To 5G μας συστήνει τις έξυπνες πόλεις -Πόσο κοντά βρισκόμαστε στο μέλλον; | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | iefimerida.gr

To 5G μας συστήνει τις έξυπνες πόλεις -Πόσο κοντά βρισκόμαστε στο μέλλον;

Το νέο πρωτοποριακό δίκτυο 5G
Το νέο πρωτοποριακό δίκτυο 5G
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει τα τελευταία χρόνια για την τεχνολογία 5G; Τι είναι όµως εκείνο που κάνει τον νέο, προηγµένο τρόπο µετάδοσης της πληροφορίας τόσο καινοτόµο και ριζοσπαστικό;

Το 4G, που σήμερα θεωρείται σχεδόν δεδομένο για κάθε χρήστη έξυπνου κινητού τηλεφώνου, ήρθε για να μεταβάλει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους γύρω μας, αλλά και με τον ψηφιακό κόσμο. Έδωσε «χώρο» σε αναρίθμητες εφαρμογές στην παλάμη του χεριού μας, να προσφέρουν αντίστοιχα αμέτρητες επιλογές στις άκρες των δακτύλων μας.

To 5G θα φέρει την επανάσταση στις έξυπνες πόλεις

Αν η τεχνολογία 4G μας πήγε ένα βήμα μπροστά στην τεχνολογία της επικοινωνίας, το 5G έρχεται να επιταχύνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αυτή τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Με ταχύτητα μετάδοσης πληροφορίας που ξεπερνά τα 20Gbps (ασύλληπτα πιο γρήγορη από το 4G), το 5G υπόσχεται να συνδέει ανθρώπους, αντικείμενα, αγαθά, υπηρεσίες, εφαρμογές και τοποθεσίες με τρόπο που δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πρωτοποριακό δίκτυο 5G διαμορφώνει το αστικό περιβάλλον του μέλλοντος
Το πρωτοποριακό δίκτυο 5G διαμορφώνει το αστικό περιβάλλον του μέλλοντος

Εκεί που το 4G έφερε μια κοσμογονική έκρηξη στον κόσμο των έξυπνων τηλεφώνων, το 5G θα κάνει το ίδιο με τις έξυπνες πόλεις. Υπολογίζεται πως ως το 2024 ο μισός πληθυσμός της Γης θα «τρέχει» με ταχύτητες 5G, ενώ ως το 2030 περίπου 125 δισεκατομμύρια συσκευές και αισθητήρες στο σπίτι, το αυτοκίνητο, το γραφείο και τους δρόμους θα δημιουργούν ένα δίκτυο που θα αλληλεπιδρά, δημιουργώντας με «ταχύτητα φωτός» νέα περιβάλλοντα μέσα στα οποία θα ζούμε και θα δραστηριοποιούμαστε.

Τα πλεονεκτήματα του 5G στα αστικά περιβάλλοντα

Η τεχνολογία 5G θα γίνει η βάση για την εξάπλωση των αυτόνομων οχημάτων και έξυπνων δικτύων μεταφοράς, όλα στην υπηρεσία καλύτερης ποιότητας ζωής στις μεγαλουπόλεις, που θα μειώσουν τον αριθμό των αυτοκινήτων και φυσικά την κίνηση στους δρόμους.

Τα αυτόνομα οχήματα στην υπηρεσία της πόλης
Τα αυτόνομα οχήματα στην υπηρεσία της πόλης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένες πόλεις βρίσκονται ήδη στον δρόμο προς αυτή την εποχή, με τη Σανγκάη να διαθέτει ήδη 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα έξυπνου δικτύου μετακίνησης μέσω του 5G, και το Φοίνιξ των ΗΠΑ να διαθέτει το πρώτο δίκτυο αυτόνομων ταξί που κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους.

Οι αισθητήρες των μεγάλων πόλεων θα μπορούν να συλλέγουν δεδομένα σε απίστευτες ταχύτητες, προκειμένου να διαμορφώνουν τις πολιτικές τους με τρόπο που να βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες στο αστικό περιβάλλον. Ένα τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα, που συλλέγει πληροφορίες για τον καιρό, την κίνηση στους δρόμους, την αστική ρύπανση και το σύστημα συλλογής απορριμμάτων, έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή σε γειτονιές του Σικάγου.

Το προηγμένο δίκτυο 5G θα δώσει αμέτρητα εργαλεία στις πόλεις ώστε να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να διαχειρίζονται περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Έξυπνες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης
Έξυπνες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

Η Σεούλ στη Νότια Κορέα διαθέτει ήδη ένα πρόγραμμα που στέλνει drone προκειμένου να κάνουν έρευνα και διάσωση σε περιπτώσεις φυσικών ή άλλων καταστροφών, την ώρα που συνδέει τους διασώστες με γιατρούς απ’ όποια γωνιά του πλανήτη, προκειμένου να δώσουν πολύτιμες συμβουλές για τις πρώτες βοήθειες στο σημείο ενός ατυχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα μιας έξυπνης πόλης, όπως θα διαμορφωθεί μετά την εξάπλωση των δικτύων 5G, είναι η πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες για όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά και για χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη. Μια ευκαιρία ψηφιακής πρόσβασης στην παιδεία, την εκπαίδευση, αλλά και την παροχή υπηρεσιών υγείας ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν σήμερα είδη βασικής ανάγκης για τους πολίτες.

Μάθετε περισσότερα για την επανάσταση του 5G

Tο νέο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο», που αφορά στις έξυπνες πόλεις και τις μετακινήσεις του μέλλοντος, είναι πλέον διαθέσιμο στο YouTube κανάλι της.

Το δεύτερο θεματικό επεισόδιο επικεντρώνεται στις αυτοματοποιημένες μετακινήσεις ανθρώπων κι υλικών αγαθών, συστήνοντάς μας τα αυτόνομα και τα συνεργατικά αυτόνομα οχήματα και μας βοηθά να «οραματιστούμε» την εξέλιξη της αυτόνομης οδήγησης σε μαζική κλίμακα.

Παράλληλα, καταγράφονται τα πλεονεκτήματα των 5G εφαρμογών στις οδικές αρτηρίες, καθώς και στη νέα γενιά οχημάτων, όπως η αναμενόμενη μείωση των τροχαίων, η ανεξαρτητοποίηση των Ατόμων με Αναπηρία ως προς τις μετακινήσεις τους, καθώς και η αξιοποίηση του χρόνου παραμονής εντός του οχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, βλέπουμε πώς το 5G θα κάνει τις πόλεις πιο φιλικές για όλους και μαθαίνουμε τους τρόπους με τους οποίους τα δίκτυα 5ης γενιάς θα «εξυπηρετούν» τις γειτονιές του μέλλοντος, συμβάλλοντας στην ορθολογική διαχείριση και τον έλεγχο της ενέργειας, καθώς και για τις εφαρμογές σε ζητήματα περιβαλλοντικής και πολιτικής προστασίας.

Η πρωτότυπη σειρά της COSMOTE για την τεχνολογία 5G

Η πρωτότυπη σειρά μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE, «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο», που προβάλλεται στο YouTube κανάλι της, ξεδιπλώνει -μέσω έξι επεισοδίων- τις απεριόριστες δυνατότητες και εφαρμογές του 5G μέσα από αφηγήσεις και συνεντεύξεις ειδικών, απλά παραδείγματα και τη βοήθεια animation και γραφικών.

Στόχος είναι να μπορούν όλοι να μάθουν και να καταλάβουν τα πάντα γύρω από το 5G: τι είναι αυτή η επαναστατική τεχνολογία, ποιες είναι οι εφαρμογές της και πώς θα βελτιώσει τη ζωή μας.

COSMOTE 5G: Το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στην Ελλάδα

Πρόσβαση στο COSMOTE 5G, το μεγαλύτερο δίκτυο 5G στην Ελλάδα, έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες και επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση και ανεξαρτήτως προγράμματος. Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν πιστοποιημένη 5G συσκευή από το δίκτυο COSMOTE.

Η λίστα με τη μεγαλύτερη γκάμα πιστοποιημένων 5G συσκευών είναι διαθέσιμη στο cosmote.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ COSMOTE 5G μέλλον έξυπνη πόλη Τεχνολογία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ