Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ποια ήταν η σχέση του με την Ελισάβετ και τον Φίλιππο [εικόνες] - iefimerida.gr

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ποια ήταν η σχέση του με την Ελισάβετ και τον Φίλιππο [εικόνες]

τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος- Βασίλισσα Ελισάβετ
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη βασίλισσα Ελισάβετ / Φωτογραφία: AP Images
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η βασίλισσα Ελισάβετ εκτός από οικογενειακούς δεσμούς είχαν κι άλλα κοινά, όπως η απρόσμενη ενθρόνισή τους, καθώς δεν προορίζονταν εξ αρχής για να αναλάβουν ρόλο βασιλιά.

Η σχέση του Κωνσταντίνου με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας είναι γνωστή και πέρα από τους φιλικούς υπήρχαν και οικογενειακοί δεσμοί. Ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα ως «πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τους δεσμούς αυτούς υπήρχαν και άλλα κοινά με τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία απεβίωσε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος-Βασίλισσα Ελισάβετ: Από outsider... στο θρόνο

Η Ελισάβετ δεν προβλεπόταν να ανέβει στο θρόνο. Την περίοδο της βασιλείας του παππού της, η (τότε) πριγκίπισσα Ελισάβετ ήταν τρίτη στη σειρά διαδοχής πίσω από τον θείο της και μελλοντικό βασιλιά Εντουαρντ και τον πατέρα της, Αλμπερτ (όταν ανέβηκε στο θρόνο άλλαξε το όνομά του σε Γεώργιος).

Μετά το θάνατο του παππού της, στο θρόνο ανέβηκε ο θείος της και, σύμφωνα με το βασιλικό πρωτόκολλο, θα τον διαδεχόταν ο μελλοντικός απόγονός του. Όμως, τα πράγματα πήραν διαφορετική πορεία. Ο βασιλιάς Εντουαρντ ερωτεύτηκε μια Αμερικανή, δύο φορές διαζευγμένη, την οποία δεν μπορούσε να παντρευτεί, βάσει του πρωτοκόλλου, εκεί, και, αποφασίζοντας να ακολουθήσει την καρδιά του, παραιτήθηκε από το θρόνο.

Ετσι, ξαφνικά, ο πατέρας της Ελισάβετ, Αλμπερτ, έγινε βασιλιάς και η ίδια διάδοχος του θρόνου, στον οποίο ανέβηκε λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από καρκίνο των πνευμόνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η βασίλισσα Ελισάβετ με την Άννα-Μαρία / Φωτογραφία: AP Images
Η βασίλισσα Ελισάβετ με την Άννα-Μαρία / Φωτογραφία: AP Images

Ούτε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, όμως, προοριζόταν να ανεβεί στο θρόνο, καθώς ο πατέρας του ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειάς του και διάδοχος θεωρούνταν ο μεγαλύτερος αδελφός του. Όταν πέθανε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’, το 1947, τον διαδέχθηκε στο θρόνο ο αδελφός του Παύλος, πατέρας του Κωνσταντίνου, και ο ίδιος ορίστηκε διάδοχός του. Το 1955 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Δούκα της Σπάρτης. Ο συγκεκριμένος τίτλος δινόταν πάντα στον μεγαλύτερο γιο του βασιλιά, με βάση τα ισχύοντα τότε.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 26 ετών και κατάφερε να παραμείνει για 70 χρόνια, ενώ ο Κωνσταντίνος έγινε βασιλιάς σε ηλικία 24 ετών και παρέμεινε για λίγα χρόνια, λόγω των εξελίξεων που ακολούθησαν και την αλλαγή του πολιτεύματος στην Ελλάδα το 1974.

Φωτογραφία: AP Images
Φωτογραφία: AP Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τη στέψη του πατέρα του, ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε την εκπαίδευσή του ως διάδοχος. Την ίδια χρονιά που πήρε τον τίτλο Δούκας της Σπάρτης ξεκίνησε μαθήματα φιλοσοφίας υπό την καθοδήγηση του λόγιου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Τσάτσου, ενώ τρία χρόνια αργότερα αποφοίτησε από το Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων (ο ίδιος υποστήριζε ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησής του δεν είχε κάποια ειδική μεταχείριση), ενώ δημιούργησε ισχυρούς φιλικούς δεσμούς με τους συμμαθητές του.

Από την ηλικία των 15 ετών ο Κωνσταντίνος εκπαιδευόταν για τη θέση που θα κληρονομούσε από τον πατέρα του, Βασιλιά Παύλο. «Θυμάμαι, το 1955, ο πατέρας μου με είχε σε όλες τις ακροάσεις, εφόσον έβγαινα από τα Ανάβρυτα. Σαββατοκύριακα αν υπήρχε μια επείγουσα ανάγκη να είμαι μαζί του σε μια ακρόαση πήγαινα. Μέχρι να κλείσω τα 18 και μπορούσα να αναλάβω τα ηνία του Κράτους ως Αντιβασιλέας δεν μίλαγα ποτέ. Μόνο όταν έγινα 18 ετών ζητούσα άδεια από τον πατέρα μου αν μπορώ να ρωτήσω κάτι» είχε πει σε μια σπάνια τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες», με τον Αλέξη Παπαχελά και τη Σία Κοσιώνη.

Ελισάβετ και Άννα-Μαρία γνώρισαν τους συζύγους τους σε ηλικία 13 ετών

Άλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό με τη βασίλισσα Ελισάβετ ήταν πως ο Κωνσταντίνος είχε γνωρίσει την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία και μετέπειτα σύζυγό του όταν εκείνη ήταν μόλις 13 ετών.

Όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήρθε στην Αθήνα για το γάμο του Παύλου με την Άννα-Μαρία / Φωτογραφία: AP Images
Όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήρθε στην Αθήνα για το γάμο του Παύλου με την Άννα-Μαρία / Φωτογραφία: AP Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ίδια ηλικία με την Άννα-Μαρία ήταν και η βασίλισσα Ελισάβετ όταν γνώρισε τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, με τα δύο ζευγάρια να μένουν μαζί μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος.

Η σχέση του Κωνσταντίνου με τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας

Ο Κωνσταντίνος διατηρούσε οικογενειακές σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα του Εδιμβούργου, Φίλιππο, και συχνά παρευρίσκετο σε εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας. Αλλωστε, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που κατοικούσε στο εξωτερικό, έδρα του ιδίου και της οικογένειάς του ήταν το Λονδίνο.

Φωτογραφία: AP Images
Φωτογραφία: AP Images
Φωτογραφία: AP Images
Φωτογραφία: AP Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κωνσταντίνος ήταν ένας από τους -πολλούς- νονούς του πρίγκιπα Γουίλιαμ, ο οποίος είναι δεύτερος πλέον στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου. Ο Γουίλαμ, πάλι, έχει βαφτίσει τον πρωτότοκο γιο του Παύλου Γλίξμπουργκ και της Μαρί Σαντάλ, Κωνσταντίνο-Αλέξιο.

Ο φακός είχε εντοπίσει τον Κωνσταντίνο σε κοινωνικές εκδηλώσεις της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά και να παρακολουθεί αγώνα τένις με την Νταϊάνα. Χρόνια πριν, ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε δώσει το «παρών» στο γάμο του Κωνσταντίνου, ενώ η πριγκίπισσα Αννα -κόρη της Ελισάβετ- ήταν μια από τις παρανύφους.

Φωτογραφία: AP Images
Φωτογραφία: AP Images

Παύλος Γλίξμπουργκ και Μαρί Σαντάλ παρευρέθησαν σε κάποιους από τους γάμους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, ήταν καλεσμένοι στο οικογενειακό δείπνο που δόθηκε μία ημέρα πριν από το γάμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον, στο γάμο της Ευγενίας κ.λπ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία: AP Images
Φωτογραφία: AP Images
Φωτογραφία: AP Images
Φωτογραφία: AP Images

Μέλη της οικογένειας, καθώς ο ίδιος ο Κωνσταντίνος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας εκείνη την περίοδο, είχαν παρευρεθεί τόσο στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου όσο και πιο πρόσφατα στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ