Η άνοδος του θαλάσσιου τουρισμού, οι αυξήσεις στις τιμές καταλυμάτων και η αναζήτηση ιδιωτικότητας στρέφουν ολοένα και περισσότερους στις διακοπές με ιστιοπλοϊκό.
Παράλληλα για όσους αναζητούν την απόλυτη πολυτέλεια, οι θαλαμηγοί εξακολουθούν να αποτελούν μια διαφορετική, αλλά σαφώς ακριβότερη επιλογή.
Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό δεν αποτελούν πλέον προνόμιο λίγων
Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό δεν αποτελούν πλέον προνόμιο λίγων. Αντίθετα, εξελίσσονται σε μια ολοένα πιο δημοφιλή επιλογή για παρέες που θέλουν να γνωρίσουν το Αιγαίο διαφορετικά, αποφεύγοντας τον συνωστισμό των δημοφιλών νησιών και αποκτώντας πρόσβαση σε παραλίες και μικρούς όρμους που παραμένουν απρόσιτοι από τη στεριά. Η αύξηση του στόλου των επαγγελματικών ιστιοπλοϊκών τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την έντονη ζήτηση για πιο προσωποποιημένες εμπειρίες διακοπών, έχει αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι πλέον πιο προσιτό απ' ό,τι πολλοί φαντάζονται.
Ιδανικές συνθήκες για ιστιοπλοΐα
Η Ελλάδα, με περισσότερα από 12.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για ιστιοπλοΐα, δίνοντας τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να αλλάζουν προορισμό καθημερινά, να επιλέγουν μόνοι τους το σημείο όπου θα κολυμπήσουν και να ζουν τη θάλασσα χωρίς περιορισμούς.
Ο επαγγελματίας κυβερνήτης ιστιοπλοϊκών και άνθρωπος του θαλάσσιου τουρισμού Φίλιππος Βιντζηλαίος ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Ιδιοκτητών Ιστιοφόρων (ΠΑΣΙΔΙ) εξηγεί στο iefimerida ότι το προφίλ όσων επιλέγουν αυτή τη μορφή διακοπών έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
«Συνήθως οι διακοπές με σκάφος προτιμούνται από ανθρώπους που είναι από 25 έως 60 ετών. Έχουν διάθεση εξερεύνησης και ενδιαφέρον να γνωρίσουν περισσότερο τον θαλάσσιο τρόπο διακοπών. Την ελευθερία επιλογής τόπου των διακοπών εξασφαλίζει η επιλογή ακόμη και σε απάτητες παραλίες από τα 12.000 χιλιόμετρα της ακτογραμμής της Ελλάδας», αναφέρει.
Το βασικό ερώτημα, ωστόσο, αφορά το κόστος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, μια εβδομάδα διακοπών σε ιστιοπλοϊκό με σκιπερ για 4 άτομα το συνολικό κόστος για διακοπές στο Αιγαίο κυμαίνεται συνήθως από 2200 ευρώ έως 4500 ευρώ την εβδομάδα κατά τη χαμηλή και μεσαία περίοδο ενώ την high season δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 5500 ευρώ την εβδομάδα. Ένα ποσό που για πολλούς αποδεικνύεται ανταγωνιστικό σε σχέση με μια αντίστοιχη διαμονή σε δημοφιλή νησιά, ιδιαίτερα όταν υπολογιστούν τα έξοδα μετακίνησης, εστίασης και οι καθημερινές μεταφορές. «Το παλαιό καθεστώς όπου το σκάφος ήταν απαγορευτικό από πλευράς εξόδων έχει εκλείψει γιατί πλέον τα σκάφη είναι πολλά, η προσφορά είναι μεγάλη και οι παροχές είναι ιδανικές για παρέες, δεδομένου ότι τα σκάφη πλέον έχουν όλες τις απαραίτητες ανέσεις για να κάνουμε τις διακοπές μας», σημειώνει.
H παρουσία σκίπερ στο ιστιοπλοϊκό
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η παρουσία σκιπερ αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα για όσους δεν διαθέτουν τα απαραίτητα διπλώματα χειρισμού ή για όσους επιθυμούν να χαλαρώσουν πραγματικά στις διακοπές τους χωρίς το άγχος της πλεύσης. «Ο κυβερνήτης είναι υπεύθυνος και ξέρει ακριβώς πού θα μας πάει και εμείς θα έχουμε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας απλώς να απολαύσουμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βιντζηλαίος.
Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί και η δυνατότητα περιορισμού των καθημερινών εξόδων, καθώς οι επιβάτες μπορούν να προμηθευτούν τρόφιμα και να ετοιμάζουν τα γεύματά τους στην κουζίνα του σκάφους.
«Έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε τις δικές μας προμήθειες και να κάνουμε οικονομία ακόμη και στα φαγητά γιατί μπορεί να φτιάξουμε πάνω στο σκάφος το γεύμα μας», επισημαίνει. Για ένα ζευγάρι που επιθυμεί να νοικιάσει αποκλειστικά ένα ιστιοπλοϊκό με σκίπερ στο Αιγαίο για 7 ημέρες, το συνολικό κόστος κυμαίνεται συνήθως από 1.700 έως 3.500 ευρώ την εβδομάδα (περίπου 240 έως 500 ευρώ την ημέρα) κατά τη χαμηλή καιμεσαία περίοδο, ενώ στην υψηλή τουριστική περίοδο (Ιούλιος - Αύγουστος) μπορεί να ξεπεράσει τα 4500 ευρώ την εβδομάδα.
Ενώ για 6 άτομα που επιθυμούν να νοικιάσουν αποκλειστικά ένα ιστιοπλοϊκό με σκίπερ στο Αιγαίο για 7 ημέρες, το κόστος κυμαίνεται συνήθως από 2800 ευρώ έως 5500 ευρώ την εβδομάδα (περίπου 400 έως 780 ευρώ την ημέρα) κατά τη χαμηλή και μεσαία περίοδο, ενώ την υψηλή περίοδο (Ιούλιος - Αύγουστος) μπορεί να κυμανθεί από 5.500 ευρώ και να ξεπεράσει και τις 8000 ευρώ την εβδομάδα.
Όλα εξαρτώνται από την εποχή, το μέγεθος τους σκάφους και το δρομολόγιο. Όπως εξηγεί, ο κ. Βιντζηλαίος οι καλύτερες περίοδοι για ιστιοπλοϊκές διακοπές στις Κυκλάδες είναι ο Μάιος, ο Ιούνιος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι συνήθως πιο ήπιες και τα λιμάνια λιγότερο επιβαρυμένα.
Τώρα η ενοικίαση ενός καταμαράν για 4 άτομα με σκίπερ για μία εβδομάδα στο Αιγαίο κοστίζει περίπου από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ, με τις τιμές να είναι ενδεικτικές και ανάλογα με την εποχή, το μέγεθος του σκάφους και το δρομολόγιο. Επιπλέον έξοδα είναι τα καύσιμα και οι προμήθειες.
Τώρα για εκείνους που μπορούν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα, στην άλλη άκρη της αγοράς βρίσκονται οι θαλαμηγοί, που απευθύνονται σε όσους επιθυμούν υψηλότερο επίπεδο πολυτέλειας και πλήρεις ξενοδοχειακές υπηρεσίες πάνω στη θάλασσα.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών, cpt Γιώργος Βάλλης, εξηγεί ότι το πραγματικό κόστος μιας ναύλωσης δεν περιορίζεται στην αρχική τιμή του σκάφους, καθώς υπάρχουν και σημαντικά λειτουργικά έξοδα.
«Για μία θαλαμηγό της πιο οικονομικής κατηγορίας, μήκους δηλαδή 20-24 μέτρων, η εβδομαδιαία τιμή ενοικίασης κυμαίνεται από 15.000 ευρώ - 18.000 ευρώ και περιλαμβάνει το σκάφος και το πλήρωμα. Στην τιμή περιλαμβάνονται ο καπετάνιος, ο μάγειρας, ο ναύτης και η καμαρωτίνα, δηλαδή 3-4 άτομα πλήρωμα, ενώ δεν περιλαμβάνονται τα καύσιμα και η τροφοδοσία». Όπως επισημαίνει, ο κ. Βάλλης το συγκεκριμένο μέγεθος θαλαμηγού φιλοξενεί 6-8 άτομα και τα επιπλέον λειτουργικά έξοδα πρέπει να υπολογίζονται εξαρχής. «Τα καύσιμα και η τροφοδοσία υπολογίζονται περίπου στις 10.000 ευρώ επιπλέον την εβδομάδα. Έτσι, το συνολικό κόστος για μια θαλαμηγό αυτής της κατηγορίας διαμορφώνεται περίπου στις 25.000 - 28.000 ευρώ την εβδομάδα.
Ο cpt Γιώργος Βάλλης διευκρινίζει ακόμη ότι στις θαλαμηγούς αυτού του μεγέθους δεν προβλέπεται μηχανικός στο πλήρωμα, ενώ όλες οι εβδομαδιαίες ναυλώσεις ξεκινούν συνήθως από την Αθήνα.
Παρά τις διαφορές στο κόστος, κοινός παρονομαστής και στις δύο περιπτώσεις παραμένει η μοναδική εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού από τη θάλασσα. Από ένα ιστιοπλοϊκό που επιτρέπει σε μια παρέα να ανακαλύψει διαφορετικό νησί σχεδόν κάθε ημέρα μέχρι μια πολυτελή θαλαμηγό με πλήρωμα και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, το Αιγαίο εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς θαλάσσιου τουρισμού διεθνώς, προσφέροντας επιλογές που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες, απαιτήσεις και οικονομικές δυνατότητες.