Αεροσυνοδός αποκαλύπτει γιατί τα αεροπλάνα είναι πάντα τόσο κρύα - iefimerida.gr

Αεροσυνοδός αποκαλύπτει γιατί τα αεροπλάνα είναι πάντα τόσο κρύα

Κοπέλα με φούτερ κοιμάται στο αεροπλάνο
Αεροσυνοδός αποκαλύπτει γιατί τα αεροπλάνα είναι πάντα τόσο κρύα / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι επιβάτες ενός αεροπλάνου συχνά ψάχνουν για ζακέτα κατά τη διάρκεια των πτήσεων, καθώς η θερμοκρασία μέσα σε αυτό γίνεται αισθητά ψυχρή.

Οι καμπίνες των αεροπλάνων είναι διαβόητα κρύες, αλλά σύμφωνα με τους αεροσυνοδούς, υπάρχει πολύ καλός λόγος γι' αυτό.

Ο Jay Robert, ανώτερο μέλος διεθνούς πληρώματος καμπίνας και δημιουργός της κοινότητας A Fly Guy’s Cabin Crew Lounge, αποκάλυψε πρόσφατα τον εκπληκτικά περίπλοκο λόγο πίσω από τη θερμοκρασία στην καμπίνα και γιατί το να κρυώνει κανείς στον αέρα είναι στην πραγματικότητα ωφέλιμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί μέσα στα αεροπλάνα κάνει κρύο;

Μιλώντας στο UniLad Tech το 2024, εξήγησε: «Όταν το αεροπλάνο βρίσκεται στην πύλη, δροσίζεται μέσω ενός εξωτερικού συστήματος κλιματισμού. Μόλις βρεθεί στον αέρα, το αεροσκάφος βασίζεται στο εσωτερικό του σύστημα ψύξης, το οποίο τροφοδοτείται από τις μηχανές».

Ενώ οι πιλότοι ελέγχουν τον βασικό θερμοστάτη, οι αεροσυνοδοί μπορούν να κάνουν μικρές προσαρμογές μέσω του συστήματος ελέγχου της καμπίνας – αλλά για σημαντική αλλαγή απαιτείται επικοινωνία με το πιλοτήριο.

Σύμφωνα με την Taylor Garland, εκπρόσωπο της Ένωσης Αεροσυνοδών, οι καμπίνες χωρίζονται σε ζώνες για τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, το σύστημα είναι μια «ατελής επιστήμη», όπως δήλωσε: «Αν μια ζώνη είναι μεγάλη ή ο αισθητήρας θερμοκρασίας βρίσκεται κοντά σε πηγή θερμότητας – όπως για παράδειγμα ο θερμοστάτης στο σπίτι αν είναι δίπλα σε θερμαντικό σώμα – τότε το σύστημα θα νομίζει ότι η καμπίνα είναι πιο ζεστή απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα».

Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ωφέλιμες για την υγεία, την ασφάλεια και την οσμή των επιβατών.

Ο Robert θυμήθηκε ότι είχε εργαστεί σε τεράστιο αεροσκάφος με πάνω από 600 επιβάτες, και ένα από τα πράγματα που έπρεπε να «ελέγχει τακτικά» ήταν να μην ξεπερνά η θερμοκρασία τους 73°F (23°C).

Ο λόγος, όπως αποκάλυψε, είναι ότι οι επιβάτες είναι πιο πιθανό να λιποθυμήσουν αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 75°F (24°C).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ψυχρότερος αέρας βοηθά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ξηρού και πιεσμένου περιβάλλοντος της καμπίνας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και ζαλάδα.

Το τρίτο και τελευταίο πλεονέκτημα του ψυχρού αέρα στις πτήσεις δεν είναι τόσο επιστημονικό, αλλά ίσως είναι το πιο ουσιαστικό σε μια μακρά πτήση: μια ευχάριστη οσμή στην καμπίνα.

Σύμφωνα με τον Robert, οι πιο ζεστές καμπίνες «μυρίζουν πιο έντονα» επειδή η θερμότητα ενισχύει τα μόρια που προκαλούν δυσοσμία, πράγμα που σημαίνει ότι μια δυσάρεστη μυρωδιά μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα σε ένα θερμό αεροπλάνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αεροσυνοδος αεροπλάνο κρύο Αεροπλάνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ