Διαρροή-μαμούθ στο Facebook -Πώς θα δείτε αν διέρρευσαν δικά σας προσωπικά στοιχεία - iefimerida.gr

Διαρροή-μαμούθ στο Facebook -Πώς θα δείτε αν διέρρευσαν δικά σας προσωπικά στοιχεία

Facebook διαρροή δεδομένων
Διαρροή δεδομένων χρηστών του Facebook / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αποκάλυψαν ότι διέρρευσαν τα προσωπικά στοιχεία περίπου μισού δισεκατομμυρίου χρηστών του Facebook -ένας «θησαυρός» δεδομένων που περιλαμβάνει ονόματα, ημερομηνίες γενεθλίων, αριθμούς τηλεφώνου και διευθύνσεις.

Το Facebook είπε ότι η μαζική διαρροή προέρχεται από ένα κενό ασφαλείας που είχε εντοπιστεί το 2019, το οποίο έκτοτε έχει διορθωθεί. Το Facebook, ωστόσο, δεν βοηθάει καθόλου στο να μάθει κάποιος εάν τα δεδομένα του έχουν συμπεριληφθεί στην παράβαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε εάν το email σας ανήκει στα προσωπικά στοιχεία που διέρρευσαν

Εάν όμως θέλετε να μάθετε εάν τα δικά σας προσωπικά στοιχεία έχουν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε εάν το email σας είναι ένα από αυτά. Πώς;

Μια ανεξάρτητη ιστοσελίδα, το haveibeenpwned.com, διευκολύνει τον έλεγχο, καθώς τσεκάρει εάν το email σας είναι μεταξύ των κλεμμένων.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι «χτυπήθηκαν» 533 εκατομμύρια λογαριασμοί, ωστόσο μόνο 2,5 εκατομμύρια από αυτούς περιλάμβαναν email στα προσωπικά στοιχεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δημιουργός του HaveIBeenPwned και ειδικός ασφαλείας Τρόι Χαντ, δήλωσε στο Twitter πως εξετάζει εάν θα προσθέσει αριθμούς τηλεφώνου στην ιστοσελίδα haveibeenpwned.com.

«Η κύρια τιμή των δεδομένων είναι η συσχέτιση αριθμών τηλεφώνου με ταυτότητες. Ενώ κάθε εγγραφή περιελάμβανε τηλέφωνο, μόνο 2,5 εκατομμύρια περιείχαν μια διεύθυνση email» ανέφερε η σελίδα του Χαντ.

Μια άλλη επιλογή προσφέρει η ιστοσελίδα The News Each Day, που επιτρέπει στους επισκέπτες να βάλουν σε ειδική φόρμα τον αριθμό του τηλεφώνου τους και να λάβουν μια απάντηση: «Ο τηλεφωνικός σας αριθμός περιλαμβάνεται στα δεδομένα» ή «ο τηλεφωνικός σας αριθμός δεν περιλαμβάνεται στα δεδομένα». Άγνωστη παραμένει ποια είναι πολιτική ιδιωτικότητας του εν λόγω ιστότοπου, πέρα από μια πρόταση που αναφέρει: «ο ιστότοπος αυτός χρησιμοποιεί Google Analytics για να διαπιστώνει πόσοι άνθρωποι τον χρησιμοποιούν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και αυτά τα δεδομένα προέρχονται από το 2019, θα μπορούσαν να έχουν αξία για τους χάκερ και εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Facebook email λογαριασμός χάκερ παραβίαση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ