Γιατί η 9η Ιουλίου θα είναι η πιο σύντομη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ και πώς «φταίει το φεγγάρι» - iefimerida.gr

Γιατί η 9η Ιουλίου θα είναι η πιο σύντομη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ και πώς «φταίει το φεγγάρι»

ημέρα
© Shutterstock
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Σήμερα, Τρίτη 9 Ιουλίου, η Γη θα βιώσει τη συντομότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η διάρκειά της θα είναι μειωμένη κατά 1,3 έως 1,6 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Η 22α Ιουλίου και η 5η Αυγούστου αναμένεται να είναι παρομοίως σύντομες, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς (IERS).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εν λόγω οργανισμός είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της αρνητικής δευτερολεπτικής διόρθωσης (negative leap second), που θα καταστεί αναγκαία λόγω της σειράς αυτών των μικρότερων σε διάρκεια ημερών.

Αυτό θα οδηγήσει στην πρώτη χρονική ρύθμιση αυτού του είδους στην ιστορία και αναμένεται να γίνει το 2029.

Με απλά λόγια, πώς η Σελήνη επηρεάζει την ταχύτητα της περιστροφής της Γης

Η ταχύτητα της περιστροφής της Γης μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως οι εποχιακές αλλαγές και οι φυσικές καταστροφές. Η σημερινή «διαταραχή» αποτελεί την έκτη περίπτωση τέτοιου είδους από το 2020, και σύμφωνα με τους επιστήμονες αναμένονται περισσότερες.

Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με επιστήμονες, αυτό το καλοκαίρι η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα λόγω της θέσης της Σελήνης.

Μία εξήγηση με απλά λόγια για το πώς η Σελήνη επηρεάζει την ταχύτητα της περιστροφής της Γης δίνει το Live Science:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στις 9 Ιουλίου, 22 Ιουλίου και 5 Αυγούστου 2025, η Σελήνη θα βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόστασή της από τον ισημερινό της Γης, γεγονός που αλλάζει την επίδραση που έχει η βαρυτική της έλξη στον άξονα του πλανήτη μας. Σκεφτείτε τη Γη σαν μια σβούρα - αν βάλετε τα δάχτυλά σας γύρω από τη μέση και περιστραφεί, δεν θα περιστραφεί τόσο γρήγορα όσο αν την κρατάτε από πάνω και κάτω. Με τη Σελήνη πιο κοντά στους πόλους, η περιστροφή της Γης επιταχύνεται, κάνοντας την ημέρα μας μικρότερη από το συνηθισμένο».

Τι λένε οι ειδικοί

Ο γεωφυσικός Duncan Agnew από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας τόνισε πως, παρότι δεν πρόκειται για κάποια τεράστια αλλαγή στην περιστροφή της Γης, αποτελεί ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο.

«Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ ασυνήθιστη εποχή», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ημέρα μέρα γη 24ωρο Σελήνη φαινόμενο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ