Μακρινίτσα: 5+2 πράγματα που αξίζει να κάνετε στο «μπαλκόνι του Πηλίου» το Πάσχα και το τοπ φαγητό - iefimerida.gr

Μακρινίτσα: 5+2 πράγματα που αξίζει να κάνετε στο «μπαλκόνι του Πηλίου» το Πάσχα και το τοπ φαγητό

Μακρινίτσα Πηλίου
Φωτογραφία: Shuttertock
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Μακρινίτσα, από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου για να αποδράσετε κάθε εποχή του χρόνου.

Κάθε εποχή του χρόνου το Πήλιο είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς που συγκεντρώνει επισκέπτες από κάθε μέρος του κόσμου. Σύμφωνα με την μυθολογία, το Πήλιο ήταν η θερινή κατοικία των θεών και η πατρίδα των Κενταύρων. Αυτή η γοητεία του μοναδικού αυτού τόπου ξελογιάζει όσους το επισκέπτονται χαρίζοντας τους αξέχαστες εικόνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα από τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου είναι η Μακρινίτσα, ιδανικός προορισμός τόσο για χειμερινές όσο και για ανοιξιάτικες εξορμήσεις.

Η Μακρινίτσα, το «μπαλκόνι του Πηλίου», είναι από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά που κερδίζει τον επισκέπτη. Κρατώντας την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και σε συνδυασμό με το φυσικό πλούσιο τοπίο και την θέα προς τον Παγασητικό κόλπο έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στους ορεινούς προορισμούς με τους ταξιδευτές να την επισκέπτονται κάθε εποχή του χρόνου.

Η Μακρινίτσα, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, στο βόρειο κομμάτι του Βόλου όπου βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Το όνομα του χωριού δόθηκε από μια μονή που χτίστηκε στο Πήλιο λίγο μετά την πρώτη άλωση της Πόλης. Ο πλούσιος γαιοκτήμονας Κωνσταντίνος Μαλιασηνός ίδρυσε τη μονή της Θεοτόκου Οξείας Επισκέψεως ή Μακρινιτίσσης και γύρω από τη μονή άρχισε να φτιάχνεται ένας μικρός οικισμός που πήρε το όνομα της, Μακρινίτσα.

Κάνοντας μια βόλτα μέσα στα όμορφα και περιποιημένα καντούνια της Μακρινίτσας θα θαυμάσετε τα αρχοντικά που είναι φτιαγμένα ακολουθώντας πιστά την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Οι αρχοντικές κατοικίες είναι διώροφες ή τριώροφες με χοντρούς πέτρινους τοίχους. Από τα κυριότερα χαρακτηριστικά παρατηρούε πως είναι οι πέτρινες στέγες και η πλούσια ζωγραφική και ξυλογλυπτική διακόσμηση στον πάνω όροφο των κτιρίων. Μάλιστα, οι πάνω όροφοι της κατοικίας έχουν περισσότερα παράθυρα -ένα χαρακτηριστικό που μαρτυράει την αρχιτεκτονική της οθωμανικής περιόδου που υπήρξε έντονη και στον συγκεκριμένο τόπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μακρινίτσα Πήλιο
Η Μακρινίτσα είναι κτισμένη αμφιθεατρικά/ Φώτο; Shuttertock

Η Μακρινίτσα είναι ένα χωριό που προσφέρει πολλές εμπειρίες. Συνδυάζει το όμορφο τοπίο με την συγκλονιστική θέα με τη γαστρονομία του τόπου, εναλλακτικές δραστηριότητες μέσα στη φύση και κοντινές αποδράσεις σε διπλανά χωριά όπως είναι η Πορταριά.

Η ομορφιά του γραφικού χωριού που παντρεύει τα πλατάνια με τα πέτρινα καλντερίμια και την μοναδική θέα έγινε το ωραιότερο σκηνικό για την ταινία «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά». Η ελληνική ταινία με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ γυρίστηκε στη Μακρινίτσα το 1968.

Τι να κάνεις και πού να πας στην Μακρινίτσα

Βόλτα στην κεντρική πλατεία

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πλατεία της Μακρινίτσας θεωρείται το «μπαλκόνι του Πηλίου» γιατί κάτω από τα πλατάνια με την πανέμορφη φύση να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία μπορείτε να απολαύσετε τη μοναδική θέα προς το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Από την άλλη, στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσα βρίσκονται μερικά από τα κυριότερα αξιοθέατα του τόπου.

Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσα

Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται το Βυζαντινό μουσείο «Οξεία Επίσκεψις» όπου φιλοξενεί πολύτιμα κειμήλια από τον 13ο μέχρι τον 20ο αιώνα. Μέσα στο χώρο ο επισκέπτης θα δει από κοντά εκκλησιαστικά κειμήλια της ευρύτερης περιοχής του τόπου, ενώ στο συγκεκριμένο χώρο πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το Αρχοντικό Τοπάλη

Αντιπροσωπευτικό δείγμα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής είναι το αρχοντικό Τοπάλη, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες οικοδομήθηκε το 1844 και βρίσκεται στο δρόμο κάτω από την κεντρική πλατεία. Από το 1994 στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, όπου ο επισκέπτης θα δει μεταξύ άλλων τα οικιακά σκεύη που χρησιμοποιούσαν, τον εξοπλισμό από την απόσταση του τσίπουρου, ένα χαρακτηριστικό απόσταγμα της Θεσσαλίας, παραδοσιακές φορεσιές και εργαλεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μακρινίτσα Πήλιο
Η Μακρινίτσα είναι υπέροχη ιδιαίτερα την άνοιξη/ Φώτο;Shuttertock

Καφενείο «Θεόφιλος», με διεθνή φήμη

Πάνω στην κεντρική πλατεία βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά καφενεία της περιοχής όπου η φήμη του έχει βγει εκτός Ελλάδας γιατί εκεί υπάρχει μια ζωγραφιά του γνωστού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Η σύνθεση της τοιχογραφίας περιγράφει ένα γλέντι στο στρατόπεδο του Κατσαντώνη μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, με ένα ποταμάκι στο κάτω τμήμα της. Κυρίαρχη φιγούρα, ο Κατσαντώνης ξεχωρίζει από τους συντρόφους του, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους του, ενώ έχει στα πόδια του το όπλο και παίζει ταμπουρά. Να αναφέρουμε πως το κτίριο πλέον χαρακτηριστεί ιστορικό, διατηρητέο μνημείο.

Δραστηριότητες, τι να κάνω στη Μακρινίτσα

Στη Μακρινίτσα και την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου όσοι ασχολούνται με τις αθλητικές δραστηριότητες θα βρουν μια ποικιλία δράσεων μεταξύ άλλων πεζοπορίες σε μονοπάτια, ποδήλατο βουνού και το χειμώνα υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν σκι στο χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά.

Τα μονοπάτια για πεζοπορία έχουν ενδιαφέρον, καθώς μπορείτε να εξερευνήσετε καλύτερα την περιοχή μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, ενώ αν προτιμάτε θαλάσσιες δραστηριότητες πρέπει να κατευθυνθείτε στα παραθαλάσσια χωριά του Πηλίου. Μάλιστα, μέχρι τη δεκαετία του 1950 στα χωριά του Πηλίου οι κάτοικοι πήγαιναν μέσα από τα μονοπάτια, τα οποία παραμένουν ασφαλή και ιδανικά για περπάτημα μέσα στη φύση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μακρινίτσα Πήλιο
Βόλτες σε καλντερίμια στη Μακρινίτσα Πηλίου/ Φώτο:Shuttertock

Πηλιορίτικη γαστρονομία

Η πηλιορείτικη γαστρονομία παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω της ποικιλίας των προϊόντων και των γεύσεων. Πιάτο κατατεθέν του τόπου είναι το σπετζοφάι που γίνεται με ντόπια λουκάνικο- στη Θεσσαλία βάζουν μέσα πράσο. Οι πίτες γεμίζονται με μανιτάρια που υπάρχουν άφθονα στον τόπο, χόρτα βουνού ανάλογα την εποχή και στα ορεινά χωριά με κρέας.

Τόσα τα βότανα, το μέλι και τα γλυκά του κουταλιού, όπως κάστανο, καρύδι, βερίκοκο, και οι μαρμελάδες είναι από τα προϊόντα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας.

Μακρινίτσα Πήλιο
Στη Μακρυνίτσα υπάρχουν υπαίθρια γουστόζικα μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα/ Φώτο: Shuttertock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα παραθαλάσσια χωριά το τσίπουρο θα το συνοδέψετε με ποικιλία θαλασσινών και ψαριών με την καραβιδομακαρονάδα να θεωρείται από πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε.

Πού να φάω στη Μακρινίτσα

Οινομαγειρείο «Κάρδαμο»

Από τα πιο γνωστά μαγαζιά για φαγητό και με ωραία θέα. Από τον κατάλογο σίγουρα ξεχωρίζει το σπετζοφάι και ο κόκορας με τις χυλοπίτες.

Ψησταριά «Κατερίνα»

Η «Κατερίνα» έχει από τα καλύτερα ψητά της περιοχής με το μπιφτέκι, τα παϊδάκια και το κοντοσούβλι να είναι από τις καλύτερες επιλογές, ενώ σερβίρει επιλεγμένα μαγειρευτά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ