Independent και Sun αναπαράγουν δημοσίευμα του iefimerida για τα Αντικύθηρα! - iefimerida.gr

Independent και Sun αναπαράγουν δημοσίευμα του iefimerida για τα Αντικύθηρα!

Το μικρό και απομονωμένο νησί των Αντικυθήρων
Το μικρό και απομονωμένο νησί των Αντικυθήρων/Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχουν μόλις 24 κατοίκους και αναζητούν μανιωδώς ανθρώπους που θα αγαπήσουν τον τόπο τους και θα μετακομίσουν μόνιμα εκεί. Ο λόγος για τα Αντικύθηρα, με την είδηση πως παρέχει επίδομα 500 ευρώ, στέγη και τροφή σε όσους αποφασίσουν να μείνουν εκεί, να κάνει τον γύρο του κόσμου και του διαδικτύου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το iefimerida πριν από 6 μήνες περίπου, φιλοξένησε στις σελίδες του ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ με τον πρόεδρο του νησιού Ανδρέα Χαρχαλάκη να αναφέρει πως η Μητρόπολη Κυθήρων και Μονεμβασιάς σε συνεργασία με τον Δήμο και την τοπική κοινότητα, δίνει επίδομα 500 ευρώ σε πολύτεκνες οικογένειες προκειμένου να εγκατασταθούν στο νησί για να «αναστηθεί» και πάλι ο τόπος τους.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο δήμαρχος, στο άρθρο που προκάλεσε αίσθηση: «Εμείς έχουμε ανάγκη από τρεις νέες οικογένειες, πολύτεκνες για να γίνουν τα Αντικύθηρα ζωντανά και γεμάτα παιδικές φωνές. Όπως ήταν και πριν από τέσσερις δεκαετίες όταν πήγαινα εγώ σχολείο. Τότε στο νησί επάνω ζούσαν περίπου 300 άτομα. Οι ειδικότητες των ανθρώπων που αναζητάμε είναι φούρναρης, οικοδόμος, ψαράς αλλά και κτηνοτρόφος. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο στα Αντικύθηρα».

Οι βραχώδεις ακτές των Αντικυθήρων
Οι βραχώδεις ακτές των Αντικυθήρων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το ρεπορτάζ του iefimerida

Και η είδηση αυτή, τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με μεγάλες ιστοσελίδες, όπως οι βρετανικές Independent και Sun αλλά και το Greek Reporter, να φιλοξενούν το θέμα στην κεντρική τους σελίδα με τίτλο «Εντυπωσιακό ελληνικό νησάκι δίνει 500 ευρώ σε όσους μετακομίσουν εκεί» επικαλούμενες το αποκλειστικό ρεπορτάζ του iefimerida.gr.

Η αναπαραγωγή της είδησης του iefimerida από την βρετανική Sun
Η αναπαραγωγή της είδησης του iefimerida από την βρετανική Sun

Φαίνεται μάλιστα πως η είδηση αυτή, έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τους ξένους, που οι LA Times, διάβασαν το ρεπορτάζ του iefimerida.gr και έστειλαν μέχρι και δημοσιογράφο στο νησί για να μιλήσει με τους κατοίκους, να δει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να ανακαλύψει πώς είναι η ζωή εκεί, εκθειάζοντας τα κάλλη του μικρού αυτού νησιού. Το ρεπορτάζ των LA Times, ακολούθως φιλοξένησαν μεγάλες ιστοσελίδες, όπως το Business Insider αλλά και το Marie Claire, με το νησί των Αντικυθήρων να γίνεται πλέον παγκοσμίως γνωστό.

Το ρεπορτάζ των LA Times για τα Αντικύθηρα
Το ρεπορτάζ των LA Times για τα Αντικύθηρα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διευκρινίσεις από το δήμο Αντικυθήρων: Δεν ζητούνται οικογένειες για να κατοικήσουν στα Αντικύθηρα

Εντωμεταξύ, διευκρινίσεις για το σχέδιο ήπιου εποικισμού των Αντικυθήρων εξέδωσε ο δήμος Κυθήρων σε ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση του δήμου Κυθήρων που αναρτήθηκε και στο Facebook:

«Με αφορμή συνεχή και επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα σχετικά με δήθεν επιδότηση κατοίκων για τον εποικισμό των Αντικυθήρων, ο Δήμος Κυθήρων, με αίσθημα ευθύνης, διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Το νησί των Αντικυθήρων, ευρισκόμενο στο μέσον της απόστασης Κυθήρων – Κρήτης, ανήκει διοικητικά στο Δήμο Κυθήρων και τις τελευταίες δεκαετίες υποφέρει από μεγάλη μείωση του μόνιμου πληθυσμού του. Ο σημερινός μόνιμος πληθυσμός του νησιού δεν υπερβαίνει τους 25 κατοίκους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και μια πενταμελής οικογένεια Αντικυθηρίων της Αττικής, που πριν 1 χρόνο έλαβε τη δύσκολη απόφαση να μείνει μόνιμα στο νησί με αποτέλεσμα να ανοίξει ξανά το Δημοτικό Σχολείο Αντικυθήρων, που είχε κλείσει από τη δεκαετία του 1990.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμος Κυθήρων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων και άλλους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επεξεργάζονται εδώ και σχεδόν 1 έτος, ένα πρόγραμμα ήπιου εποικισμού του νησιού, αρχικά με 5 πολύτεκνες οικογένειες από την Αθήνα. Ωστόσο, οι σκέψεις αυτές παραμένουν στο στάδιο του σχεδιασμού, καθώς, πριν από όλα, θα πρέπει να χτιστούν 5 νέες κατοικίες στο νησί, για τις οποίες η διαδικασία αδειοδότησης από την Πολεοδομία και το Δασαρχείο απαιτεί μήνες, αν όχι χρόνια λόγω υπαγωγής των Αντικυθήρων στο δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας NATURA 2000, αλλά και λόγω έλλειψης οριοθετημένων οικισμών στο νησί.

Τα δημοσιεύματα που διαρκώς εμφανίζονται και ανακοινοποιούνται δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα παραπληροφόρησης, με αποτέλεσμα ο Δήμος μας να πρέπει να απαντά καθημερινά σε εκατοντάδες τηλεφωνήματα και emails, από όλη σχεδόν την Ευρώπη, και συνεπώς να προκαλείται μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας της υπηρεσίας μας.

Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι:

  1. ΔΕΝ ζητούνται οικογένειες για να κατοικήσουν στα Αντικύθηρα. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης και ανέγερσης κατοικιών μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 2 ή 3 χρόνια.
  2. ΔΕΝ επιδοτούμε νέους κατοίκους.
  3. ΔΕΝ παραχωρούμε οικόπεδα ή αγροτεμάχια.

Ανησυχούμε πολύ, προφανώς, για την διαφαινόμενη ερήμωση των Αντικυθήρων, ενός ιστορικού νησιού της πατρίδας μας που πριν μερικές δεκαετίες είχε σχεδόν 500 μόνιμους κατοίκους. Ωστόσο, ο ήπιος εποικισμός του νησιού, θα πρέπει να γίνει με σαφές σχέδιο, χωρίς βιασύνη και στόχος μας είναι, οι 5 οικογένειες που θα κατοικήσουν στα Αντικύθηρα, να βοηθηθούν ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν δικό τους εισόδημα, να παράγουν προϊόντα ή υπηρεσίες και έτσι να δημιουργήσουν έναν νέο κύκλο οικονομίας στο νησί που δεν θα βασίζεται σε μόνιμη επιδοματική πολιτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ως Δήμος, στηρίζουμε την εμβληματική υποδομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που επέλεξε τα Αντικύθηρα για την δημιουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, μέσα από το οποίο θα δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας. Τέλος, αναμένουμε από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, που θα προκύψει σε λίγες ημέρες, την άμεση επανέναρξη των ερευνών στον χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, του σημαντικότερου αρχαίου ναυαγίου στον κόσμο, οι έρευνες στο οποίο τελούν από το 2015 υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι 2 αυτές δράσεις, μπορούν υπό συνθήκες να αποτελέσουν ακόμα ένα ανάχωμα στην ερήμωση του νησιού.
Κύθηρα, 5 Ιουλίου 2019
Εκ του Δήμου Κυθήρων

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ