Η ζωή σαν μυθιστόρημα του Τρούμαν Καπότε: Όταν αποκάλυψε τα μυστικά των αριστοκρατών και έγινε παρίας σε μια μέρα - iefimerida.gr

Η ζωή σαν μυθιστόρημα του Τρούμαν Καπότε: Όταν αποκάλυψε τα μυστικά των αριστοκρατών και έγινε παρίας σε μια μέρα

Τρούμαν Καπότε
Ο Τρούμαν Καπότε/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τα ταπεινά παιδικά χρόνια, στη φήμη με το «Breakfast at Tiffany's» και την γμωριμία του με την υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης, τα μυστικά της οποίας ξεσκέπασε και τον οδήγησαν στην «εξορία» και τα ναρκωτικά. Η ζωή του Τρούμαν Καπότε κάθε άλλο παρά συνήθης ήταν.

Ο μυθιστοριογράφος Τρούμαν Καπότε έγινε διάσημος χάρη στην εξαίσια αφήγησή του – αλλά η σκανδαλώδης διαρροή των βαθύτερων και σκοτεινότερων μυστικών των πιο σημαντικών κοσμικών του Μανχάταν θα γινόταν το σημείο καμπής για εκείνον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν τόσο σοκαριστική η απόφασή του να αποκαλύψει τα μυστικά της κοινωνικής ελίτ της Νέας Υόρκης, ώστε οι επακόλουθες συνέπειες χρησιμεύουν τώρα ως έμπνευση για μια νέα δραματική σειρά του FΧ, με τίτλο «Feud: Capote vs The Swans».

Ο συγγραφέας με καταγωγή από την Αλαμπάμα εντάχθηκε στην ελίτ σκηνή της υψηλής κοινωνίας μετά την επιτυχία της νουβέλας του «Breakfast at Tiffany’s», η οποία ενέπνευσε την ομώνυμη ταινία που κέρδισε Όσκαρ.

Ήταν σίγουρα μια απροσδόκητη προσθήκη στην αριστοκρατία – αλλά αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η απόφασή του να στραφεί κατά των νέων του φίλων και να κυκλοφορήσει ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που αποκάλυπτε τις προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό αφηγήθηκε εκρηκτικές σχέσεις και ερωτικά τρίγωνα και διηγήθηκε ιστορίες απάτης, ψέματος, ακόμη και δολοφονία – καταρρίπτοντας την τέλεια εικόνα που είχε δημιουργήσει η ομάδα και αποκαλύπτοντας τα πολυάριθμα σκάνδαλα που συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Αυτό όμως ήταν που οδήγησε τελικά και στην πτώση του Τρούμαν Καπότε.

Εν μία νυκτί θεωρήθηκε προδότης και αποξενώθηκε από τον κύκλο του, ο οποίος ανησυχούσε ότι μπορεί να έπεφτε θύμα των ιστοριών του. Η πτώση όμως αυτή, τον οδήγησε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ προτού πεθάνει από ηπατική νόσο στα 59 του χρόνια.

Δεκαετίες μετά, η συναρπαστική ιστορία του θα γίνει γνωστή στο νεότερο κοινό μέσα από την σειρά «Feud: Capote vs the Swans».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος ήταν όμως ο Τρούμαν Καπότε και πώς κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πλούσιων και διάσημων της εποχής;

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια του Τρούμαν Καπότε –Γιατί στράφηκε στη συγγραφή

Ο Τρούμαν γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1924, αλλά μετακόμισε στο Μονρόβιλ της Αλαμπάμα για να ζήσει με συγγενείς όταν ήταν δύο ετών μετά το διαζύγιο των γονιών του.

Γείτονάς του στην Αλαμπάμα ήταν η διάσημη πλέον συγγραφέας Χάρπερ Λι, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για τη συγγραφή του μυθιστορήματος «To Kill a Movkingbird» και οι δύο τους έγιναν στενοί φίλοι από παιδιά – μια σχέση που θα κρατούσε μέχρι τη ενηλικίωση.

Ο Τρούμαν περιγράφεται ως ένα μοναχικό παιδί το οποίο εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του και στράφηκε στα βιβλία για να ξεφύγει από τη θλίψη του. Έμαθε μόνος του να διαβάζει και να γράφει από πολύ μικρή ηλικία και λέγεται ότι κουβαλούσε μαζί του ένα λεξικό και ένα σημειωματάριο σχεδόν παντού όπου πήγαινε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1932, όταν ήταν 8 ετών, επανενώθηκε με τη μητέρα του και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να ζήσει μαζί της και με τον νέο της σύζυγο. Στην ηλικία των 11, είχε «εμμονή» με την συγγραφή και περνούσε «τρεις ώρες» γράφοντας διηγήματα κάθε μέρα μετά το σχολείο.

Κατά τη διάρκεια του λυκείου βρήκε δουλειά ως αντιγραφέας στο καλλιτεχνικό τμήμα της εφημερίδας The New Yorker, κάτι το οποίο εδραίωσε την αγάπη του για τη συγγραφή. «Δεν ήταν και σπουδαία δουλειά, γιατί το μόνο που περιελάμβανε ήταν να ταξινομώ γελοιογραφίες και να κόβω εφημερίδες» θυμήθηκε αργότερα για την πρώτη του εργασία.

«Παρόλα αυτά, ήμουν τυχερός που την είχα, ειδικά εφόσον ήμουν αποφασισμένος να μην πατήσω ποτέ το πόδι μου σε αίθουσα διδασκαλίας για συγγραφείς αισθανόμενος ότι κανένας καθηγητής δεν μπορεί να σε μάθει κάτι τέτοιο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την αφάνεια, στη φήμη

Αφού αποφοίτησε από ένα ιδιωτικό λύκειο στο Μανχάταν, το 1942, έστρεψε την προσοχή του στη συγγραφή. Ηταν η πλήρης απασχόλησή του. Το 1945, τράβηξε την προσοχή του εκδότη της Random House Μπένετ Τσερφ λόγω ενός διηγήματος που είχε κυκλοφορήσει, και ο οποίος του έδωσε προκαταβολή 1.500 δολάρια για το πρώτο του μυθιστόρημα.

Τελικά, το βιβλίο «Other Voices, Other Rooms» κυκλοφόρησε το 1948 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας μια θέση στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times για εννέα εβδομάδες και προωθώντας τον Τρούμαν στο προσκήνιο σχεδόν αμέσως.

Το δεύτερο μυθιστόρημά του, «The Grass Harp», κυκλοφόρησε το 1951 και ήταν επίσης εξαιρετικά δημοφιλές - γεγονός που τον οδήγησε στο να διασκευάσει το βιβλίο σε ομώνυμη θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουεϊ ένα χρόνο αργότερα.

Ενώ απολάμβανε τη φήμη του, ο Τρούμαν έστρεψε την προσοχή του στο θέατρο και τη μεγάλη οθόνη για μερικά χρόνια, γράφοντας το σενάριο για μια σειρά παραστάσεων και ταινιών, όπως το μιούζικαλ «House of Flowers» και η ταινία του Τζον Χιούστον «Beat the Devil» του 1953.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο έργο του ήρθε το 1958, όταν κυκλοφόρησε τη νουβέλα «Breakfast at Tiffany's», η οποία ενέπνευσε την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία το 1961.

Στην ταινία πρωταγωνίστησαν η Όντρεϊ Χέπμπουρν και ο Τζορτζ Πέπαρντ και ήταν υποψήφια για πέντε βραβεία Όσκαρ - δύο από τα οποία κέρδισε.

Μετά από αυτό, ο Τρούμαν Καπότε κυκλοφόρησε το 1966 το μυθιστόρημα «Εν Ψυχρώ», το οποίο περιγράφει τις φρικτές δολοφονίες της οικογένειας Κλάτερ, ενός ζευγαριού από το Κάνσας που δολοφονήθηκε άγρια μαζί με τα δύο παιδιά του μέσα στο σπίτι τους. Το βιβλίο έγινε το δεύτερο σε πωλήσεις βιβλίο αληθινών εγκλημάτων στην ιστορία και ο Τρούμαν Καπότε έγινε μια εξέχουσα προσωπικότητα στο Χόλιγουντ και όχι μόνο, φυσικά.

Η ενσωμάτωση στην υψηλή κοινωνία

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Τρούμαν Καπότε είχε ενσωματωθεί στον κόσμο των διασημοτήτων. Συχνά τον έβλεπαν να κάνει παρέα με διάσημους αστέρες και να διασκεδάζει με τους πιο εκλεκτούς κοσμικούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος ήταν ενθουσιασμένος. Τον Νοέμβριο του 1964, διοργάνωσε έναν χορό μεταμφιεσμένων στο ξενοδοχείο Plaza της Νέας Υόρκης για να τιμήσει την εκδότρια της Washington Post Κάθριν Γκράχαμ – ένα πάρτι το οποίο και γνώρισε τεράστια επιτυχία, με χιλιάδες να ονειρεύονται μια πολυπόθητη πρόσκληση.

Ο Τρούμαν Καπότε με την Κάθριν Γκράχαμ στο πάρτι που διοργάνωσε προς τιμή της
Ο Τρούμαν Καπότε με την Κάθριν Γκράχαμ στο πάρτι που διοργάνωσε προς τιμή της

Ο Τρούμαν Καπότε πήρε πολύ σοβαρά την λίστα των καλεσμένων και φέρεται να πέρασε μήνες επιλέγοντας ποιοι θα μπορούσαν να πάνε. Τελικά, στο πάρτι παραβρέθηκε η αφρόκρεμα του χώρου, όπως ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί, μεγαλοεπιχειρηματίες, συγγραφείς, μουσικοί, πολιτικά πρόσωπα, κοσμικές προσωπικότητες ακόμη και βασιλείς – μεταξύ των οποίων ο δούκας του Γουίνδσορ με την σύζυγό του Γουόλις Σίμπσον, η τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ, ο Φρανκ Σινάτρα και η σύζυγός του Μία Φάροου.

Οι περιβόητοι «Swans»

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του ‘70, ο Τρούμαν Καπότε ήρθε ιδιαίτερα κοντά σε μια ομάδα κοσμικών του Μανχάταν, την οποία αργότερα αποκάλεσε «The Swans».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κύκλος του περιελάμβανε την Babe Paley, η οποία ήταν παντρεμένη με τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Γουίλιαμ Πέιλ, επικεφαλής του CBS εκείνη την εποχή, την μικρότερη αδερφή της Τζάκι Κένεντι, Λι Ράντζβιλ, την Γκλόρια Βάντερμπιλτ, την C.Z. Guest, την Marella Agnelli, την Pamela Harriman και την Carol Matthau, μεταξύ άλλων.

Η τότε εκδότρια της γαλλικής Vogue Francoise de Langlade στο πάρτι του Τρούμαν Καπότε
Η τότε εκδότρια της γαλλικής Vogue Francoise de Langlade στο πάρτι του Τρούμαν Καπότε

«Ήταν παράγοντες επιρροής. Καμία από αυτές δεν είχε παντρευτεί φτωχούς άνδρες» ανέφερε το BBC για τις εκλεκτές γυναίκες με τις οποίες περιτριγυριζόταν ο Τρούμαν Καπότε. «Έπιναν, κάπνιζαν, φορούσαν υπερβολικά αλλά καλαίσθητα κοσμήματα. Και παρόλο που το στυλ τους μπορεί να φαίνεται τώρα βαρετό, ήταν οι ηγέτες της μόδας της εποχής τους. Οι Swans ήταν όλοι στις διεθνείς λίστες με τις πιο καλοντυμένες, όλες τους αποθεώνονταν από τον Τύπο της μόδας και όχι μόνο» πρόσθεσε η Telegraph. «Άλλαζαν συζύγους τόσο τακτικά όσο άλλαζαν τις λάμπες – περιστασιακά έπαιρνε η μία τον άντρα της άλλης».

Περνώντας τόσο πολύ χρόνο με τους πλούσιους και διάσημους, ο Τρούμαν Καπότε έμαθε πολλά από τα βαθύτερα και πιο σκοτεινά μυστικά τους – τα οποία τελικά θα δημοσιοποιούσε στον κόσμο σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη.
«Ο Τρούμαν ταξίδεψε με τα γιοτ τους, πέταξε με τα αεροπλάνα τους, έμεινε στα κτήματά τους, δείπνησε στα τραπέζια τους και άκουσε τις πιο προσωπικές τους ιστορίες» είχε γράψει παλαιότερα ο συγγραφέας Laurence Leamer για εκείνον στη βιογραφία του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Γκλόρια Βάντερμπιλντ
Η Γκλόρια Βάντερμπιλντ

Η συγκλονιστική αποκάλυψη που τον οδήγησε στην εξορία

Ενώ ο Τρούμαν Καπότε αρχικά σκόπευε να γράψει ένα βιβλίο κάνοντας παρέα με τις «The Swans», το βιβλίο καθυστερούσε συνεχώς για διάφορους λόγους.

Πριν βγάλει το βιβλίο, δημοσιοποίησε ένα από τα κεφάλαιά του, με τίτλο La Côte Basque 1965 -που πήρε το όνομά του από το εστιατόριο στο οποίο συναντιόντουσαν συχνά- στο περιοδικό Esquire, το οποίο το συμπεριέλαβε σε ένα τεύχος του Οκτωβρίου 1975.

Παρόλο που ο Τρούμαν δεν χρησιμοποίησε πραγματικά ονόματα για τους περισσότερους ανθρώπους στην ιστορία του, δεν ήταν δύσκολο να καταλάβει κανείς από ποιον εμπνεύστηκε κάθε χαρακτήρα στην πραγματική ζωή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μοιράστηκε πολλές προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής πολλών κοσμικών, αποκαλύπτοντας τα πάντα, από το ποιος κοιμόταν με ποιον μέχρι την αναλυτική περιγραφή των εκρηκτικών τους σχέσεων, των ερωτικών τριγώνων και των ισχυρισμών περί απιστίας - και αυτό είχε σημαντικές επιπτώσεις στην αριστοκρατία, καθώς και στη δική του θέση του σε αυτήν.

Η ιστορία της Ανν Χόκινς - Μήπως επρόκειτο για την Αν Γούντγουορντ;

Σε ένα σημείο, ο Τρούμαν έγραψε για μια γυναίκα ονόματι Ανν Χόκινς, η οποία σκότωσε βάναυσα τον σύζυγό της σε μια προσπάθεια να του κλέψει τα χρήματά του. Και πολλοί έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι πολλές λεπτομέρειες του εγκλήματος στην ιστορία του Τρούμαν Καπότε έμοιαζαν εντυπωσιακά με εκείνες της κοσμικής και μοντέλου Αν Γούντγουορντ.

Το 1955, η Ανν είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον σύζυγό της, τον τραπεζικό κληρονόμο Γουίλιαμ Γούντγουορντ Τζούνιορ, αλλά είχε υποστηρίξει στη δίκη ότι πίστευε ότι ήταν εισβολέας που μπήκε στο σπίτι της.

Οι ένορκοι έκριναν ότι επρόκειτο για ατύχημα και δεν της απαγγέλθηκε ποτέ κατηγορία για κάποιο έγκλημα, αλλά η ιστορία του Τρούμαν για έναν δολοφόνο που αναζητούσε χρήματα δημιούργησε ερωτηματικά σχετικά με το τι πραγματικά είχε συμβεί μεταξύ της Ανν και του Γουίλιαμ. Λίγες ημέρες πριν από την δημοσιοποίηση του La Côte Basque 1965, η Ανν αυτοκτόνησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξαφνικά, ο Τρούμαν θεωρήθηκε προδότης και αποξενώθηκε εντελώς από τον καθιερωμένο κύκλο του, ο οποίος ανησυχούσε ότι μπορεί να έπεφτε το επόμενο θύμα των γραπτών του.

Και ενώ πολλοί θα πίστευαν ότι η επιτυχία του κεφαλαίου θα ενίσχυε την καριέρα του Τρούμαν, εκείνος πάσχιζε να αντιμετωπίσει τον ξαφνικό εξοστρακισμό του από την τότε αριστοκρατία - και πήρε την κάτω βόλτα.

Το τραγικό τέλος: Η μάχη με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ

Έχοντας αποτύχει να προβλέψει τις αντιδράσεις που αναπόφευκτα θα προκαλούσε το La Côte Basque 1965, η προσωπική ζωή του Τρούμαν Καπότε άρχισε σύντομα να καταρρέει.

Πάλεψε με τον εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ και πέρασε χρόνια μπαινοβγαίνοντας σε διάφορα κέντρα απεξάρτησης – πριν πεθάνει από ηπατική νόσο το 1984 σε ηλικία 59 ετών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συγκλονίστηκε από την αντίδραση» δήλωσε αργότερα ο εκδότης του Τζόζεφ Φοξ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποτέ δεν ολοκλήρωσε το μυθιστόρημα που δούλευε για την εποχή που ήταν κοσμικός, στην πραγματικότητα, δεν κυκλοφόρησε άλλο βιβλίο μετά το «Εν ψυχρώ», αλλά όλα όσα είχε γράψει για την εποχή που ήταν μαζί με τους κοσμικούς δημοσιεύτηκαν τελικά το 1986, δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, σε ένα βιβλίο με τίτλο «Answered Prayers» (απαντημένες προσευχές).

Μέχρι το τέλος, ο Τρούμαν εξέφραζε επανειλημμένα το σοκ του για την κοινωνική αυτοκτονία που προέκυψε αφότου έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα των φίλων του.

«Τι περίμεναν; Είμαι συγγραφέας και χρησιμοποιώ τα πάντα», είπε κάποτε για το σκάνδαλο. «Μήπως όλοι αυτοί οι άνθρωποι νόμιζαν ότι ήμουν εκεί μόνο για να τους διασκεδάσω;»

Η σειρά «Feud: Capote vs. The Swans» διηγείται την ιστορία των Swans

Τώρα, η συναρπαστική ιστορία του πρόκειται να ξαναδιηγηθεί στην επερχόμενη σειρά 8 επεισοδίων «Feud: Capote vs. the Swans».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σειρά θα αποκαλύψει πώς ο Τρούμαν ενσωματώθηκε στους Swans, «κάνοντάς τους φίλους και γινόμενος έμπιστός τους, μόνο και μόνο για να τους προδώσει τελικά γράφοντας μια ελάχιστα καλυμμένη μυθοπλασία της ζωής τους, εκθέτοντας τα πιο κρυφά μυστικά τους», σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη.

Στην ταινία θα πρωταγωνιστήσει ο Τομ Χολάντερ ως Τούμαν, καθώς και οι Ναόμι Γουάτς, Νταϊάν Λέιν, Κλοέ Σεβινί, Καλίστα Φλόκχαρτ, Ντέμι Μουρ, Μόλι Ρίνγκγουόλντ και Τριτ Γουίλιαμς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τρούμαν Καπότε συγγραφεάς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ