Τότε και τώρα: Πώς γνωρίσαμε και πώς εξελίχθηκαν δημοφιλή ριάλιτι και τηλεπαιχνίδια -Από το Survivor στη «Φάρμα» και από το Fame Story στο House of Fame - iefimerida.gr

Τότε και τώρα: Πώς γνωρίσαμε και πώς εξελίχθηκαν δημοφιλή ριάλιτι και τηλεπαιχνίδια -Από το Survivor στη «Φάρμα» και από το Fame Story στο House of Fame

Η κόκκινη ομάδα στο Survivor 4
Η κόκκινη ομάδα στο Survivor 4
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τηλεόραση πάντα έπαιζε το δικό της ρόλο στην ψυχαγωγία, αλλά με τον κορωνοϊό και τις καραντίνες να μας κρατάνε σπίτια μας ο ρόλος της αναβαθμίζεται.

Και μπορεί στην πρώτη καραντίνα οι σταθμοί να επέλεξαν να διακόψουν τα γυρίσματα, ωστόσο από το Σεπτέμβριο και μετά, παρά τις δυσκολίες, προσφέρουν πλήρες πρόγραμμα. Πλήρες νέο πρόγραμμα. Ή μήπως λίγο πιο παλιό; Βγάζοντας τη μυθοπλασία απέξω και μιλώντας για το κομμάτι των παιχνιδιών και των ριάλιτι, εδώ και κάποιες σεζόν πολλά προγράμματα που είχαν γράψει τη δική τους επιτυχία χρόνια πριν, επέστρεψαν ανανεωμένα, με κάποια από αυτά να πηγαίνουν εξαιρετικά καλά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κριτική επιτροπή του House Of Fame
Η κριτική επιτροπή του House Of Fame

Μόνο τη φετινή σεζόν μπορούμε να απαριθμήσουμε τουλάχιστον 10 τηλεοπτικά προγράμματα που αποτελούν αναβίωση παλιότερων εκπομπών που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.

Εν αρχή ην τα τηλεπαιχνίδια

Αν υπάρχει κάποιο τηλεοπτικό είδος όπου εφαρμόστηκε περισσότερο αυτή η στροφή στο ένδοξο παρελθόν, αυτό είναι χωρίς δεύτερη σκέψη τα τηλεπαιχνίδια. Πρώτο και καλύτερο το πρώτο τηλεπαιχνίδι που γνώρισε τεράστια επιτυχία κατά τη βρεφική ακόμη ηλικία της ιδιωτικής τηλεόρασης, «Ο Τροχός της Τύχης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τηλεπαιχνίδι έκανε πρεμιέρα την πρώτη κιόλας ημέρα εκπομπής του ΑΝΤ1, την Πρωτοχρονιά του 1990, ενώ έκτοτε, άλλαξε παρουσιαστές, τηλεοπτική στέγη, για να καταλήξει από τον Γιώργο Πολυχρονίου που το πρωτοπαρουσίασε, στα χέρια του Πέτρου Πολυχρονίδη που το παρουσιάζει εδώ και πέντε χρόνια από τη συχνότητα του Star.

Το τηλεπαιχνίδι αποτελεί σταθερή προτίμηση των τηλεθεατών τα απογεύματα και αποδεικνύεται έτσι «χρυσό» lead-in για το δελτίο ειδήσεων του σταθμού τα τελευταία χρόνια.

Και ο χρόνος ξεκινά από Ρουκ... Ζουκ

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1994, το MEGA έριχνε στην μεσημεριανή ζώνη ένα παιχνίδι φτιαγμένο για παρέες που κατέκτησε ξεχωριστή θέση στη συνείδηση των τηλεθεατών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια λίγο πολύ άγνωστη παρουσιάστρια, η Μαίρη Μηλιαρέση ήταν εκείνη που καθιέρωσε την cult, μετά από 25 χρόνια φράση «και ο χρόνος ξεκινάει από Ρουκ… Ζουκ». Για την ιστορία «Rouk Zouk» είναι μια αργκό έκφραση της γερμανικής γλώσσας που σημαίνει «στα γρήγορα», «στο τάκα -τάκα» που θα λέγαμε στην Ελλάδα.

Δύο δεκαετίες αργότερα, ο ΑΝΤ1 επανέφερε το τηλεπαιχνίδι, αυτή τη φορά με παρουσιάστρια τη Ζέτα Μακρυπούλια και διανθισμένο με ακόμη περισσότερα παιχνίδια που όλοι έχουμε απολαύσει στο σπίτι με καλή παρέα (παντομίμα, κρεμάλα, «βρες τη λέξη» κτλ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εγχείρημα στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία, αφού για τέταρτη σεζόν το Ρουκ Ζουκ είναι μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές των τηλεθεατών τα μεσημέρια.

Η επιστροφή του Αδύναμου Κρίκου με μια στάση από την Λευκωσία

Είκοσι χρόνια όμως έχουν περάσει (2001) και από την τηλεοπτική κομβική στιγμή στην ιστορία των τηλεπαιχνιδιών, όταν η Έλενα Ακρίτα έλεγε με ύφος μπλαζέ στους παίκτες απέναντί της: «Είστε ο Πιο Αδύναμος Κρίκος, λυπάμαι πολύ!». Τα επικριτικά σχόλια της παρουσιάστριας στις γκάφες και τις αστοχίες των παικτών άφησαν εποχή και το τηλεπαιχνίδι επέστρεψε έπειτα από μια στάση στη γειτονική Κύπρο.

Οι απίθανες απαντήσεις των Κύπριων παικτών στον Τάσο Τρύφωνος, που είχε στο μεταξύ αναλάβει την παρουσίαση του «Πιο Αδύναμου Κρίκου» κατέστησαν «πόσιμπολ» την μετεγγραφή του και στη συχνότητα του ΣΚΑΪ. Μαζί με το Rouk Zouk είναι τα τηλεπαιχνίδια που έχουν «γεννήσει» τα πιο αναπάντεχα viral βίντεο με ακόμη πιο απίστευτες απαντήσεις παικτών. Το τηλεπαιχνίδι συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του για δεύτερη σεζόν και έχει το δικό του πιστό τηλεοπτικό κοινό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το Taxi Girl στο Ταξί

Φέτος, ο ΑΝΤ1 αποφάσισε να προσθέσει άλλο ένα τηλεπαιχνίδι από το παρελθόν στο πρόγραμμά του. Αυτό από την δεκαετία των ‘00s, τότε που η Βίκυ Σταυροπούλου ντυνόταν ταξιτζής και όργωνε την Αθήνα, αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το Taxi Girl έκανε πρεμιέρα το 2006 από τη συχνότητα του MEGA και συνέχισε την τηλεοπτική του πορεία ως και το 2010.

Στη θέση του οδηγού φέτος κάθισε ο Αλέξανδρος Τσουβέλας και ως εκ τούτου, το όνομα της εκπομπής μετατράπηκε σε σκέτο «Ταξί», με τον κωμικό να βρίσκει επεισόδιο το επεισόδιο τον χιουμοριστικό εαυτό του.

Στη ζώνη των ριάλιτι

Δεν υπάρχει τηλεοπτικό πρόγραμμα που να έχει λοιδορηθεί περισσότερο από τα ριάλιτι. Παράλληλα, ορισμένα από τα προγράμματα αυτά βρίσκονται σε περίοπτη θέση στους πίνακες τηλεθέασης διαχρονικά. Ποιος θα ξεχάσει την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, δύο δεκαετίες πίσω, τότε που όλη η Ελλάδα άλλαζε τον χρόνο με τον Πρόδρομο και τον Τσάκα του Big Brother;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα Big Brother που πάλεψε πολλές φορές να επιστρέψει στην ελληνική τηλεόραση, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Η φετινή απόπειρα του ΣΚΑÏ σημαδεύτηκε από ένα ιδιαίτερα αλγεινό περιστατικό, κατά το οποίο παίκτης προέβη σε δηλώσεις που προωθούσαν την κουλτούρα του βιασμιού.

Από το Survivor στη Φάρμα

Την αρχή της αναβίωσης ριάλιτι παιχνιδιών έκανε τα τελευταία χρόνια ο ΣΚΑÏ, προκαλώντας τηλεοπτική καταιγίδα με το Survivor που πριν από 4 χρόνια σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ριάλιτι επιβίωσης, αρκετά διαφορετικό από εκείνο που γνωρίσαμε στο MEGA το μακρινό 2003, κατέγραφε επιδόσεις Eurovision κάθε βράδυ στην τηλεθέαση. Το Survivor επέστρεψε και φέτος και παρότι δεν έχει αυτή την επίδραση τυφώνα, καταφέρνει να «φέρει» στον ΣΚΑΪ ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης.

Απαντώντας στο Survivor, ο ΑΝΤ1 μπήκε στο χρονοντούλαπο της τηλεοπτικής ιστορίας και ανέσυρε ένα άλλο παιχνίδι επιβίωσης. Με παρουσιαστή τον Σάκη Τανιμανίδη, το κανάλι του Αμαρουσίου αναβιώνει την περίφημη «Φάρμα» που γνωρίσαμε πριν 19 ολόκληρα χρόνια και πάλι από τη συχνότητα του MEGA.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Και τα δύο παιχνίδια ξεκίνησαν από το MEGA και στα δύο παιχνίδια πρώτος παρουσιαστής ήταν ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Επίσης, με την επιλογή του παρουσιαστή από τον ΑΝΤ1, Τανιμανίδης και Αρναούτογλου γίνονται οι μόνοι παρουσιαστές που θα έχουν παρουσιάσει και το Survivor και τη «Φάρμα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιστρέφει η μουσική ακαδημία

Τελευταία προσθήκη στα ριάλιτι από το μακρινό παρελθόν είναι το House of Fame: L’Academia που φέρνει στις 15 Φλεβάρη ο ΣΚΑΪ. Παρότι δεν έχει το ίδιο όνομα με το παλιό θρυλικό Fame Story, όλα δείχνουν πως πρόκειται για ένα φορμά που μοιάζει πολύ με το ριάλιτι μουσικής του ΑΝΤ1 από το 2002.

Ο συνθέτης Φοίβος, ο Γιάννης Πλούταρχος, η Καίτη Γαρμπή και ο μάνατζερ Γιώργος Αρσενάκος αναλαμβάνουν την κριτική επιτροπή, με την Ελένη Φουρέιρα να παρουσιάζει τα λαμπερά live του μουσικού ριάλιτι τα βράδια της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ