Κοκκινοπηλός: Ενα instagramικό σκηνικό στην Πρέβεζα -Κατακόκκινοι λόφοι, σαν να είσαι στον Αρη [εικόνες] - iefimerida.gr

Κοκκινοπηλός: Ενα instagramικό σκηνικό στην Πρέβεζα -Κατακόκκινοι λόφοι, σαν να είσαι στον Αρη [εικόνες]

Κοκκινοπηλός Πρέβεζα
Κοκκινοπηλός Πρέβεζα / Φωτογραφία: Shutterstock
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΔΑΠΟΝΤΕ

Κατακόκκινοι λοφίσκοι με καμπύλες που οδηγούν στον ουρανό δημιουργούν ένα απόκοσμο σκηνικό. Εναν τόπο ανυπέρβλητης ομορφιάς που ξεχωρίζει στην Πρέβεζα.

Ο Κοκκινοπηλός Πρεβέζης μου «συστήθηκε» μέσα από μια φωτογραφία της σχεδιάστριας Βάσιας Κωσταρά στο Instagram. Ενόψει της νέας της συλλογής Golden Ratio, η Ελληνίδα σχεδιάστρια πόζαρε ανάμεσα στους κοκκινωπούς λόφους, φορώντας ένα συγκλονιστικό flower dress, το οποίο ενσαρκώνει την άνθιση που όλοι επιθυμούμε να έρθει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βάσσια Κωσταρά εμπνεύστηκε για τη δημιουργία του φορέματος από ένα λουλούδι που ανοίγει τα πέταλά του και ζωντανεύει μέσα από μια σειρά χρωμάτων. Τα τρία διαφορετικά μήκη του και τα έξι διαφορετικά υφάσματα δημιουργούν την «άνθιση». Εχοντας, λοιπόν, στο μυαλό της τη φύση και το μεγαλείο της η Βάσσια Κωστάρα μεταμόρφωσε την έμπνευσή της σε ρούχα που μεταδίδουν αισιοδοξία.

Για τη συλλογή της Golden Ratio, η σχεδιάστρια, που άλλωστε μας έχει συνηθίσει σε εντυπωσιακές παρουσιάσεις κολεξιόν πέρυσι για την White Collection SS'20 είχε ταξιδέψει στην Γαλλική Ριβιέρα, αναζήτησε εκείνο το σημείο της Ελλάδας που θα αιχμαλώτιζε όλη τη μαγεία και ομορφιά που ήθελε να αποτυπώσει.

Γι' αυτό διάλεξε τον Κοκκινοπηλό Πρεβέζης.

Με αυτό τον τρόπο έφερε στο προσκήνιο έναν τόπο μαγικό που -εγώ και αρκετοί από τους ακολούθους της στο Instagram δεν γνώριζαν, όπως άλλωστε και πολλά πανέμορφα και «μυστικά» μέρη της Ελλάδας, τα οποία αξίζουν να εξερευνήσουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία: vassiakostara
Φωτογραφία: vassiakostara

Ο Κοκκινοπηλός δεν μάγεψε μόνο την σχεδιάστρια Βάσσια Κωστάρα, καθώς το 2016 στις πλαγιές των πανέμορφων λόφων είχε βρεθεί η Μελίνα Ασλανίδου για το βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Προσωπική Επιλογή».

Κοκκινοπηλός: Ενα απόκοσμο σκηνικό στην Πρέβεζα

Ο Κοκκινοπηλός Πρεβέζης εμπνέει τους δημιουργούς, καθώς η μορφολογία της περιοχής την καθιστά απόλυτο σκηνικό για ταινίες και φωτογραφίσεις, καθώς τα χρώματα δημιουργούν ένα απόκοσμο σημείο που εντυπωσιάζει σε κάθε βήμα. Ενα μοναδικής ομορφιάς τοπίο με λοφίσκους που δημιουργούν κυματισμούς και το ζεστό κόκκινο εναλλάσσεται και αλλάζει αποχρώσεις ανάλογα με το φως του ήλιου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει η Wikipedia, οι βροχές μεταμόρφωσαν αυτό το χαμηλό οροπέδιο ερυθρογής (Terra Rossa, οξείδια του σιδήρου με άργιλο) σε ένα εναλλασσόμενο τοπίο με λοφίσκους και μικρές χαράδρες.

Το νερό της βροχής παρασέρνει το ερυθρό γεωλογικό υλικό προς την πεδιάδα της Στεφάνης όπου ακόμα και τα χωράφια όταν οργώνονται φαίνονται κατακόκκινα. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις επιστημόνων «η "ερυθρά γη" (terra rossa), κοινώς κοκκινόχωμα, που υπάρχει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έφτασε στα μέρη μας διασχίζοντας την Μεσόγειο με την μορφή αφρικανικής σκόνης που μετέφεραν οι νότιοι άνεμοι και με προέλευση τις περιοχές της Σαχάρας και του Σαχέλ, σύμφωνα με μια νέα χημική και ορυκτολογική έρευνα Ισπανών και Αμερικανών ερευνητών».

Κοκκινοπηλός Πρέβεζα / Φωτογραφία: Shutterstock
Κοκκινοπηλός Πρέβεζα / Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεωλογικές έρευνες από ανεξάρτητους ερευνητές και από το ΙΓΜΕ Πρέβεζας έχουν δείξει ότι συγκρότημα λόφων Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι ένα προϊστορικό καρστικό βύθισμα που πληρώθηκε από ερυθρές αργίλους σε ένα περιβάλλον παροδικών λιμνών (υγρές και ξηρές περίοδοι) με εσωτερική αποστράγγιση. Υπάρχει σαφής εξάρτηση του καρστικού βυθίσματος από την τεκτονική δραστηριότητα της περιοχής. Το βορειοανατολικό περιθώριο ορίζεται από μεγάλο κανονικό ρήγμα με διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ και κλίση προς τα ΝΔ. Λόγω της νεοτεκτονικής δραστηριότητας του ρήγματος αυτού τα ιζήματα σήμερα έχουν αποκτήσει μικρή κλίση 5 μοιρών προς τα ΒΔ. Το πάχος των ιζημάτων από ερευνητικές γεωτρήσεις που έγιναν παλαιότερα από το ΙΓΜΕ, υπερβαίνει τα 20 μέτρα.

Η περιοχή βρίσκεται περίπου 5 χλμ. βόρεια της Φιλιππιάδας του νομού Πρεβέζης. Μπορεί η πρόσβαση να μην είναι ιδιαίτερα εύκολη αλλά σίγουρα αξίζει, ειδικά όταν ο ήλιος δύει. Τότε, που τα ζεστά χρώματα της δύσης ενώνονται με το χρώμα της τερακότας που έχει το έδαφος, δημιουργώντας ένα μαγικό τοπίο χρωμάτων που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό και φυσικά στα καρέ σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πρέβεζα λόφοι Ελλάδα τοπίο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ