Αλλη εμπειρία: 3 προτάσεις για οργανωμένες εκδρομές με κυνηγούς τρούφας -Πεζοπορία στο δάσος, φαγητό στη φύση - iefimerida.gr

Αλλη εμπειρία: 3 προτάσεις για οργανωμένες εκδρομές με κυνηγούς τρούφας -Πεζοπορία στο δάσος, φαγητό στη φύση

Κυνήγι τρούφας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η αναζήτηση τρούφας στα ελληνικά βουνά είναι ένα εναλλακτικό χόμπι/Φωτογραφία: Shutterstock

Εξερευνούν τα ελληνικά εδάφη με τα «όπλα» ενός κυνηγού και το πάθος ενός συλλέκτη. Οι εξορμήσεις τους μοιάζουν με εξορύξεις πολύτιμων λίθων. Μόνο που το σπάνιο είδος που αναζητούν δεν είναι κάποιο λαμπερό διαμάντι, αλλά τα «διαμάντια της γαστρονομίας» όπως τα αποκαλούν οι Γάλλοι. Το νέο χόμπι που κατακτά όλο και περισσότερους Ελληνες είναι το κυνήγι της τρούφας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί θεωρείται πολύτιμη η τρούφα

Το σπάνιο αυτό μανιτάρι με το έντονο άρωμα, είτε το αγαπάει κανείς, είτε το μισεί καθώς η ένταση της γεύσης του καλύπτει όλες τις υπόλοιπες ενός πιάτου. Αποτελεί κρυμμένο θησαυρό ακριβώς επειδή είναι δυσεύρετο, κοστίζει ακριβά ενώ το συναντάει κανείς μόνο σε καλά εστιατόρια.

Η τρούφα μανιταριών αναπτύσσεται και ωριμάζει κάτω από το έδαφος σε βάθος από 5 έως 20 εκατοστά. Αυτά τα μανιτάρια αναπτύσσονται σε πολλά κομμάτια δίπλα-δίπλα, σχηματίζοντας μια φωλιά. Λέγεται μάλιστα πως φροντίζει να κρύβεται αρκετά καλά ακριβώς επειδή και η ίδια η τρούφα γνωρίζει το πόσο πολύτιμη είναι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μέρος της τρούφας είναι ορατό από το έδαφος ενώ το μέγεθός της μπορεί να κυμαίνεται από μια καλή πατάτα, περιστασιακά βέβαια υπάρχουν δείγματα βάρους άνω του ενός κιλού.

Πόσα είδη τρούφας υπάρχουν

Υπάρχουν περίπου 50 είδη τρούφας γνωστά, που ανήκουν στο γένος Τuber, δεν είναι όμως όλα για κατανάλωση. Από αυτά τα είδη μόλις έξι έχουν γαστρονομική και οικονομική αξία: Tuber Aestivum vitt. / Scorsone (μαύρη καλοκαιρινή τρούφα) που είναι και η πιο κοινή, η Tuber Magnatum (πολύτιμη λευκή φθινοπωρινή τρούφα) που έχει και ιδιαίτερα υψηλή εμπορική αξία, η Tuber Melanosporum (πολύτιμη μαύρη χειμερινή τρούφα) που αποτελεί την πιο ακριβή μαύρη τρούφα, η Tuber Brumale (μαύρη χειμερινή τρούφα) και η Tuber Borchii (λευκή ανοιξιάτικη τρούφα).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα η τρούφα ευδοκιμεί σε μέρη που υπάρχουν μεταξύ άλλων βελανιδιές, θάμνοι, φλαμουριές, οξιές και όταν αυτή η χλωρίδα είναι σε χώμα αλκαλικό και όχι όξινο. Βρίσκονται σε βάθος 8 έως 15 εκατοστών και συμβιώνει με τις ρίζες των δένδρων ή των θάμνων.

Αξίζει να αναφερθεί πως η μεγαλύτερη παραγωγός τρούφας είναι η Γαλλία, με παραγωγή που ανέρχεται στους 30 τόνους το χρόνο.

Πώς γίνεται το κυνήγι τρούφας

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες επιδίδονται στο κυνήγι της τρούφας. Υπολογίζεται μάλιστα πως περίπου 2000 - 3000 άτομα ασχολούνται με αυτό …το σπορ. Με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά λοιπόν, το κόστος των οποίων ξεκινά περίπου από τα 1.000 ευρώ, πολλοί παίρνουν τα βουνά, αναζητώντας τρούφες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικές από τις ράτσες που προτιμούνται για αυτό το ιδιότυπο κυνήγι είναι τα λαμπραντόρ, τα γκριφόν, τα επανιέλ μπρετόν, τα αγγλικά πόιντερ και η ιταλική ράτσα lagotto.

Η αναζήτηση της τρούφας στα ελληνικά βουνά πάντως, αλλά και γενικότερα στα βουνά, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Όπως συχνά αναφέρουν κυνηγοί τρούφας μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και αρκετοί μήνες μέχρι να βρεθεί έστω και ένα μικρό κομμάτι από αυτόν τον ιδιαίτερο μανιτάρι.

Θέλετε να συμμετέχετε σε κυνήγι τρούφας;

Εάν θέλετε και εσείς να πάρετε μέρος στο κυνήγι τρούφας μπορείτε ασφαλώς να το κάνετε μεμονωμένα ή να απευθυνθείτε στους παρακάτω οργανωμένους φορείς και να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυνήγι τρούφας, πεζοπορία & σεμινάριο μανιταριών στην Εύβοια

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στην φάρμα μανιταριών Δίρφυς, κυνήγι τρούφας με ειδικό σκύλο, πεζοπορία στη φύση συλλογή & αναγνώριση μανιταριών με μυκητολόγο του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών, γαστρονομικό ταξίδι με σεφ & 3 διαφορετικά πιάτα με πρώτη ύλη το μανιτάρι.

Σεμινάριο μανιταριών/Φωτογραφία: Facebook Adventure Evia @AdventureEvia
Σεμινάριο μανιταριών/Φωτογραφία: Facebook Adventure Evia @AdventureEvia
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Info: Adventure Evia από 29 Μαρτίου - 21 Ιουνίου, Kόστος 25€/ άτομο. Πληροφορίες & κρατήσεις θέσεων +306987717713 & +306944742311. Το κόστος του φαγητού είναι στα 17€/άτομο & γίνεται στο κτήμα της Φάρμας Μανιταριών Δίρφυς * Συνάντηση στις 09:30 στα ΚΤΕΛ Ευβοίας στην Χαλκίδα, Αναχώρηση στις 10:00

Κυνήγι τρούφας στα Μετέωρα

Από 1η Μαρτίου ξεκινά η διοργάνωση Κυνηγιού Τρούφας από το Μουσείο στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων. Στα πανέμορφα και άγνωστα δάση της περιοχής, σε πολύ μικρή απόσταση από την Καλαμπάκα, μπορείτε να απολαύσετε ένα ανεπανάληπτο κυνήγι τρούφας, να γευτείτε μία πεντανόστιμη τρουφομακαρονάδα στο δάσος, που μαγειρεύεται με τις τρούφες που βρίσκουν τα τρουφόσκυλα, να ξεναγηθείτε στο Μουσείο, να δοκιμάσετε διάφορα είδη μανιταριών, να γνωρίσετε ο γλυκό μανιτάρι, καθώς και ένα εξαιρετικό ντόπιο κρασί.

Κυνήγι τρούφας στα Μετέωρα/Φωτογραφία: Facebook Κυνήγι Τρούφας στα Μετέωρα @trufflehunting.net
Κυνήγι τρούφας στα Μετέωρα/Φωτογραφία: Facebook Κυνήγι Τρούφας στα Μετέωρα @trufflehunting.net
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Info: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών * οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι οι εξής: Μάρτιος: 1, 2, 22, 25, Απρίλιος: 5, 18, 20, Μάιος: 1, 3, 17, Ιούνιος: 7, 8, 21, Ιούλιος: 5, 12, 19, Αύγουστος: 9, 16, 23, Σεπτέμβριος : 13, 20, Οκτώβριος: 11, 18, 28 * Καλέστε στα τηλέφωνα +030 24320 24959 ή στο email: info@trufflehunting.net

Κυνήγι τρούφας στις παρυφές του Όλυμπου

Οι τρούφες από την Πιερία διοργανώνουν την Κυριακή 22 Μαρτίου σεμινάριο τρούφας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρίωρο κυνήγι τρούφας με έμπειρο εκπαιδευμένο σκύλο στα δάση του Ολύμπου, καλλιέργεια τρούφας, εκπαίδευση σκύλων και ένα λαχταριστό γεύμα με φρέσκες τρούφες.

Ελληνικές τρούφες από την Πιερία/Φωτογραφία: Facebook Olympus Truffle
Ελληνικές τρούφες από την Πιερία/Φωτογραφία: Facebook Olympus Truffle
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Info: Τρούφες από την Πιερία, έναρξη σεμιναρίου 08:00 - 16:30 * για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στο 6982399481 και την Ελευθερία Τζιάτζου.

Για την ιστορία

Η τρούφα ήταν γνωστή από την αρχαιότητα σε όλο τον κόσμο και, μάλιστα, έχουμε τις πρώτες αναφορές γύρω στα 1700-1600 π.Χ. από τους Σουμέριους, οι οποίοι τη μαγείρευαν με διάφορα δημητριακά και όσπρια. Στην αρχαία Ελλάδα η τρούφα ήταν γνωστή με το όνομα «ύδνον» και πίστευαν ότι δημιουργείται από τις αστραπές που έριχνε ο Δίας, ενώ και οι Ρωμαίοι ήταν επίσης λάτρεις του ξεχωριστού αυτού εδέσματος. Οι τελευταίοι, μάλιστα, θεωρούσαν την ελληνική τρούφα από τις εκλεκτότερες του κόσμου.

Μαύρη τρούφα που βρέθηκε στο δάσος...
Μαύρη τρούφα που βρέθηκε στο δάσος...

Γνωρίζατε ότι:

  • Η τρούφα θεωρείται αφροδισιακή και κατά τον Μεσαίωνα μάλιστα δεν επιτρεπόταν στους μοναχούς να την καταναλώσουν, για να μην… παρασυρθούν.
  • Έχει χαρακτηριστεί ως το «διαμάντι της μαγειρικής», η «μαύρη βασίλισσα», το «μαύρο μαργαριτάρι» κ.α.
  • Τα πιο διάσημο πιάτο με τρούφα είναι το ριζότο, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως στα ζυμαρικά, αλλά και το κοτόπουλο.
  • Μια σπάνια ιταλική λευκή τρούφα πουλήθηκε για 28.000 λίρες το 2004 σε δημοπρασία.
Iταλικό ριζότο με μανιτάρια και τυρί παρμεζάνας
Iταλικό ριζότο με μανιτάρια και τυρί παρμεζάνας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τρούφα Κυνήγι τρούφας χόμπι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ