Τζέιμς Χάρισον: Ο άνθρωπος με το «χρυσό χέρι» που έχει σώσει πάνω από 2 εκατ. μωρά -Τι σπάνιο έχει το αίμα του [βίντεο] - iefimerida.gr

Τζέιμς Χάρισον: Ο άνθρωπος με το «χρυσό χέρι» που έχει σώσει πάνω από 2 εκατ. μωρά -Τι σπάνιο έχει το αίμα του [βίντεο]

ο Τζέιμς Χάρισον δίνει αίμα περιτριγυρισμένος από γυναίκες με μωρά
Τζέιμς Χάρισον: Ο άνθρωπος με το «χρυσό χέρι» που έχει σώσει πάνω από 2 εκατομ. μωρά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τζέιμς Χάρισον είναι ένα σύγχρονος ήρωας, καθώς έχει σώσει εκατομμύρια μωρά σε ολόκληρη την Αυστραλία, δίνοντας το αίμα του.

Ο 85χρονος σήμερα Χάρισον έχει γίνει γνωστός ως «ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι», καθώς το αίμα του έχει αποδειχθεί σωτήριο. Η ασυνήθιστη σύνθεση πλάσματος του σπουδαίου αιμοδότη από την Αυστραλία έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της νόσου Rhesus.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει κάνει πάνω από 1.000 δωρεές καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του και οι αιμοδοσίες αυτές εκτιμάται ότι έσωσαν πάνω από δύο εκατομμύρια αγέννητα μωρά από την πάθηση.

Ως τις 4 Σεπτεμβρίου 2017, ο Χάρισον είχε δωρίσει αίμα 1.157 φορές. Δεδομένου ότι η Αυστραλία έχει πολιτική που απαγορεύει τις αιμοδοσίες από άτομα ηλικίας άνω των 81 ετών, ο Τζέιμς έκανε την τελευταία δωρεά του στις 11 Μαΐου 2018.

Ο Τζέιμς Χάρισον γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1936. Στην ηλικία των 14 ετών, υποβλήθηκε σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση στο στήθος, η οποία απαιτούσε 13 λίτρα αίματος. Μετά την επέμβαση, παρέμεινε στο νοσοκομείο για τρεις μήνες. Συνειδητοποιώντας ότι το αίμα είχε σώσει τη ζωή του, δεσμεύτηκε να αρχίσει να δίνει αίμα αμέσως μόλις έκλεινε τα 18 του χρόνια, δηλαδή το επιτρεπτό όριο ηλικίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δωρεές πλάσματος αίματος

Ο Τζέιμς Χάρισον άρχισε να κάνει δωρεές το 1954 και μετά τις πρώτες, ανακαλύφθηκε ότι το αίμα του περιείχε ασυνήθιστα ισχυρά και ανθεκτικά αντισώματα κατά του αντιγόνου της ομάδας D Rh.

Το αίμα του Χάρισον έχει μοναδικά αντισώματα που καταπολεμούν τις ασθένειες και έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μιας ένεσης που ονομάζεται Anti-D, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου του rhesus.

Αυτή η ασθένεια είναι μια κατάσταση όπου το αίμα μιας εγκύου αρχίζει πραγματικά να επιτίθεται στα κύτταρα αίματος του αγέννητου μωρού της. Στις χειρότερες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή ακόμα και θάνατο για τα μωρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσω των δωρεών του πλάσματος, ο Χάρισον βοήθησε να αποτραπούν χιλιάδες θάνατοι παιδιών. Οι δωρεές του υπολογίστηκαν ότι βοήθησαν να σωθούν περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια μωρά, με έγκυες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της δικής του κόρης Τρέισι, να υποβάλλονται σε θεραπεία με τα αντισώματά του.

Καθώς το πλάσμα αίματος, σε αντίθεση με το αίμα, μπορεί να προσφερθεί τόσο συχνά όσο μία φορά κάθε 2 εβδομάδες, ήταν σε θέση να φτάσει τη χιλιοστή δωρεά του τον Μάιο του 2011. Ο Χάρισον δώριζε αίμα σχεδόν κάθε εβδομάδα για 60 χρόνια. Σχολιάζοντας το ρεκόρ του προέτρεψε τον κόσμο να δίνει αίμα, λέγοντας: «Θα έλεγα ότι είναι το μοναδικό ρεκόρ που ελπίζω να σπάσει, γιατί αν το κάνουν κι άλλοι, είναι σαν να έχουν κάνει κι αυτοί χίλιες δωρεές».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο Nine Network, είχε δηλώσει το εξής: «Εχω σώσει πολλές ζωές και έχω βοηθήσει να έρθουν πολλά παιδιά στον κόσμο και ναι, αυτό με κάνει να αισθάνομαι όμορφα».

Στον Χάρισον απονεμήθηκε το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας (OAM) στις 7 Ιουνίου 1999. Ήταν υποψήφιος για Αυστραλός της Χρονιάς, αν και δεν κέρδισε. Το 2011, ήταν υποψήφιος στο Τοπικό Τμήμα Ηρώων της Νέας Νότιας Ουαλίας των Βραβείων Αυστραλίας της Χρονιάς, ενώ η ιδιαίτερη αυτή ιδιότητα του αίματός του τού έχει χαρίσει μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Ο διακριτικός αυτός ήρωας παραμένει ένας καλοσυνάτος άνθρωπος χαμηλών τόνων. Αγαπά την κόρη και τα εγγόνια του, συλλέγει γραμματόσημα, ενώ απολαμβάνει να κάνει την καθιερωμένη, καθημερινή του βόλτα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ