Απίστευτο βίντεο από το παράθυρο του «Artemis II» -Η στιγμή που η κάψουλα μπαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης - iefimerida.gr

Απίστευτο βίντεο από το παράθυρο του «Artemis II» -Η στιγμή που η κάψουλα μπαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης

Η αστροναύτης της αποστολής Artemis II, Κριστίνα Κοχ ατενίζει τη Γη από το παράθυρο του διαστημικού σκάφους Orion, την Πέμπτη, 2 Απριλίου 2026
Η αστροναύτης της αποστολής «Artemis II» Κριστίνα Κοχ ατενίζει τη Γη από το παράθυρο του διαστημικού σκάφους Orion, την Πέμπτη 2 Απριλίου 2026 / Εικόνα: NASA μέσω AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR


Στις 11 Απριλίου 2026 η αποστολή «Artemis II» (Άρτεμις 2) της NASA επέστρεψε με επιτυχία στη Γη, ολοκληρώνοντας ένα ιστορικό 10ήμερο ταξίδι γύρω από τη Σελήνη.

Το διαστημόπλοιο Orion που μετέφερε τους τέσσερις αστροναύτες εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα έως 40.000 χλμ./ώρα και προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανοιχτά της Καλιφόρνια (κοντά στο Σαν Ντιέγκο και στη Σάντα Μπάρμπαρα).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα, έξι μήνες μετά την επιστροφή, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο από τη διαδικασία επιστροφής της αποστολής στη Γη, αλλά μέσα από το παράθυρο της κάψουλας.

Οι τέσσερις αστροναύτες, Ριντ Ουάιζμαν, Βίκτορ Γκλόβερ, Κριστίνα Κουκ και Τζέρεμι Χάνσεν, εκείνες τις στιγμές υπέμειναν ακραία ζέστη και τεράστια πίεση, κι αυτή είναι η θέα που έβλεπαν από το παράθυρο του Orion:

Το βίντεο καταγράφει τη φλογερή λάμψη πλάσματος και τους ακριβείς ελιγμούς, αφήνοντας τους θεατές έκπληκτους από τη μηχανική και την ασφαλή επιστροφή του πληρώματος στη Γη, μετά το ιστορικό 10ήμερο ταξίδι τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ώρα της επιστροφής στη γήινη ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία στην εξωτερική ασπίδα θερμότητας έφτασε έως και τους 2.760°C, ενώ το σκάφος χρησιμοποίησε 2 πιλοτικά αλεξίπτωτα και 3 κύρια αλεξίπτωτα για να επιβραδύνει την ταχύτητα της πτώσης.

Το βίντεο -συνολικής διάρκειας περίπου 23 λεπτών- τραβήχτηκε από την Cabcam2, που ήταν τοποθετημένη στο μπροστινό παράθυρο του πιλότου.

Ο ήχος της κάμερας κατέγραψε τους δυναμικούς θορύβους από την επανείσοδο, συμπεριλαμβανομένων διακοπτόμενων ήχων χτυπήματος από τους προωθητήρες RCS.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιστασιακά, ακούγονται και οι φωνές των αστροναυτών, αλλά είναι σχεδόν ακατανόητες, καθώς η κάμερα/μικρόφωνο ήταν τοποθετημένη απευθείας στο παράθυρο.

Η σημασία της ιστορικής αποστολής

Η αποστολή «Άρτεμις 2» εκτοξεύθηκε με επιτυχία την 1η Απριλίου 2026 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι και ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου 2026 με την ασφαλή προσθαλάσσωσή της στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αυτή ήταν η πρώτη επανδρωμένη δοκιμή του προγράμματος «Άρτεμις» και η πρώτη φορά που άνθρωποι ταξίδεψαν κοντά στη Σελήνη μετά από περισσότερες από πέντε δεκαετίες - από την εποχή του «Απόλλων 17», τον Δεκέμβριο 1972.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, το πλήρωμα έσπασε το ιστορικό ρεκόρ απόστασης από τη Γη, που κατείχε το «Απόλλων 13» από το 1970.

Η επόμενη «Άρτεμις 3»

Η αποστολή «Άρτεμις 3» (Artemis III) είναι η επόμενη προγραμματισμένη επανδρωμένη πτήση του προγράμματος της NASA, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του 2027 (με ιδανικό στόχο τον Ιούνιο του 2027).

Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί με τον ίδιο τύπο πυραύλου και σκάφους όπως στην «Άρτεμις 2» -SLS (Space Launch System) και κάψουλα Orion- και, αντί για προσσελήνωση, θα πραγματοποιήσει μια κρίσιμη δοκιμή σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

Στόχος είναι η δοκιμή των συστημάτων προσέγγισης και πρόσδεσης (rendezvous and docking) του σκάφους Orion με τις εμπορικές σεληνάκατους (όπως το Starship της SpaceX), ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη επανδρωμένη προσσελήνωση που μετατέθηκε για την αποστολή «Άρτεμις 4» το 2028.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πλήρωμα

Η NASA ανακοίνωσε επίσημα τον Ιούνιο του 2026 τα τέσσερα μέλη που θα στελεχώσουν την αποστολή:
• Ράντι Μπρέσνικ (NASA - διοικητής),
• Λούκα Παρμιτάνο (ESA / Ιταλία - πιλότος, ο πρώτος Ιταλός σε αποστολή «Άρτεμις»),
• Αντρέ Ντάγκλας (NASA - ειδικός αποστολής),
• Φρανκ Ρούμπιο (NASA - ειδικός αποστολής).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αρτεμις NASA αποστολή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ