Λύθηκε το μυστήριο του υποβρυχίου «Ορμή» που πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο -Βρέθηκε 77 χρόνια μετά - iefimerida.gr

Λύθηκε το μυστήριο του υποβρυχίου «Ορμή» που πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο -Βρέθηκε 77 χρόνια μετά

Το υποβρύχιο «Ορμή» τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στη Μεσόγειο το 1942
Το υποβρύχιο «Ορμή» τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στη Μεσόγειο το 1942 / Φωτογραφία: Royal Navy
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ναυάγιο ενός βρετανικού υποβρυχίου τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα το 1942, εντοπίστηκε ανοιχτά της Μάλτας, βάζοντας τέλος σε ένα μυστήριο 77 ολόκληρων χρόνων.

Το κουφάρι του υποβρυχίου «Οργή», όπως ήταν το όνομά του, βρέθηκε τελικά στον πυθμένα της Μεσογείου, λίγο έξω από το νησί της Μάλτας και μόλις 121 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία του βρετανικού υποβρυχίου

Την Πέμπτη, το βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία και ενημέρωνε για τον εντοπισμό του ναυαγίου, ενώ παράλληλα έδινε λεπτομέρειες για την ιστορία του υποβρυχίου «Ορμή» που πολέμησε στις τάξεις των Συμμάχων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το υποβρύχιο «Ορμή» είναι ένα από τα 19 πλεούμενα τύπου U-Class που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα 13 από αυτά στη Μεσόγειο θάλασσα. Ήταν μικρά σε μέγεθος και αρχικά προορίζονταν για εκπαίδευση. Ωστόσο, ο μικρός τους όγκος συνέβαλε σημαντικά ώστε να είναι ευέλικτα και αποδείχτηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα στον πόλεμο ενάντια στη ναζιστική Γερμανία και τις δυνάμεις του Άξονα.

Ο Αντιναύαρχος Έντουαρντ Τόμκινσον που τέθηκε επικεφαλής του υποβρυχίου «Ορμή» λογίζεται σήμερα μεταξύ των 10 ικανότερων διοικητών υποβρυχίων εκείνης της περιόδου, ενώ και το πλήρωμά του είχε λάβει αμέτρητα παράσημα για μια σειρά από επιτυχίες στο πεδίο της μάχης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 Ο Αντιναύαρχος Έντουαρντ Τόμκινσον διοικητής του υποβρυχίου «Ορμή»
Ο Αντιναύαρχος Έντουαρντ Τόμκινσον διοικητής του υποβρυχίου «Ορμή»

Η «Ορμή» κατέστρεψε ένα γερμανικό φορτηγό πλοίο στον Ατλαντικό, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ιταλικό Πολεμικό πλοίο Vittorio Veneto στη Μεσόγειο και βύθισε το ιταλικό πλοίο Bande Nere.

Το τελευταίο ταξίδι του υποβρυχίου στις 27 Απριλίου 1942

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ακόμη στα μισά, όταν το υποβρύχιο που είχε ως ορμητήριο τη Μάλτα ξεκίνησε με αποστολή να βρεθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στις 27 Απριλίου 1942. Η εντολή ήταν το υποβρύχιο να αποχωρήσει από το σημείο προκειμένου να διαφύγει των βομβαρδισμών των δυνάμεων του Άξονα στο νησί.

Στο υποβρύχιο «Ορμή» πέραν του πληρώματος, 32 ατόμων, επιβιβάζονταν και 11 ακόμη άτομα προσωπικό και πολεμικοί ανταποκριτές. Ωστόσο, η «Ορμή» δεν έφτασε ποτέ στις ακτές τις Βορείου Αφρικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το υποβρύχιο «Ορμή» στη Μεσόγειο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Το υποβρύχιο «Ορμή» στη Μεσόγειο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο / Φωτογραφία: Royal Navy

Το μυστήριο της εξαφάνισης του υποβρυχίου «Ορμή»

Αρχικά, ένας «κυνηγός ναυαγίων» ισχυρίστηκε πως το υποβρύχιο ναυάγησε δυο μέρες μετά τον απόπλου του ανοιχτά των ακτών της Λιβύης – πολύ μακριά από την πορεία που επρόκειτο να ακολουθήσει – έπειτα από βομβαρδισμό του από ιταλικό μαχητικό αεροσκάφος.

Ωστόσο, ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής από τον Καναδά, Πλάτων Αλεξιάδης, σε συνεργασία με τον εγγονό του διοικητή του υποβρυχίου, Φράνσις Ντίκινσον και τον καθηγητή Τίμι Γκάμπιν του πανεπιστημίου της Μάλτας εντόπισαν την θέση του υποβρυχίου. Οι έρευνές τους με τη συμβολή ομάδας φοιτητών από τη Μάλτα κατέληξαν στον εντοπισμό του λίγο έξω από το νησί της Μάλτας.

Η αρχική εκτίμηση για την μοίρα του υποβρυχίου «Ορμή», που ήθελε το βρετανικό πολεμικό υποβρύχιο να βυθίζεται αμέσως μετά τον απόπλου του, επιβεβαιώνεται. Φαίνεται πως το υποβρύχιο «Ορμή» προσέκρουσε σε θαλάσσια νάρκη του εχθρού, με αποτέλεσμα να υποστεί τεράστιες ζημιές και τελικά να ναυαγήσει, παίρνοντας μαζί του τις ζωές 44 ανθρώπων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη τελετή στη μνήμη των επιβαινόντων στο υποβρύχιο «Ορμή»

Οι οικογένειες του πληρώματος, με επικεφαλής την κόρη του Διοικητή, Αντιστράτηγου Τομόκινσον, Μπρίντζετ, σχεδιάζουν τώρα να οργανώσουν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των νεκρών του υποβρυχίου στη Μάλτα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Μέλος του πληρώματος του υποβρυχίου που ναυάγησε στη Μάλτα και δεξιά ο γιος του με τα παράσημα του νεκρού πατέρα του στα χέρια
Μέλος του πληρώματος του υποβρυχίου που ναυάγησε στη Μάλτα και δεξιά ο γιος του με τα παράσημα του νεκρού πατέρα του στα χέρια / Φωτογραφία: Royal Navy

«Πολλά μέλη του πληρώματος του υπουβρυχίου “Ορμή” είχαν συνάψει δεσμούς με τους πολίτες της Μάλτας – ένας παντρεύτηκε μια κάτοικο του νησιού» σημειώνει ο καθηγητής Γκάμπιν που συμμετείχε στην έρευνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ