Έξι ορεινοί προορισμοί για καλοκαιρινές διακοπές -Πέτρινα χωριά, τοξωτά γεφύρια και δραστηριότητες στη φύση - iefimerida.gr

Έξι ορεινοί προορισμοί για καλοκαιρινές διακοπές -Πέτρινα χωριά, τοξωτά γεφύρια και δραστηριότητες στη φύση

Ορεινοί προορισμοί για το καλοκαίρι
Φωτογραφία: Shutterstock
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Οι ωραιότεροι ορεινοί προορισμοί για τις καλοκαιρινές σας αποδράσεις.

Το καλοκαίρι τα νησιά και τα παραθαλάσσια μέρη συγκεντρώνουν την πλειονότητα των επισκεπτών που επιθυμούν να περάσουν τις διακοπές τους δίπλα στη θάλασσα και τα βράδια να κάνουν βόλτες σε γραφικά σοκάκια.

Όμως, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός τουριστών, οι οποίοι προτιμούν τα ορεινά μέρη για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ορεινοί προορισμοί έχουν κερδίσει αρκετούς ταξιδευτές που αναζητούν να περάσουν πιο εναλλακτικές διακοπές, μακριά από κοσμοπολίτικα νησιά και τουριστικά μέρη. Οι εναλλακτικές διακοπές κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ταξιδευτών, μιας και συνδυάζουν μοναδικά γραφικά χωριά, αθλητικές δραστηριότητες και βουτιές σε ποτάμια.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν καταφέρετε να ξεκλέψετε μερικές ημέρες και να αποδράσετε σε κάποιο γραφικό ορεινό προορισμό θα το επαναλάβετε ξανά και ξανά. Τόσο οι όμορφες εικόνες από τα καταπράσινα βουνά όσο και το δροσερό αεράκι τα βράδια του καλοκαιριού θα δώσουν μια διαφορετική νότα στις διακοπές σας.

Οι καλύτεροι προορισμοί για ορεινές αποδράσεις το φετινό καλοκαίρι

Κόνιτσα

Ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ηπείρου, η Κόνιτσα, θεωρητικά είναι ένας προορισμός που προσελκύει περισσότερους επισκέπτες κατά το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ωστόσο είναι ιδανικό μέρος για όσους ψάχνουν ορεινούς προορισμούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η Κόνιτσα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και βρίσκεται στη πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, της οροσειράς της Πίνδου. Εκεί ο ποταμός Άωος συναντιέται τόσο με τον Βοϊδομάτη, το καθαρότερο ποταμό της Ευρώπης- όσο και με τον Σαρανταπόρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ορεινοί προορισμοί για καλοκαίρι Κόνιτσα
Κόνιτσα / Φωτό: Shuttertock

Η γραφική κωμόπολη κρατάει την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική της και θα απολαύσετε τις βόλτες στα λιθόστρωτα στενάκια με τα αρχοντικά και τα τοξωτά γεφύρια.

Στην Κόνιτσα θα κάνετε το μπάνιο σας στα ποτάμια της ευρύτερης περιοχής, θα δοκιμάσετε τις δυνάμεις στο rafting, το ποτάμι δεν έχει βαθμό δυσκολίας οπότε είναι safe και για μικρά παιδιά, και θα απολαύσετε πεζοπορία μέσα στο βουνό και σε πανέμορφα τοπία.

ορεινοί προορισμοί για καλοκαίρι Κόνιτσα
Το επιβλητικό γεφύρι της Κόνιτσας χτισμένο από το 1869. Φωτό: Shuttertock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαραίτητη στάση θα κάνετε στην είσοδο της κωμόπολης όπου βρίσκεται το φαράγγι του Άωου με το πιο διάσημο και επιβλητικό μονότοξο λιθόκτιστο γεφύρι που διακρίνεται για το τόξο του και έχει χτιστεί από το 1869. Μάλιστα, είναι η μεγαλύτερη γέφυρα αψίδας στην Ευρώπη.

Τζουμέρκα

Ένα μέρος πανέμορφο με απότομη ορεινή φύση και 47 χωριά που συνθέτουν τα Τζουμέρκα ή αλλιώς Αθαμανικά όρη. Έγιναν ιδιαίτερα γνωστά γιατί υπήρξαν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της ελληνικής Κλεφτουριάς, καθώς και ονομαστό αρματολίκι.

ορεινοί προορισμοί για καλοκαίρι
Το χωριό Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα. Φωτό: Shuttertock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ορεινοί προορισμοί για καλοκαίρι τζουμέρκα
Το μοναδικό τοπίο στα Τζουμέρκα, το διαμάντι της Ηπείρου. Φώτο:Shuttertock

Τα Τζουμέρκα είναι από τους πιο ανερχόμενους ορεινούς προορισμούς όπου συνδυάζει γραφικά χωριά, άγρια ομορφιά και πολλές δραστηριότητες μέσα στη φύση. Το μέρος έχει διατηρήσει τη φυσιογνωμία του, καθώς δεν έχει φτάσει μέχρι εκεί πάνω ο μαζικός τουρισμός, αλλά προτιμάτε από πιο ψαγμένους ταξιδευτές όπου θέλουν να απολαύσουν την φύση και δραστηριότητες μέσα σ΄ αυτή. Γεφύρια για βόλτες, μοναστήρια χτισμένα πάνω σε βράχια, τεχνητές λίμνες, σπήλαια είναι μόνο από όλα αυτά που θα ανακαλύψετε και θα σας γεμίσουν όμορφες εικόνες, ενώ στο πρόγραμμα σας θα βάλετε τις επισκέψεις στα όμορφα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων.ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζαγοροχώρια

Στην οροσειρά της Πίνδου βρίσκονται 46 ορεινοί προορισμοί που αποτελούν τα γραφικά χωριά των Ζαγοροχωριών και προσελκύουν επισκέπτες ακόμα και το καλοκαίρι που θέλουν να ξεφύγουν από κλασσικούς προορισμούς ψάχνοντας πιο εναλλακτικά μέρη.

Γραφικά χωριά, αμέτρητα γεφύρια, ποτάμια και πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες θα γεμίσουν τον πρόγραμμα των καλοκαιρινών σας διακοπών, ενώ τα βράδια θα απολαμβάνετε το φαγητό σας σε δροσερά μέρη.

ορεινοί προορισμοί για καλοκαίρι Ζαγοροχ΄'ωρια
46 γραφικά χωριά συνθέτουν τα Ζαγοροχώρια. Φώτο:Shuttertock

Αυτή τη περίοδο η φύση είναι καταπράσινη και οι αυλές των σπιτιών γεμάτες με πανέμορφα χρωματιστά λουλούδια κάνοντας αντίθεση με τα πέτρινα σπίτια και δίνοντας μια ξεχωριστή νότα ομορφιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα Ζαγοροχώρια θα επισκεφτείτε τα πανέμορφα χωριά, όπως η Αρίστη, το Καπέσοβο και το (τουριστικό) Πάπιγκο, θα κάνετε μια στάση στις Κολυμπήθρες που σχηματίζουν φυσικές πισίνες, μια βουτιά στα νερά επιβάλλεται, και φυσικά μην παραλείψετε να κάνετε rafting ή kanoe kayak στο Βοϊδομάτη.

ορεινοί προορισμοί καλοκαίρι
Το raftiong είναι μοναδική εμπειρία στο ποταμό Βοϊδομάτη. Φώτο:Shutterstock

Πάρνωνας

Γύρω από το βουνό του Πάρνωνα υπάρχουν πανέμορφα ορεινά χωριά που έχουν διατηρήσει τη γραφικότητα τους και δεν είναι ευρέως γνωστά. Τα περισσότερα χωριά είναι πετρόχτιστα με γραφικά σοκάκια, χτισμένα σε υψόμετρο και με διάσπαρτα τα αυθεντικά τσακώνικα πυργόσπιτα -σήμα κατατεθέν του τόπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με έδρα το γραφικό Λεωνίδιο μπορείτε να απολαύσετε εξορμήσεις στα χωριά του Πάρνωνα ή ακόμα και να μείνετε στα ορεινά χωριά και να κατεβαίνετε στη νότια πλευρά της Κυνουρίας για να απολαύσετε βουτιές στη θάλασσα.

ορεινοί προορισμοί για το καλοκαίρι
Το πιο γνωστό χωριά του Πάρνωνα είναι ο Κοσμάς. Φώτο:Shuttertock

Από τα πιο γνωστά χωριά του Πάρνωνα είναι ο Κοσμάς, «το μπαλκόνι της Κυνουρίας» όπως τον χαρακτηρίζουν με τα γραφικά σπίτια και τα αιωνόβια πλατάνια στη μικρή κεντρική πλατεία. Ο Κοσμάς έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και τα καλοκαίρια γεμίζει κόσμο με το χωριό να αποκτάει ζωή.

Η Καστάνιτσα, ακόμα ένα γραφικό χωριό του Πάρνωνα, είναι σκαρφαλωμένη σε ύψος 840 μέτρων και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακής οικισμός καθώς έχει διατηρήσει αναλλοίωτα τα στοιχεία της τσακώνικης παράδοσης.
Μάλιστα το χωριό είναι έτσι χτισμένο που συνδέει δύο υψώματα. Κάνοντας μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια θα δείτε αυθεντικά τσακώνικα πυργόσπιτα με στέγες από τοπικό σχιστόλιθο. Στην κορυφή του βόρειου υψώματος πάνω από τον οικισμό, διατηρούνται ερείπια του παλιού πύργου, που χτίστηκε από Βυζαντινούς του Δεσποτάτου του Μυστρά, τον 14ο αιώνα με σκοπό την οχύρωση της περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ορεινοί προορισμοί για καλοκαίρι
Ένα πανέμορφο χωριό η ανεξερεύνητη Καστάνιτσα. Φώτο:Shuttertock

Όπως και το μικρό χωριό Πηγάδι με πέτρινα αρχοντικά είναι χτισμένο πάνω στο βουνό και απέχεις μόλις 23 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο, ενώ βρίσκεται σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση από την παραλία Φωκιανό, από τις ωραιότερες της Πελοποννήσου.

Όλυμπος

Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο Όλυμπος, είναι παγκοσμίως γνωστό καθώς στην κορφή του κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί, σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Το μυθολογικό βουνό με την άγρια ομορφιά και τα μοναδικά φυσικά τοπία συγκεντρώνει επισκέπτες από κάθε σημείο του κόσμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν αγαπάτε τις αθλητικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία, αλλά ταυτόχρονα θέλετε να εξερευνήσετε πιο γραφικά χωριά, ξεχασμένα ή πιο τουριστικά, αξίζει να επισκεφτείτε τον Όλυμπο το φετινό καλοκαίρι.

ορεινοί προορισμοί για καλοκαίρι
Το χωριό είναι χτισμένο μέσα στο βουνό. Φώτο:Shuttertock
ορεινοί προορισμοί για το καλοκαίρι
Εναλλακτικές δραστηριότητες μέσα στη φύση. Φώτο:Shuttertock

Το γραφικό χωριό Λιτόχωρο μπορεί να είναι η βάση σας για να εξερευνήσετε το βουνό του Ολύμπου και την ευρύτερη περιοχή, ενώ αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμα σας τον Αγιο Παντελεήμονα, ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός με την κλασσική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, και το χωριό Σκοτίνα, όπου στην Άνω Σκοτίνα θα τραβήξουν την προσοχή σας πετρόκτιστα αρχοντικά του 17ου αιώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραμυθιά

Η Παραμυθιά είναι μια κωμόπολη που ανήκει στο δήμο Σουλίου και ένα μέρος του τόπου είναι τόσο γραφικό και έχει μείνει αναλλοίωτο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στενά δρομάκια και χαμηλά σπίτια που θυμίζουν μαχαλά αφήνοντας το στίγμα τους από εκείνα τα δύσκολα ιστορικά χρόνια.

ορεινοί προορισμοί για το καλοκαίρι Παραμυθιά
Στα σοκάκια της Παραμυθιάς
Σοκάκια μέσα στη Παραμυθιά
Σοκάκια μέσα στη Παραμυθιά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περπατώντας στα σοκάκια του τόπου το σήμερα έχει παντρευτεί με το χτες, μάλιστα το συγκεκριμένο μέρος για πολλά χρόνια ήταν μεγάλο κέντρο εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας. Μέσα στα σοκάκια βρίσκεται μέχρι σήμερα το διώροφο κτίριο που είχε νοικιάσει ο Σωτήρης Βούλγαρης, ο οποίος άφησε την Παραμυθιά γιατί το κτίριο κάηκε δύο φορές από τους Τούρκους και αποφάσισε να μεταβεί στην Ιταλία φτιάχνοντας τον κολοσσό Bvlgari.

Ο ποταμός Αχέροντας. Φώτο:Shuttertock
Ο ποταμός Αχέροντας. Φώτο:Shuttertock

Με αφετηρία την Παραμυθιά, όπου το μέρος φημίζεται για το αλεξίπτωτο πλαγιάς, μπορείτε να εξερευνήσετε το ιστορικό Σούλι και τα τριγύρω χωριά, ενώ σεκοντινή απόσταση βρίσκεται ο Αχέροντας. Κατά τη μυθολογία ο ποταμός είχε συνδέσει το όνομα του με τις ψυχές που περνούσαν να πάνε στον Άδη. Στο σήμερα προσφέρεται για δροσερές βουτιές σε κάποια σημεία του, για rafting, kanoe kayak, ιππασία. Στη συγκεκριμένη περιοχή μπορείτε να απολαύσετε όμορφες πεζοποριακές διαδρομές με την «Σκάλα της Τζαβέλλαινας» που ενώνει τον Αχέροντα με το Σούλι να είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ