Ενα χωριό «πετράδι» στο Ζαγόρι: Με ανυπέρβλητης ομορφιάς αρχοντικά, λιθόστρωτα μονοπάτια και πλατεία σαν από παραμύθι [εικόνες]

Σταματημένο στον χρόνο το Δίλοφο, ένα κουκλίστικο παραδοσιακό χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου/Φωτογραφία: Instagram @minogiannisvalantis

Φωλιασμένα στη βόρεια οροσειρά της Πίνδου μέσα σε απόκρημνους βράχους, ορμητικά νερά, καταπράσινα δάση και μαγευτικές αλπικές λίμνες είναι τα μικροσκοπικά πέτρινα χωριά του Ζαγορίου, γνωστά ως Ζαγοροχώρια.

Σε αυτά τα απομακρυσμένα μικρά «πετράδια» μπορεί κανείς να ανακαλύψει τι σημαίνει πραγματικά ηπειρώτικη φιλοξενία και γραφική ομορφιά. Ενα από αυτά, ενδεχομένως το πιο ανέγγιχτο από τον χρόνο, είναι το Δίλοφο.

Και μπορεί από το πρωί του Σαββάτου η πανδημία του κορωνοϊού να μην μας επιτρέπει τις μετακινήσεις, όμως κανείς δεν μας έχει απαγορεύσει να ταξιδεύουμε με τις εικόνες…

Kτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων το Δίλοφο κατοικήθηκε για πρώτη φορά από τους Σλάβους τον 6ο αιώνα και το παλιό του όνομα ήταν «Σωπετσέλι» που σημαίνει τόπος με πολλά νερά επειδή ο Δίλοφος έχει πολλά πηγάδια με καθαρό γάργαρο νερό

Το 1927 το Σωποτσέλι πήρε το όνομά Αμπελιές και ένα χρόνο αργότερα μετανομάστηκε σε Δίλοφο επειδή βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λόφους. Το μικροσκοπικό λοιπόν Δίλοφο βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι, στα ορεινά της Τύμφης και έχει μόλις 40 μόνιμους κατοίκους.

Παλιά πέτρινα σπίτια στο Δίλοφο

Λιθόστρωτα σοκάκια και μονοπάτια, άβατο για το αυτοκίνητο και όλες τις …φασαριόζικες συνήθειες της πόλης.

Μια βόλτα στο γοητευτικό Δίλοφο

Αυτό για το οποίο φημίζεται το Δίλοφο είναι η χαρακτηριστική Ζαγορίτικη αρχιτεκτονική του, τα περισσότερα από εκατό καλοδιατηρημένα αρχοντικά του καθώς και μια πλατεία - όνειρο που μοιάζει βγαλμένη από εικονογράφηση παιδικού βιβλίου.

Το Δίλοφο είναι από τα καλύτερα διατηρημένα χωριά του Ζαγορίου, χαρακτηριστικό δείγμα ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής.

Μάλιστα τα παλιά κτίρια που χρειάζονται ανακαίνιση, ανακαινίζονται αυστηρά και ανακατασκευάζονται μόνο σύμφωνα με τα τοπικά στοιχεία και το ίδιο αρχιτεκτονικό στιλ. Γι' αυτό έχει χαρακτηριστεί ως ιστορική περιοχή με ιδιαίτερο κάλλος, λόγω της αρχιτεκτονικής, του παραδοσιακού σχεδιασμού και της λαογραφικής του σημασίας.

Στην πανέμορφη λοιπόν πλατεία δεσπόζει ένας τεράστιος πλάτανος, που όπως λέγεται απαριθμεί τέσσερις αιώνες ζωής και αποτελεί φυσικό μνημείο.

Παραδοσιακά κτίσματα, πέτρα και πράσινο

Περπατώντας κανείς στα λιθόστρωτα καλντερίμια του χωριού συναντάει την Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα, κοντά στο χωριό στην τοποθεσία «Σκούρτη» και την Αναγνωστοπούλειο σχολή, που λειτούργησε ως Αρρεναγωγείο και έπειτα ως Δημοτικό σχολείο και βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.

Φθινόπωρο στο Δίλοφο

Στο Δίλοφο βρίσκεται το ψηλότερο σπίτι του Ζαγορίου

Αυτό που για κανένα λόγο, όμως, δεν περνάει απαρατήρητο στο Δίλοφο, είναι το αρχοντικό Μακρόπουλου. Πρόκειται για ένα αρχοντικό με ύψος 13, 5 μέτρα, το ψηλότερο κτίσμα της περιοχής, το οποίο κρύβει μια πολύ ενδιαφέρουσα και ρομαντική ιστορία.

Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση ο γιος ενός εύρωστου οικονομικά Ζαγορίτη παντρεύτηκε ένα κορίτσι από ένα διπλανό χωριό. Επειδή όμως η κοπέλα νοσταλγούσε την οικογένειά της, ο σύζυγός της έχτισε το πανύψηλο αυτό αρχοντικό ώστε να μπορεί η αγαπημένη του να βλέπει το χωριό της. Αξίζει να σημειωθεί πως το αρχοντικό του Μακρόπουλου πλέον ονομάζεται οικία Λουμίδη και έχει περιέλθει στα χέρια της γνωστής οικογενείας.

Αρχοντικό Λουμίδη (πρώην Μακρόπουλου) Φωτογραφία: dilofo.gr

Αλλα αρχοντικά, που επίσης ξεχωρίζουν, είναι της Κλειώς Μηλκότη, χτισμένο το 1880 και διατηρητέο σε πολύ καλή κατάσταση, του Γεωργίου Βακόλα και άλλα.

Και λίγες ακόμη μαγευτικές εικόνες από το πανέμορφο Δίλοφο :

Περπατάμε εικονικά στο κουκλίστικο παραδοσιακό αυτό χωριό με τα πέτρινα σπιτάκια, τα φουντωτά δέντρα και τα γραφικά εκκλησάκια…

Oλα τα κτίσματά είναι φτιαγμένα από τοπικό σχιστόλιθο.
Όταν πέφτει η νύχτα στο Δίλοφο

Φωτογραφίες: Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χωριό ΔΙΛΟΦΟ Ζαγοροχώρια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ