Μία εργαζόμενη στην Google καταγγέλλει πως έχασε τη δουλειά της επειδή αποκάλυψε ότι ένας διευθυντής έλεγε περήφανα ότι ήταν swinger και είχε μοιραστεί μια γυμνή φωτογραφία της συζύγου του.
Σε μια απίστευτη καταγγελία προχώρησε μια υπάλληλος στη Βρετανία, υποστηρίζοντας πως έπεσε θύμα εκδικητικής απόλυσης επειδή ανέφερε την απαράδεκτη συμπεριφορά ανωτέρου της κι ενώ εκείνος τελικά τιμωρήθηκε.
Καταθέτοντας σε δικαστήριο επίλυσης εργατικών διαφορών, η Βικτόρια Γούνταλ υποστήριξε πως υπήρξε θύμα αντιποίνων από την εταιρεία μετά την καταγγελία της για τον άνδρα, ο οποίος αργότερα απολύθηκε.
Η εσωτερική έρευνα του βρετανικού γραφείου της Google διαπίστωσε ότι ο διευθυντής είχε αγγίξει δύο γυναίκες συναδέλφους χωρίς τη συγκατάθεσή τους και η συμπεριφορά του ισοδυναμούσε με σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το BBC στο δικαστήριο.
Ο τεχνολογικός γίγαντας αρνείται ότι κινήθηκε εκδικητικά εναντίον της Γούνταλ. Υποστηρίζει μάλιστα πως η γυναίκα έγινε «παρανοϊκή» μετά την καταγγελία και άρχισε να θεωρεί τις συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες ως «επιλήψιμες».
Από τη μεριά της, η Γούνταλ απαντά ότι το αφεντικό της την υπέβαλε σε μια «αδιάκοπη εκστρατεία αντιποίνων», αφού η καταγγελία δεν αφορούσε μόνο τον ίδιο αλλά και στενούς φίλους του, οι οποίοι αργότερα τιμωρήθηκαν πειθαρχικά επειδή υπήρξαν μάρτυρες της συμπεριφοράς του διευθυντή αλλά δεν προσπάθησαν να τον συνετίσουν.
Στην αναφορά της η Γούνταλ κατήγγειλε την εταιρεία για μια κουλτούρα «λέσχης αγοριών», λέγοντας ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 η Google χρηματοδοτούσε ένα «γεύμα προέδρου» μόνο για άνδρες.
Η Google δήλωσε ότι κατόπιν εσωτερικής έρευνας δεν διαπιστώθηκε τέτοια κουλτούρα και η εκδήλωση τερματίστηκε γιατί δεν ήταν πλέον σύμφωνη με τις πολιτικές της.
Είπε στους πελάτες για τις περιπέτειες που μοιράζεται με τη σύζυγό του
Η Γούνταλ εργαζόταν ως επικεφαλής στην ομάδα Πωλήσεων και Γραφείων της Google στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τον Αύγουστο του 2022 ανέφερε ότι επικοινώνησε μαζί της μια πελάτισσα, η οποία της εκμυστηρεύτηκε ότι, κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού γεύματος, ένας διευθυντής της ομάδας είχε καυχηθεί για τον αριθμό των μαύρων γυναικών με τις οποίες είχε κάνει σεξ.
Είπε ότι «αυτός και η σύζυγός του ήταν swingers» και περιέγραψε επίσης πώς είχαν κάνει σεξ με δύο γυναίκες που γνώρισαν στην παραλία στις διακοπές τους, όπως προκύπτει από τις σημειώσεις της έρευνας της Google που υποβλήθηκαν στο δικαστήριο. Η πελάτης είπε ότι η συζήτηση ήταν αυθόρμητη και έλαβε χώρα μπροστά στον άμεσο προϊστάμενό του, ο οποίος δεν έκανε τίποτα για να τον σταματήσει, περιγράφοντας τη συμπεριφορά τους ως «αηδιαστική».
Η Γούνταλ ανέφερε τις ανησυχίες της πελάτισσας στον προϊστάμενό της Ματ Μπους, τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ομάδας γραφείων, και η Google ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για τη συμπεριφορά του διευθυντή, σημειώνεται στα έγγραφα.
Ενώ η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη, η Γούνταλ υπέβαλε μια δεύτερη καταγγελία από μια άλλη πελάτισσα, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος διευθυντής της είχε δείξει μια «φωτογραφία του κόλπου της συζύγου του» ενώ έψαχνε φωτογραφίες στο τηλέφωνό του, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της.
Είπε στους πελάτες για τις περιπέτειες που μοιράζεται με τη σύζυγό του
Η Γούνταλ εργαζόταν ως επικεφαλής στην ομάδα Πωλήσεων και Γραφείων της Google στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τον Αύγουστο του 2022 ανέφερε ότι επικοινώνησε μαζί της μια πελάτισσα, η οποία της εκμυστηρεύτηκε ότι, κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού γεύματος, ένας διευθυντής της ομάδας είχε καυχηθεί για τον αριθμό των μαύρων γυναικών με τις οποίες είχε κάνει σεξ.
Είπε ότι «αυτός και η σύζυγός του ήταν swingers» και περιέγραψε επίσης πώς είχαν κάνει σεξ με δύο γυναίκες που γνώρισαν στην παραλία στις διακοπές τους, όπως προκύπτει από τις σημειώσεις της έρευνας της Google που υποβλήθηκαν στο δικαστήριο. Η πελάτης είπε ότι η συζήτηση ήταν αυθόρμητη και έλαβε χώρα μπροστά στον άμεσο προϊστάμενό του, ο οποίος δεν έκανε τίποτα για να τον σταματήσει, περιγράφοντας τη συμπεριφορά τους ως «αηδιαστική».
Η Γούνταλ ανέφερε τις ανησυχίες της πελάτισσας στον προϊστάμενό της Ματ Μπους, τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ομάδας γραφείων και η Google ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για τη συμπεριφορά του διευθυντή, σημειώνεται στα έγγραφα.
Ενώ η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη, η Γούνταλ υπέβαλε μια δεύτερη καταγγελία από μια άλλη πελάτισσα, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος διευθυντής της είχε δείξει μια «φωτογραφία του κόλπου της συζύγου του» ενώ έψαχνε φωτογραφίες στο τηλέφωνό του.
Η έρευνα της Google που κατέληξε στην απομάκρυνση των εμπλεκομένων
Για τους σκοπούς της έρευνας, η Google πήρε συνεντεύξεις από 12 άτομα και διαπίστωσε ότι ο εν λόγω διευθυντής παρενόχλησε σεξουαλικά δύο γυναίκες υπαλλήλους κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης.
Συγκεκριμένα φέρεται να άγγιξε το πόδι μιας συναδέλφου ενώ μιλούσε και έτριψε την πλάτη και τους ώμους μιας άλλης, αμφότερες οι πράξεις χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ο άνδρας κρίθηκε επίσης ότι έκανε ακατάλληλα σχόλια σε εργαζόμενες, όπως το να πει σε έναν ότι ήταν σε ανοιχτό γάμο, προσθέτοντας ότι αν έκανε σεξ μαζί του στο μπάνιο, η σύζυγός του θα «χαιρόταν να το ακούσει».
Ο διευθυντής αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια της έρευνας της Google.
Τα έγγραφα του δικαστηρίου δείχνουν ότι τελικά ο άνδρας απολύθηκε για σοβαρό παράπτωμα, ενώ για τον προϊστάμενό του και τον συνάδελφο που δεν παρενέβησαν ενώ ήταν παρόντες στις ανάρμοστες συμπεριφορές, συστήνεται να λάβουν «τεκμηριωμένη καθοδήγηση», όπως μεταδίδει το BBC.
Αργότερα τα στελέχη αυτά επίσης απολύθηκαν στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ξεκίνησε η Google το 2023 και η οποία τελικά οδήγησε στην απόλυση 26 ατόμων από την ομάδα της Γούνταλ.
Η Γούνταλ έχει απομακρυνθεί από τη θέση της αλλά συνεχίζει να λαμβάνει μακροχρόνιες αποζημιώσεις ασθένειας για άγχος που σχετίζεται με την εργασία, σύμφωνα με την αγωγή της στο δικαστήριο εργατικών διαφορών.
Η Google αρνήθηκε ότι απολύθηκε εξαιτίας της καταγγελίας, λέγοντας ότι 26 μέλη της ομάδας της επηρεάστηκαν από το κλείσιμο του ευρύτερου τμήματος.
Το BBC ανέφερε ότι η εταιρεία δέχεται την έκθεση της Γούνταλ σχετικά με τις κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά που αντιμετωπίζει ο διευθυντής, αλλά απορρίπτει τους ισχυρισμούς για αντίποινα εναντίον της. Η Google UK χαρακτήρισε την αγωγή του δικαστηρίου ως «αβάσιμη».
Για την υπόθεση εκκρεμεί η απόφαση από το Κεντρικό Δικαστήριο Εργασίας του Λονδίνου, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.