρια εντός του χώρου, η Μονή της Αγίας Τριάδας. Συντεταγμένες: 39.713, 21.636.

Μετέωρα
Μετέωρα

Παραλία Πρασονήσι, Ρόδος: Το βιβλίο αποκαλύπτει: «Στο πολύ νότιο άκρο της Ρόδου, αυτή η δημοφιλής αμφίπλευρη παραλία, διάσπαρτη με ιστιοσανίδες, εκτείνεται σχεδόν μέχρι ένα μικρό νησί στο οποίο μπορείτε να περπατήσετε με τα πόδια σε χαμηλή παλίρροια». Αν αναζητάτε απομόνωση, ο οδηγός συνιστά να περπατήσετε με τα πόδια στους όρμους αυτού του νησιού. Συντεταγμένες: 35.888, 27.7717».

Πρασονήσι, Ρόδος
Πρασονήσι, Ρόδος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραλία Δάμος, Πελοπόννησος: Το βιβλίο λέει: «Αυτή η εντυπωσιακή, απομακρυσμένη παραλία ξεδιπλώνεται από το στόμιο του φαραγγιού Μπαλογκέρι, που πλαισιώνεται από κατακόρυφους δασωμένους γκρεμούς» και προσθέτει πως η παραλία είναι ένα «επικό» μέρος για ελεύθερο κάμπινγκ. Συντεταγμένες: 36.8374, 23.0522.

Παραλία Δάμος, Πελοπόννησος
Παραλία Δάμος, Πελοπόννησος

Δρακολίμνη Τύμφης, βορειοδυτική Ελλάδα: «Αυτή η τέλεια λεκάνη μιας λίμνης στην κορυφή του βουνού, που βρίσκεται ανάμεσα σε δραματικές κορυφές στα 2.050 μέτρα, θα πρέπει να είναι το επίκεντρο κάθε ταξιδιού σε αυτή την περιοχή» αναφέρει ο οδηγός και προσθέτει: «Κατά την ανατολή του ήλιου, ανεβείτε στη γειτονική κορυφή για να παρακολουθήσετε την οροσειρά να ξυπνάει, προτού κατεβείτε στη λίμνη για μια βουτιά μαζί με τους αλπικούς τρίτωνες». Συντεταγμένες: 39.994, 20.7867.

Δρακολίμνη Τύμφης / Φωτογραφία: Instagram/georgebozouris
Δρακολίμνη Τύμφης / Φωτογραφία: Instagram/georgebozouris
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νησί Παναγιά, Πάργα: Το βιβλίο το περιγράφει ως ένα «γραφικό νησάκι με πεύκα και δημοφιλές σημείο γάμου στα νερά του λιμανιού της Πάργας». Όπως αναφέρει: «Πάρτε σαγιονάρες ή παπούτσια σε μια στεγνή τσάντα για να εξερευνήσετε την εκκλησία και τα διάφορα σημεία για κολύμπι». Συντεταγμένες: 39.2816, 20.4019.

Νησί Παναγιά, Πάργα
Νησί Παναγιά, Πάργα

Σπήλαια Διδύμων, Αργολίδα: Το βιβλίο εξηγεί ότι αυτή η τοποθεσία είναι μια «εντυπωσιακή» καταβόθρα που βρίσκεται αταίριαστα ανάμεσα σε χωράφια. Περιγράφει την καταβόθρα ως έναν «χαμένο κόσμο» που είναι «ζωντανός με πουλιά που κουρνιάζουν και πυκνή βλάστηση». Οι συγγραφείς προσθέτουν: «Μια είσοδος-σήραγγα ανάμεσα στα δέντρα οδηγεί σε μια εκκλησία που είναι χτισμένη στα βράχια». Συντεταγμένες: 37.4702, 23.1679.

Σπήλαια Διδύμων, Αργολίδα
Σπήλαια Διδύμων, Αργολίδα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραλία Μπάλος, Δυτική Κρήτη: Οι συγγραφείς λένε γι’ αυτό το ειδυλλιακό σημείο: «Τιρκουάζ νερά, λευκή άμμος, ένα βραχώδες νησί και μια εκτεταμένη λιμνοθάλασσα κάνουν τον Μπάλο την πιο διάσημη παραλία της Κρήτης και ίσως την πιο όμορφη, που εμφανίζεται σε πολλές λίστες με τις καλύτερες παραλίες του κόσμου». Σύμφωνα με τον οδηγό, η παραλία μπορεί να έχει πολλή κίνηση, αλλά σημειώνει: «Αν μπορέσετε να φτάσετε νωρίς, αργά ή στις ενδιάμεσες εποχές, παραμένει ένα θεαματικό ταξίδι». Συντεταγμένες: 35.5834, 23.5882.

Παραλία Μπάλος, δυτική Κρήτη
Παραλία Μπάλος, Δυτική Κρήτη

Τα Λουτρά της Αφροδίτης, Κύθηρα: Γι’ αυτό το πανέμορφο σημείο, το βιβλίο αποκαλύπτει: «Αυτός ο γραφικός κολπίσκος, με τα βραχώδη κιγκλιδώματα για χαλάρωση και άλματα στα γαλάζια νερά, μοιάζει σχεδιασμένος για ένα καλοκαιρινό απόγευμα». Συντεταγμένες: 36.2268, 23.0814.

Τα Λουτρά της Αφροδίτης, Κύθηρα
Τα Λουτρά της Αφροδίτης, Κύθηρα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φαράγγι Πάντα Βρέχει, Καρπενήσι: Το «Πάντα Βρέχει προσφέρει ίσως τον πιο μαγικό περίπατο σε φαράγγι στην Ελλάδα». Το βιβλίο αποκαλύπτει ότι οι επισκέπτες μπορούν να «κάνουν κουπί, να περπατήσουν ακόμα και να κολυμπήσουν κατά μήκος του παρθένου ποταμού Κρικελιώτη, κάτω από μια σαθρή πεζογέφυρα και μέσα σε ένα δαιδαλώδες φαράγγι που σας οδηγεί προς ένα καλειδοσκοπικό καταφύγιο με λαμπερούς καταρράκτες». Ο οδηγός συνεχίζει: «Το Πάντα Βρέχει πήρε το όνομά του από τις πηγές στους βράχους πάνω από το σημείο, αν και η βέλτιστη ροή νερού είναι από τις αρχές του καλοκαιριού έως τον Σεπτέμβριο». Οι ταξιδιωτικές συμβουλές του βιβλίου; «Φέρτε άνετα παπούτσια και προετοιμαστείτε να βραχείτε». Συντεταγμένες: 38.7579, 21.7467.

 Φαράγγι Πάντα Βρέχει, Καρπενήσι / Φωτογραφία: Instagram/thanos_andy
Φαράγγι Πάντα Βρέχει, Καρπενήσι / Φωτογραφία: Instagram/thanos_andy

Ακρωτήριο Δράστης, Κέρκυρα: Το βιβλίο λέει: «Αν και η πρόσβαση με τα πόδια σε αυτό το σμιλευμένο από τον άνεμο ακρωτήριο απαγορεύεται, το βραδινό φως στις ασβεστολιθικές καμάρες του είναι υπέροχο». Μπορείτε να κάνετε περιήγηση με σκάφος γύρω από το ακρωτήριο από ένα φυσικό λιμάνι που βρίσκεται κοντά, προσθέτει το βιβλίο. Συντεταγμένες: 39.7984, 19.6741.

Ακρωτήριο Δράστης Κέρκυρα
Ακρωτήριο Δράστης, Κέρκυρα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραλία Σπηλιά, Σκόπελος: Το βιβλίο περιγράφει αυτό το σημείο ως έναν «γαλήνιο όρμο με άμμο και βότσαλα που προστατεύεται από έναν βαθύ κολπίσκο και έναν δραματικό σφηνοειδή βράχο». Μερικές σπηλιές παρέχουν σκιά, προσθέτουν οι συγγραφείς. Συντεταγμένες: 39.1760, 23.6452.

Μονή Κηπίνας, Στερεά Ελλάδα: «Σμιλεμένο βαθιά στον περιβάλλοντα βράχο το 1212, με μια αναδιπλούμενη γέφυρα εισόδου, αυτό το σπηλαιώδες μοναστήρι χρησίμευσε ως μυστικό σχολείο κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής» αποκαλύπτει το βιβλίο. Προσθέτει ότι είναι «εκπληκτικό μέσα και έξω». Αν θέλετε να το επισκεφθείτε, αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναστήρι κλείνει στις 4 μ.μ. κάθε μέρα. Συντεταγμένες: 39.5674, 21.1304.

Μοναστήρι Κηπίνας
Μοναστήρι Κηπίνας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρωμαϊκές ιχθυοδεξαμενές στους Βοθώνους, Κρήτη: «Αυτό το ιδιόμορφο, ιστορικό λείψανο που ονομάζεται επίσης Βοθώνοι ή Κακιά Σκάλα, είναι σκαλισμένο σε μαλακό ψαμμίτη με σκαλοπάτια» αποκαλύπτει το βιβλίο. «Βουτήξτε στην ανοιχτή θάλασσα και κολυμπήστε προσεκτικά μέχρι τη ρηχή δεξαμενή μέσα από τα ανοίγματα. Όταν χτίστηκε η δεξαμενή, η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερη, και μόνο τα ψηλά κύματα μπορούσαν να περάσουν για να αναζωογονήσουν το νερό». Συντεταγμένες: 35.0114, 25.8418.

Φωτογραφίες: Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ