Ταξιδεύοντας στην Ήπειρο για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου -Τέσσερα όμορφα χωριά με λίθινα καλντερίμια - iefimerida.gr

Ταξιδεύοντας στην Ήπειρο για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου -Τέσσερα όμορφα χωριά με λίθινα καλντερίμια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέσσερα πανέμορφα χωριά στην Ήπειρο αποτελούν ιδανικό προορισμό για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου πλησιάζει και αποτελεί την καλύτερη αφορμή για μια ακόμα φθινοπωρινή εξόρμηση. Άλλωστε, ο χειμώνας είναι προ των πυλών και οι ευκαιρίες για λίγο ακόμα «φθινόπωρο» λιγοστεύουν επικίνδυνα.

Και που θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε ως φόρο τιμής στην ηρωική εκείνη εποχή του '40; Μα φυσικά στην Ήπειρο, που ως πρωτοστάτης τής τότε εποχής, μας υποδέχεται φορώντας το εντυπωσιακότερο φθινοπωρινό της ένδυμα, γεμάτη αναμνήσεις, υποσχέσεις και ανεξίτηλα χρώματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ομάδα του Travel Inspiration παρουσιάζει από ψηλά τέσσερις προορισμούς σε αυτή τη μικρή μα άκρως ιδιαίτερη γωνιά της Ελλάδας, που μπορεί κάποιοι να είναι λιγότερο γνωστοί, μα δεν παύει να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη απλά και μόνο με τις υπέροχες εικόνες που παρουσιάζουν.

Ήπειρος: Ταξιδέψτε σε τέσσερα ονειρεμένα χωριά

Μηλιά Μετσόβου

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μέτσοβο, στα ανατολικά του νομού, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός της Μηλιάς, ο οποίος αποτελούσε μέρος της αρχαίας μακεδονικής Τυμφαίας και θεωρούνταν ένα από τα σημαντικότερα περάσματα μεταξύ της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για το τελευταίο χωριό του νομού Ιωαννίνων προς τα ανατολικά, και είναι κτισμένο σε μια μικρή ορεινή κοιλάδα στα 1.160 μέτρα, στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου.

Η Μηλιά, ή αλλιώς Αμέρου κατά την τοπική βλάχικη διάλεκτο, είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριουδάκι με μεγάλη Ιστορία. Κάνει «τα πρώτα της βήματα» κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, εντάσσεται στο ευνοημένο αρματολίκι του Μαλακασίου κατά την Τουρκοκρατία και γίνεται πόλος έλξης για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες, μα δίνει και το «παρών» στις εθνικές περιπέτειες του Μικρασιατικού πολέμου και του Αλβανικού Έπους.

Έρχεται όμως η εποχή του '40 και το χωριό θρηνεί αρκετές δεκάδες θύματα. Τρεις ήταν οι φορές που κάηκε από τους κατακτητές. Όταν μάλιστα οι Γερμανοί έβαλαν φωτιά στο χωριό, τοποθέτησαν τα γυναικόπαιδα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και επί μια ολόκληρη εβδομάδα το μοναδικό τρόφιμό τους ήταν το λάδι από τα καντίλια της εκκλησίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά όπως οι γύρω περιοχές, κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη με όλα όσα έχει... Τρία καφενεδάκια, ένα κεντρικό κρεοπωλείο και ένα μίνι μάρκετ είναι όλα όσα διαθέτει, όμως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 15 εργαστήρια ειδών λαϊκής τέχνης. Και αυτό, γιατί η επεξεργασία του ξύλου αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων των ντόπιων, οι οποίοι με πολύ μεράκι κατασκευάζουν ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί... Είδη για το σπίτι, παιχνίδια, αντικείμενα για το νοικοκυριό, ακόμα και κοσμήματα, τα οποία με την απλότητά τους ξεπερνούν σε ευρηματικότητα ακόμα και το πιο ακριβό κόσμημα. Η τέχνη περνάει από γενιά σε γενιά και έτσι η οξιά, η μαύρη πεύκη, η δρυς, το ρόμπολο και η καστανιά μεταμορφώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες του κόσμου μα και σύμφωνα με τη φαντασία των δημιουργών της.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, η τεράστια βαλσαμωμένη αρκούδα μπορεί να σας μπερδέψει. Όμως η αλήθεια της θα σας κάνει να αγαπήσετε περισσότερο όλους αυτούς τους καθημερινούς ανθρώπους του χωριού που την τοποθέτησαν εκεί προς ευαισθητοποίηση όλων. Πάνε πολλά χρόνια από τότε που βρέθηκε τραυματισμένη από έναν Μηλιώτη (1992), ο οποίος δυστυχώς δεν κατάφερε να τη σώσει. Έτσι στήθηκε αυτή η γυάλινη κατασκευή και η αρκούδα βρήκε ένα νέο χώρο για να ατενίζει την καθημερινότητα των ανθρώπων και να «ζει» ανάμεσά τους, θυμίζοντάς τους πως κάποτε είχε και αυτή δικαίωμα στη ζωή.

Αρίστη

Εάν υπάρχουν ορεινοί παράδεισοι, το χωριό της Αρίστης συγκαταλέγεται μέσα σε αυτούς. «Καρφιτσωμένο» στο δυτικό Ζαγόρι, το χωριό εντυπωσιάζει με τη φύση και την αρχιτεκτονική του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χωριό Αρίστη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, όπου ο ένας δρόμος οδηγεί στα χωριά Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο. Ο δρόμος αυτός, που διασχίζεται από τον ποταμό Βοϊδομάτη, είναι αρκετά στενός και έχει πολλές απότομες στροφές.

Το φυσικό τοπίο όμως είναι υπέροχο και θα σας αποζημιώσει. Αν επισκεφθείτε την Αρίστη, θα πρέπει να ξέρετε ότι και το φαγητό είναι υπέροχο. Οι ηπειρώτικες πίτες, γεμιστές με τυρί, κρέας ή λαχανικά, συνιστώνται ανεπιφύλακτα, όπως και το τοπικό κρασί.

Η κεντρική πλατεία της Αρίστης διαθέτει μερικά παραδοσιακά καφενεία, την επιβλητική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και υπάρχουν, επίσης, καταστήματα διάσπαρτα σε όμορφα πλακόστρωτα σοκάκια που πωλούν είδη λαϊκής τέχνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βραδέτο

To Βραδέτο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340μ. στο όρος Τύμφη, στην οροσειρά της Πίνδου, και είναι το ψηλότερο από τα 46 χωριά του Ζαγορίου. Aξίζει να το επισκεφθείτε, αν σας αρέσει η πεζοπορία, καθώς ένα πετρόκτιστο μονοπάτι συνδέει το Καπέσοβο με το γειτονικό Βραδέτο.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή και να περιπλανηθείτε από το ένα χωριό στο άλλο μέσα από ένα πανέμορφο τοπίο.

Βοβούσα

Συνοδευόμενo από τον ήχο των νερών του ποταμού Αώου, η Βoβούσα είναι ένα λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου εντυπωσιακό χωριό. Το πέτρινο γεφύρι που συνδέει τους δύο οικισμούς του -ο ποταμός διασχίζει το χωριό και το χωρίζει- χρονολογείται από το 1748.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα όσα αξίζει, επίσης, να δείτε είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από το 1814. Οι λάτρεις των σπορ μπορούν να απολαύσουν διάφορες δραστηριότητες στα νερά του ποταμού, όπως ράφτινγκ, καγιάκ κ.α.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ