Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των ανθρώπων, όμως δεν βλέπουμε ακόμη ρομπότ μέσα στα σπίτια να κάνουν δουλειές.
Είναι σενάριο που έχει «προβλέψει» η επιστημονική φαντασία εδώ και δεκαετίες: τα ρομπότ αναλαμβάνουν τις δουλειές των ανθρώπων, πλένουν τα πιάτα, σκουπίζουν, καθαρίζουν το σπίτι, προσέχουν τα παιδιά.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια και πράγματι κάποιες εταιρείες φαίνεται πως στοχεύουν στην ανάπτυξη τέτοιων ρομπότ, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο.
Μια από τις εταιρείες που δουλεύουν σε τέτοιου τύπου εφαρμογές για τα ρομπότ είναι η Tesla. Αφού είδαμε το ρομπότ «Optimus» να χορεύει, τώρα έχουμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε όσο εκτελεί καθημερινές δουλειές.
Λαμβάνοντας οδηγίες μέσω εντολών σε απλή, φυσική γλώσσα, το ρομπότ πετάει τα σκουπίδια στον κάδο, καθαρίζει το φαγητό από το τραπέζι με ένα μικρό φαράσι, σκίζει ένα κομμάτι από το χαρτί της κουζίνας, σκουπίζει με την ηλεκτρική σκούπα και ανακατεύει το φαγητό στην κατσαρόλα, μεταξύ άλλων.
Μπορεί να πρόκειται για απλές, καθημερινές δουλειές που δεν εντυπωσιάζουν και τόσο (το ρομπότ δεν φτάνει, για την ώρα, την επιδεξιότητα ενός ανθρώπου), όμως αυτό που πράγματι εντυπωσιάζει είναι η συνεχής πρόοδος των μηχανικών της Tesla, καθώς οι κινήσεις του ρομπότ γίνονται όλο και πιο περίπλοκες και, ταυτόχρονα, βελτιώνονται συνεχώς και δείχνουν πιο φυσικές.
Δείτε το ρομπότ της Tesla να κάνει καθημερινές δουλειές:
Σχολιάζοντας το πιο πρόσφατο βίντεο, ο επικεφαλής της ομάδας Optimus, Milan Kovac, ανέφερε σε ανάρτηση στο X: «Ένας από τους στόχους μας είναι να μάθει το Optimus απευθείας από βίντεο ανθρώπων στο διαδίκτυο».
Ο Kovac είπε πως η ομάδα του πέτυχε πρόσφατα «σημαντική πρόοδο», η οποία τους επιτρέπει πλέον να μεταφέρουν «ένα μεγάλο κομμάτι της μάθησης απευθείας από ανθρώπινα βίντεο στα ρομπότ (προς το παρόν από οπτική πρώτο προσώπου)», εξηγώντας ότι αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώνουν νέες εργασίες πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τη χρήση μόνο δεδομένων τηλεχειρισμού.
Στη συνέχεια, η εταιρεία θέλει να καταφέρει ώστε το ρομπότ να εκτελεί εργασίες μόνο του -είτε στον πραγματικό κόσμο είτε σε προσομοιώσεις- και να μαθαίνει από διαδικτυακά βίντεο τρίτου προσώπου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος μιλά με ενθουσιασμό για το Optimus από τότε που το πρότζεκτ ανακοινώθηκε το 2021, έχει δηλώσει ότι χιλιάδες από αυτά τα ρομπότ μπορεί κάποια μέρα να αναπτυχθούν δίπλα στους εργαζόμενους στα εργοστάσια της Tesla, αναλαμβάνοντας «επικίνδυνες, επαναλαμβανόμενες και βαρετές εργασίες».
Ο Μασκ αποκάλεσε το Optimus «το μεγαλύτερο προϊόν όλων των εποχών» σε ανάρτησή του.