Θύμα δολοφονίας ο Λόρενς της Αραβίας; Βρετανός σκηνοθέτης ερευνά πιθανή εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών στο μοιραίο τροχαίο - iefimerida.gr

Θύμα δολοφονίας ο Λόρενς της Αραβίας; Βρετανός σκηνοθέτης ερευνά πιθανή εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών στο μοιραίο τροχαίο

Ο Λόρενς της Αραβίας
Ο Λόρενς της Αραβίας / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανασκαφές στο σημείο του μοιραίου για τον Λόρενς της Αραβίας τροχαίου, που σόκαρε την υφήλιο, θέλει να πραγματοποιήσει ένας Βρετανός σκηνοθέτης ελπίζοντας να βρει στοιχεία που ίσως αποδείξουν ότι ο Βρετανός ήρωας του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου δολοφονήθηκε.

Ο Λόρενς της Αραβίας - που ενσάρκωσε μοναδικά στη μεγάλη οθόνη ο Πίτερ Ο' Τουλ - οδηγούσε εκείνη τη μοιραία μέρα του Μαϊου του 1935 την αγαπημένη του μοτοσικλέτα, μια Brough Superior DD100, σε έναν ήσυχο επαρχιακό δρόμο του Ντόρσετ στη νότια Αγγλία, όταν έκανε, όπως λέγεται, έναν απότομο ελιγμό για να αποφύγει δύο νεαρούς μαθητές που καβαλούσαν ποδήλατα. Ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, εκτινάχθηκε από τη μηχανή και έξι μέρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη στο κεφάλι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς με μια από τις αγαπημένες του μοτοσικλέτες, μια Brough Superior SS100, που αποκαλούσε "George V"
Ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς με μια από τις αγαπημένες του μοτοσικλέτες, μια Brough Superior SS100, που αποκαλούσε "George V" / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

Φήμες για ένα μαύρο αυτοκίνητο που του έκοψε το δρόμο τη βροχερή εκείνη μέρα οδήγησε ορισμένους συνωμοσιολόγους να πιστέψουν ότι το τροχαίο δεν ήταν δυστύχημα και ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη. Τώρα ο κινηματογραφιστής Μαρκ Γκρίφιν ηγείται μιας ομάδας που περιλαμβάνει έναν ιστορικό, έναν ειδικό στην εξιχνίαση τροχαίων και αρχαιολόγους, για να πραγματοποιήσουν μια ανασκαφή στο σημείο του τροχαίου κοντά στο Μπόβινγκτον Καμπ του Ντόρσετ.

H νέα βιογραφική ταινία του Γκρίφιν με τίτλο “Lawrence after Arabia” («Ο Λόρενς μετά την Αραβία») που προβλήθηκε πρόσφατα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο θάνατος του Βρετανού ταγματάρχη να οφείλεται σε συνωμοσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνωμοσία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ο θάνατος του Λόρενς;

Ο Γκρίφιν πιστεύει ότι ο ήρωας της αραβικής εξέγερσης του 1917 ίσως σκοτώθηκε κατ’ εντολή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ηγετικά στελέχη των οποίων αντιτάχθηκαν στη φερόμενη επιθυμία του Γουίνστον Τσόρτσιλ να τοποθετήσει τον Λόρενς επικεφαλής τους. Ο κινηματογραφιστής κι η ομάδα του ελπίζουν να βρουν με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων που θα σαρώσουν το έδαφος, μεταλλικά συντρίμμια της μοτοσικλέτας και πιθανώς και του μυστηριώδους μαύρου αυτοκινήτου, που φέρεται να ενεπλάκη στο τροχαίο. Παράλληλα ευελπιστούν να χτενίσουν αρχειακό υλικό από την επίσημη έρευνα που είχε γίνει την εποχή εκείνη και από τις αναφορές της αστυνομίας, αλλά και να εξετάσουν φωτογραφίες από τις ζημιές που υπέστη η μοτοσικλέτα του Λόρενς.

Ο Λόρενς της Αραβίας πάνω σε καμήλα στην Άκαμπα το 1917
Ο Λόρενς της Αραβίας πάνω σε καμήλα στην Άκαμπα το 1917 / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

Ο Γκρίφιν έχει κατηγορήσει παλαιότερα το National Trust, στο οποίο ανήκει το Clouds Hill, - η κατοικία του Λόρενς κοντά στο Μπόβινγκτον - για λογοκρισία επειδή του απαγόρεψαν να γυρίσει σκηνές για την ταινία του στους χώρους της αγροικίας με το σκεπτικό ότι το φιλμ θα διαιώνιζε τις θεωρίες συνωμοσίες γύρω από τις συνθήκες του θανάτου. Πιστεύει, όμως, ότι θα βρει νέα στοιχεία που θα αποδείξουν άπαξ και διά παντός τους ισχυρισμούς του. «Μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά στην πρώτη υποστηριζόμενη από το κράτος δολοφονία στη Βρετανία» λέει. «Το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου που ερευνούμε δεν το έχει αγγίξει κανείς από το 1943, όταν ο αμερικανικός στρατός άλλαξε τη μορφή του οδικού μας δικτύου. Παραμένει έκτοτε ένας αγροτικός δρόμος. Αρχικά θα χρησιμοποιήσουμε ανιχνευτές μετάλλου και εξοπλισμό γεωγραφικής τοπογραφίας για να αποτιμήσουμε σε βάθος τις ζημιές στο δρόμο. Πιστεύουμε ακόμη ότι ίσως υπάρχουν κατάλοιπα μετάλλου που δεν βρέθηκαν τότε. Αν βρούμε κάτι, θα αρχίσουμε την ανασκαφή. Στη συνέχεια ένας ειδικός ερευνητής ατυχημάτων θα προσπαθήσει να ανασυνθέσει τι μπορεί να συνέβη στο δρόμο. Μετά έχουμε τον Τζορτζ Μπρόου, τον σχεδιαστή της μοτοσικλέτας του Λόρενς, που βρήκε ίχνη μαύρης μπογιάς στα χερούλια και τη μηχανή – στοιχεία που δεν του επετράπη να παρουσιάσει στην επίσημη έρευνα». Αυτόπτης μάρτυς του μοιραίου για τον Λόρενς τροχαίου, ο δεκανέας Έρνεστ Κάτσποουλ είχε καταθέσει τότε ότι είχε δει ένα μαύρο σημείο στο σημείο, αλλά η επταμελής επιτροπής που διερευνούσε το συμβάν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αιτία θανάτου ήταν αποτέλεσμα δυστυχήματος, βάσει έκθεσης που συνέταξε ο ιατροδικαστής Ραλφ Νέβιλ Τζόουνς.

Αστυνομικοί φρουρούν την πτέρυγα του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν ο Τ.Ε. Λόρενς μετά το τροχαίο τον Μάιο του 1935. Εκεί έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή
Αστυνομικοί φρουρούν την πτέρυγα του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν ο Τ.Ε. Λόρενς μετά το τροχαίο τον Μάιο του 1935. Εκεί έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τελευταίος εν ζωή αδελφός του Φρανκ Φλέτσερ, ενός από τα δύο αγόρια που προσπάθησε να αποφύγει ο Λόρενς, ζει ακόμη λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Clouds Hill. Όπως λέει ο 89χρονος σήμερα Ντένις Φλέτσερ, οι φήμες για τον θάνατο του Λόρενς στοιχειώνουν εδώ και δεκαετίες την οικογένειά του. «Άνθρωποι επισκέπτονται κατά καιρούς το ίδιο σημείο από το 1935 αναζητώντας να επιρρίψουν σε κάποιον την ευθύνη, αλλά αυτό που προσπαθούν να βρουν εκεί δεν υπάρχει. Δεν υπήρχε μαύρο αυτοκίνητο ούτε αλυσίδες στο δρόμο. Αν θέλουν να βρουν πώς πέθανε ο Λόρενς, ας κοιτάξουν την έκθεση του ιατροδικαστή. Απλώς προσπαθούν να βγάλουν λεφτά απ’ αυτή την υπόθεση, εμείς δεν πήραμε ποτέ χρήματα. Ο αδελφός μου ήταν μόλις 14 ετών όταν συνέβη το τροχαίο κι όταν η υπόθεση άρχισε να φουντώνει, κατετάγη στο στρατό για να ξεφύγει. Ήταν τρομερή περίοδος τότε για την οικογένειά μου. Η μητέρα μου είχε μπουχτίσει με τους δημοσιογράφους που εμφανίζονταν στο κατώφλι μας. Μετά τον πόλεμο ο Φρανκ μετακόμισε από το Γουέρχαμ στο Λονδίνο για να γλιτώσει. Δεν ήθελε να μιλά γι’ αυτό το θέμα. Κι όταν προβλήθηκε τη δεκαετία του 1960 η ταινία “Ο Λόρενς της Αραβίας” o εφιάλτης ξαναγύρισε. Έχω απηυδήσει να ακούω τα ίδια και τα ίδια», λέει.

Ποιος ήταν ο Λόρενς της Αραβίας

Νόθο παιδί του Ιρλανδού γαιοκτήμονα σερ Τόμας Τσάπμαν και μιας Σκωτσέζας γκουβερνάντας ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς γεννήθηκε το 1888 στη βόρεια Ουαλία. Πρωτοπήγε στη Μέση Ανατολή πριν ξεσπάσει ο «Μεγάλος Πόλεμος», όπου εργάστηκε ως αρχαιολόγος και φωτογράφος. Αφού εξοικειώθηκε με την περιοχή, γνώρισε τον αραβικό κόσμο, δέθηκε με τους ντόπιους κι όταν ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έπεισε το βρετανικό στρατό να τον στρατολογήσει ως υπολοχαγό – μολονότι δεν διέθετε στρατιωτική εμπειρία, ούτε είχε περάσει από εκπαίδευση - και να τον στείλει στο Κάιρο. Από εκεί ζήτησε και τον έστειλαν στην Αραβία, όπου έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις η επανάσταση κατά των Οθωμανών. Όταν ήρθε σε επαφή με τους άτακτους αντάρτες, συμμερίστηκε τη ζωή και τα πάθη τους και πολέμησε τους Οθωμανούς στο πλευρό τους, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο.

To «λιοντάρι της ερήμου», όπως αποκαλούσαν τον Λόρενς της Αραβίας
To «λιοντάρι της ερήμου», όπως αποκαλούσαν τον Λόρενς της Αραβίας / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo

Στην άγονη Αραβία κατάφερε να αντέξει στις κακουχίες και διέσχισε πεζή ή με άλογο περισσότερα από 1.700 χιλιόμετρα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη νίκη επί των Οθωμανών ως υπερασπιστής της αραβικής ανεξαρτησίας. Οι τολμηρές αποστολές του στα εδάφη που ήλεγχε ο εχθρός και οι οποίες οδήγησαν στην πτώση της Δαμασκού το 1918, είχαν ήδη περάσει στη σφαίρα του θρύλου προτού ο Λόρενς της Αραβίας επιστρέψει στην Αγγλία έναν χρόνο αργότερα κι αρχίσει να γράφει τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Οι Επτά Πυλώνες της Σοφίας», που κυκλοφόρησαν σε συντομευμένη εκδοχή με τον τίτλο «Επανάσταση στην Έρημο» το 1927 και εξάπλωσαν τη φήμη του ανά την υφήλιο. Εκείνος, ωστόσο, επέμενε να ζει στην αφάνεια και μάλιστα σε μια περίπτωση έφυγε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αφήνοντας εμβρόντητο τον βασιλιά Γεώργιο Ε΄ που τον είχε καλέσει για να τον χρίσει Ιππότη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ στην κηδεία του Τ. Ε. Λόρενς τον Μάιο του 1935
Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ στην κηδεία του Τ. Ε. Λόρενς τον Μάιο του 1935 / Φωτογραφίες αρχείου: AP Photos

Αν και είχε αποστρατευτεί από τον Ιούλιο του 1919 με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη, επιχείρησε να ξανακαταταγεί στο στρατό χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα, πρώτα ως σμηνίτης στην Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) και αργότερα, όταν ξεσκεπάστηκε η πραγματική του ταυτότητα, ως οπλίτης (το 1923) στο Βασιλικό Σώμα Τεθωρακισμένων με το όνομα Τόμας Έντουαρντ Σο, ίσως λόγω της φιλίας του με τον διάσημο συγγραφέα Τζορτζ Μπέρναρντ Σο. Όταν αποχώρησε οριστικά από την ενεργό υπηρεσία ο Τ.Ε. Λόρενς μετακόμισε στην απόμερη αγροικία του (που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο) στο Ντόρσετ, την οποία χρησιμοποιούσε ως ορμητήριο για τις βόλτες του στην εξοχή με τις μοτοσικλέτες του. Άφησε την τελευταία πνοή σε ηλικία 46 ετών στις 19 Μαϊου του 1935 σε νοσοκομείο, έξι μέρες μετά το τροχαίο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ