Πώς κατάφεραν ζευγάρια να νικήσουν την απόσταση όταν τα σύνορα έκλεισαν λόγω κορωνοϊού -Οι ιστορίες τους μοιάζουν με σενάρια ταινιών - iefimerida.gr

Πώς κατάφεραν ζευγάρια να νικήσουν την απόσταση όταν τα σύνορα έκλεισαν λόγω κορωνοϊού -Οι ιστορίες τους μοιάζουν με σενάρια ταινιών

ζευγάρι αγκαλιά χαμογελαστό
Πολλά ήταν τα ζευγάρια που είχαν σχέση από απόσταση λόγω του κορωνοϊού / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όταν τα σύνορα ξαφνικά έκλεισαν στην αρχή της πανδημίας, οι ζωές πολλών ανθρώπων άλλαξαν. Ειδικά για τα ζευγάρια που ζουν σε διαφορετικές χώρες, οι συνέπειες ήταν μεγάλες.

Η μοναξιά κατά τη διάρκεια των lockdown, μακριά από φίλους και οικογένεια, ήταν κάτι που οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να αντέξουν. Ορισμένοι λοιπόν προσπάθησαν να βρουν τρόπους να φτάσουν ο ένας στον άλλο και μοιράστηκαν τις ιστορίες τους στο Euronews (σ.σ.: κάποια από τα ονόματα έχουν αλλάξει).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νικόλ και ο Νικ από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα

Δύο από αυτούς είναι η Νικόλ και ο Νικ. Πρόκειται για μια... ελληνο-αμερικανική σχέση που επισημοποιήθηκε στη Σερβία. Η Νικόλ γνώρισε τον Νικ ενώ έκανε μόνη διακοπές στη Σαντορίνη. Συνέχισαν να έχουν επαφή αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ και μέσα στους επόμενους έξι μήνες κατέληξε να κάνει το μεταπτυχιακό της σε μία σχολή στην Ευρώπη.

Όταν το ανακάλυψε ο Νικ, την κάλεσε να τον επισκεφτεί και να μείνει μαζί με τον ίδιο και την οικογένειά του στην Ελλάδα. Έμεινε μαζί του για δύο εβδομάδες το Πάσχα και -όπως λένε- τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Συναντιόντουσαν κάθε μήνα, με τη Νικόλ να τον επισκέπτεται συνήθως στην Ελλάδα, αλλά κι εκείνος πήγε να την επισκεφτεί μια φορά ενώ βρισκόταν στην Ιταλία σπουδάζοντας και δύο φορές στην πατρίδα της, στις ΗΠΑ.

Τα αγγλικά είναι η δεύτερη γλώσσα του Νικ και το ταξίδι του να την επισκεφτεί στις ΗΠΑ ήταν η πρώτη του φορά που έφευγε από την Ελλάδα. Οι γονείς του και οι περισσότεροι από την οικογένεια και τους φίλους του δεν μιλούν αγγλικά, επομένως η Νικόλ προσπάθησε να μάθει ελληνικά.

Ήταν στο δεύτερο ταξίδι του στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2019, αφού ήταν μαζί για ενάμιση χρόνο, όταν της έκανε πρόταση γάμου. Υπέβαλαν αίτηση για βίζα αρραβώνα και περίμεναν υπομονετικά -και χώρια- ενώ η αρμόδια Αρχή επεξεργαζόταν το αίτημά τους. Στη συνέχεια, στις αρχές του 2020, ο κορωνοϊός «χτύπησε» όλη την υφήλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επόμενοι οκτώ μήνες ήταν από τους πιο δύσκολους στη ζωή τους. Προσπαθούσαν να είναι υπομονετικοί και να περιμένουν να ξανανοίξουν τα σύνορα, επικοινωνώντας συνεχώς με πρεσβείες και δικηγόρους που προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να τους κάνουν να είναι μαζί.

Όπως λέει η Νικόλ, ενώ δεν είναι ένα άτομο που πέφτει εύκολα στη θλίψη ή στις αρνητικές σκέψεις,, εκείνη η περίοδος ήταν από τις πιο σκοτεινές που έχει ζήσει ποτέ. Δεν μπορούσε να φάει ή να κοιμηθεί, ήταν πολύ ανήσυχη και αγχωμένη. Εν τω μεταξύ, γύρω της, όπως περιγράφει, οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν αυτήν την αβεβαιότητα με τους συντρόφους τους στο πλευρό τους.

Μετά από περίπου επτά μήνες χωρίς να έχει γίνει καμία κίνηση για τις βίζες τους (η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν επεξεργάστηκε βίζες ή δεν πραγματοποίησε συνεντεύξεις λόγω COVID), βρήκε ένα από τα πολύ στενά κριτήρια στη λίστα εξαιρέσεων. Το να παντρευτείς ήταν ένας τρόπος να είσαι μαζί με τον άνθρωπό σου. Έτσι, συναντήθηκαν στη Σερβία και τον Δεκέμβριο του 2020 κατάφεραν να παντρευτούν. Βέβαια μέχρι να γίνει κι αυτό, συνάντησαν επίσης πολλά εμπόδια. Αλλά τελικά είχαν τα χαρτιά που σήμαινε ότι η Νικόλ μπορούσε να μπει νόμιμα στην Ελλάδα.

Αυτή την περίοδο, η Νικόλ βρίσκεται στην Ελλάδα, με τον Νικ, περιμένοντας την πλήρη βίζα τους λόγω γάμου, για να μπορέσει επιτέλους να επιστρέψει μαζί της στις ΗΠΑ. Το ζευγάρι σκοπεύει να κάνει τον ελληνικό γάμο της τον Μάιο του 2022, όταν όλη η οικογένεια και οι φίλοι της από τις ΗΠΑ μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα για να γιορτάσουν μαζί τους και τελικά να γνωρίσουν όλη την οικογένεια του Νικ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας την ιστορία της, η Νικόλ ελπίζει όλα τα ζευγάρια που αναγκάστηκαν να μένουν χώρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας να καταφέρουν να είναι και πάλι μαζί.

Η Ντάνα και ο Λόιντ από τη Ρωσία και την Ολλανδία

Ντάνα και ο Λόιντ: Η ιστορία τους θα μπορούσε να είναι μια ταινία δράσης. Η Ντάνα είναι Ρωσίδα και ο σύντροφός της είναι Ολλανδός. Συναντηθήκανε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια στη Μόσχα. Αφού ανταλλάσσανε μηνύματα για περίπου ένα μήνα, τη ρώτησε αν ήθελε να τον επισκεφτεί στο Άμστερνταμ. Εκείνη, είχε κάνει κράτηση για να πάει σε ένα φεστιβάλ τροφίμων στο Παρίσι και η πτήση της εκεί περιλάμβανε μια στάση στο Άμστερνταμ. Αποφάσισε ότι ήταν ένα σημάδι να επισκεφτώ τον Λόιντ και έτσι ξεκίνησαν τη σχέση εξ αποστάσεως.

Το 2019 ήταν αρκετά εύκολο γιατί μπορούσαν να ταξιδέψουν. Ο Λόιντ γνώρισε τα παιδιά της μέσω βιντεοκλήσης και άρχισαν να σκέφτονται να προχωρήσουν σε μια πιο σημαντική δέσμευση και να γνωρίσουν τις οικογένειές τους. Αλλά τότε το 2020, τα σύνορα ξαφνικά έκλεισαν.

Η σχέση τους έγινε εντελώς ψηφιακή. Ξυπνούσαν μαζί, εργάζονταν μαζί, μαγείρευαν μαζί. Αλλά online. Βοηθούσε τα παιδιά της με τα μαθήματα του σχολείου, ενώ εκείνη εργαζόταν. Ήταν σαν μια πραγματική οικογένεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Αύγουστο, η Ντάνα μπόρεσε να πάει στην Ολλανδία - ήταν σαν μια ταινία δράσης. Έπρεπε να πλαστογραφήσει τα έγγραφά της για να διασχίσει τα ρωσικά σύνορα και να φτάσει στη Λευκορωσία, να τη διασχίσει παρά την επανάσταση, προσπαθώντας να μην συλληφθεί και να σταλεί πίσω στην πατρίδα της. Αλλά τα κατάφερε και τελικά έφτασε στον Λόιντ μετά από επτά μήνες.

Εκείνος της έκανε πρόταση γάμου και ξεκίνησαν να σκέφτονται έναν τρόπο για να γνωρίσει από κοντά και τα παιδιά της. Τα ρωσικά σύνορα ήταν ακόμη κλειστά και δεν έγιναν δεκτά ειδικά αιτήματα. Ακόμα και τον Ιανουάριο, όταν είχαν μια οικογενειακή τραγωδία, ήταν χώρια.

Η Σέρι και ο Γκοτιέ από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία

Η Σέρι είναι Αμερικανίδα και ο Γκοτιέ Γάλλος. Και το δικό τους ειδύλλιο επηρεάστηκε από τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Έζησαν χώρια για 10 μήνες λόγω του lockdown, πριν τελικά επανενωθούν στη Γαλλία στο τέλος του περασμένου έτους.

Όταν ξεκίνησαν να βγαίνουν, ζούσε στην Καλιφόρνια στη Νάπα και εκείνος στο Παρίσι. Γνωρίστηκαν στο γάμο ενός κοινού τους φίλου, στη Λιλ της Γαλλίας. Εκείνος πήρε μια δουλειά στη Σαγκάη και κατέληξε να μετακομίζει εκεί. Ήθελε να πάει μαζί του και η Σέρι, οπότε αφού τον είχε επισκεφτεί μερικές φορές, είπε το ναι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραιτήθηκε από τη δουλειά της σε ένα οινοποιείο στην Καλιφόρνια με σχέδια να μετακομίσω τον Φεβρουάριο του 2020. Άφησε ακόμη και το σπίτι της, καθώς ήταν έτοιμη για την αναχώρησή της. Φυσικά, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, η Κίνα ήταν σε κόκκινο συναγερμό για τον COVID-19 και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις είχαν ήδη τεθεί σε ισχύ. Ήμουν τόσο έτοιμη για τη μετακόμιση, που άφησε ακόμη και όλα τα καλοκαιρινά της ρούχα στη Σαγκάη όταν επισκέφτηκε τον Γκοτιέ τον προηγούμενο Ιούλιο!

Αποφάσισε έτσι να φύγει από την Καλιφόρνια και να πάει πίσω στην πατρίδα της στο Σικάγο για να περιμένει. Μένοντας με φίλους και συγγενείς, χωρίς να ξέρει πόσο καιρό θα ήταν εκεί χωρίς τον Γκοτιέ, οι μήνες περνούσαν. Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος. Όλον αυτόν τον καιρό, μιλούσαν με τηλεφωνικές κλήσεις, βιντεοκλήσεις και μηνύματα. «Ευτυχώς έχουμε αυτά τα πράγματα. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολο θα ήταν αυτό χωρίς αυτά» αναφέρει η Σέρι. Κάθε μήνας έφερε νέα ελπίδα που τελικά μετά χανόταν.

Το συμβόλαιο του φίλου της στη Σαγκάη έληξε και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Γαλλία τον Οκτώβριο του 2020. Η Σέρι μετέφερε αργά τα πράγματα της εκεί με κάθε επίσκεψη.

Μπήκε σε πολλές ομάδες online που προσφέρουν υποστήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν αυτήν την ίδια κατάσταση. Εκεί ανακάλυψε το Laissez Passer, μια προσωρινή λύση για να μπει στη Γαλλία. Ήταν ένα φως στο τέλος της σήραγγας, όπως περιγράφει η ίδια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκανε αίτηση για το Laissez Passer μέσω του προξενείου του Σικάγου και ήταν επιτυχής. Έτσι, συσκεύασε τα πράγματα της, πήρα τα χαρτιά της, έκανε ένα τεστ PCR και ήταν έτοιμη.

Ως Αμερικανίδα, μπορεί να μείνει μόνο για 90 ημέρες κάθε φορά. Έτσι, μετά από μερικές εβδομάδες, αποφάσισε να υποβάλει αίτηση για άδεια διαμονής. Πήραν ένα διαμέρισμα στη Λιλ και έβαλαν τους λογαριασμούς να έρχονται και στα δύο ονόματα. Τώρα έχει μια προσωρινή άδεια να μείνει παραπάνω από 90 ημέρες. Σε αυτό το σημείο βρίσκονται τώρα. Ακόμα αβέβαιοι για το μέλλον, αλλά τουλάχιστον είναι μαζί και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι πιθανό να απορρίψουν το αίτημά της για άδεια παραμονής. Εάν συμβεί αυτό, το επόμενο σχέδιό τους θα είναι να αφήσουν τη Γαλλία μαζί και να ταξιδέψουν στο Μεξικό. «Το τελευταίο έτος ήταν σαν τρενάκι του λούνα παρκ. Αλλά είμαστε χαρούμενοι», λέει η Σέρι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ